Nästa jul sänder SVT storsatsningen "Selma och Sophie" där författarens lesbiska kärleksliv står i fokus. Helena Bergström, Ingela Olsson och Alexandra Rappaport gör rollerna. Foto: SVT
Nästa jul sänder SVT storsatsningen "Selma och Sophie" där författarens lesbiska kärleksliv står i fokus. Helena Bergström, Ingela Olsson och Alexandra Rappaport gör rollerna. Foto: SVT

Lesbiskt sex med Selma

Publicerad
Nu lyfts sanningen om en av vår tids största författarinnor Selma Lagerlöf fram.
Nästa jul sänder SVT storsatsningen "Selma och Sophie" där författarens lesbiska kärleksliv står i fokus.
- För en del är nog det här kontroversiellt, säger Helena Bergström som spelar huvudrollen som Selma Lagerlöf.
Det blev inget ”Arn” i SVT men kanalen bjuder på andra klappar. Det är nu klart att SVT julen 2008 visar miniserien ”Selma och Sophie” om Selma Lagerlöfs okända liv. Tittarna kommer där att få insyn i författarinnans lesbiska kärleksrelationer, och Helena Bergström som spelar huvudrollen som Nobelpristagaren.
– SVT är ganska modiga som gör det här faktiskt och därför blir det nog roligare för tv-tittarna också. Det känns väldigt spännande, säger hon.
Alexandra Rapaport spelar Selma Lagerlöfs stora kärlek, Sophie Elkan.
– Det är ett väldigt bra manus och jag har aldrig spelat mot en tjej på det sättet tidigare så det kommer nog att bli ganska fnissigt, säger Alexandra Rapaport.

Heta scener

Helena Bergström tror att det blir flera heta scener dem emellan.
– Ja…det blir nog lite sånt. Men det här handlar verkligen inte bara om Alexandra om min sexuella relation utan det handlar om att för första gången visa upp Selma som den väldigt modiga person som hon faktiskt var, säger Bergström.
Selma Lagerlöf-sällskapets vice ordförande Louise Vinge är måttligt road när hon får höra talas om den kommande SVT-serien.
– Jag tycker att det låter rätt så fånigt. En modefluga, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag