Leonard Cohen är död – han blev 82 år gammal. Foto: Lisa MattissonLeonard Cohen är död – han blev 82 år gammal. Foto: Lisa Mattisson
Leonard Cohen är död – han blev 82 år gammal. Foto: Lisa Mattisson
En minnesstund kommer äga rum i Los Angeles. Foto: J. Graylock / STELLA PICTURES JPISTUDIOSEn minnesstund kommer äga rum i Los Angeles. Foto: J. Graylock / STELLA PICTURES JPISTUDIOS
En minnesstund kommer äga rum i Los Angeles. Foto: J. Graylock / STELLA PICTURES JPISTUDIOS
Cohens senaste skiva kom nyligen ut. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNCohens senaste skiva kom nyligen ut. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Cohens senaste skiva kom nyligen ut. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
"Det är med djup sorg vi kan berätta att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten, Leonard Cohen har avlidit", skriver hans skivbolag Sony. Foto: Lisa Mattisson"Det är med djup sorg vi kan berätta att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten, Leonard Cohen har avlidit", skriver hans skivbolag Sony. Foto: Lisa Mattisson
"Det är med djup sorg vi kan berätta att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten, Leonard Cohen har avlidit", skriver hans skivbolag Sony. Foto: Lisa Mattisson
Cohen är en hyllad låtskrivare världen över. Foto: Stig A Nilsson / DAGENS NYHETERCohen är en hyllad låtskrivare världen över. Foto: Stig A Nilsson / DAGENS NYHETER
Cohen är en hyllad låtskrivare världen över. Foto: Stig A Nilsson / DAGENS NYHETER
Cohen i Sverige. Foto: Ulf RydCohen i Sverige. Foto: Ulf Ryd
Cohen i Sverige. Foto: Ulf Ryd

Leonard Cohen död – blev 82 år gammal

Publicerad

Leonard Cohen är död – 82 år gammal.

Artisten arbetade in i slutet och släppte sin sista skiva bara tre veckor före sin död.

"Det är med djup sorg vi meddelar att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten Leonard Cohen har avlidit", står det på Leonard Cohens officiella Facebooksida.

Den kanadensiske sångaren, låtskrivaren, poeten och författaren Leonard Cohen har avlidit, 82 år gammal.

"Det är med djup sorg vi meddelar att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten Leonard Cohen har avlidit. Vi har förlorat en av musikvärldens mest vördade och produktiva visionärer. En minnesceremoni kommer att äga rum i Los Angeles vid en senare tidpunkt. Familjen ber om att få sörja i fred", står det på Leonard Cohens officiella Facebooksida.

Någon exakt dödsorsak nämns inte på sidan.

"Min far dog fridfullt i sitt hem i Los Angeles med vetskapen om att han hade avslutat vad han ansåg var en av sina största skivor. Han skrev fram till sin sista stund med sin unika humor", skriver sonen Adam Cohen i ett uttalande till Rolling Stone.

Kom nyligen med ny skiva

I oktober släpptes Leonard Cohens senaste skiva "You want it darker", producerad av Adam Cohen. Artisten arbetade in i slutet och albumet kom bara tre veckor före hans död.

I titelspåret sjunger Leonard Cohen om hur han på nätterna diskuterade profeten Jesaja med sin morfar som var rabbi.

”Hineni, hineni. I’m ready, my Lord” (”Här är jag. Jag är redo, min Herre”), sjunger han.

Det var Cohens 14:e album i ordningen och uppföljare till "Popular problems" från 2014. Samma år fyllde Leonard Cohen 80 år och valde då att börja röka igen, efter trettio års uppehåll.

– Jag rökte i femtio år, sedan slutade jag för tio-femton år sedan, men jag gillade verkligen att röka och jag tänker på det väldigt ofta. Jag tänker faktiskt på det just nu, sa han till Aftonbladet då.

I en intervju i oktober 2016, i samband med skivsläppet, berättade Leonard Cohen att han tänkte på döden.

– Jag är redo att dö. Jag hoppas att det inte blir alltför obekvämt. Det är ungefär allt för mig, sa han till The New Yorker.

– Andliga saker, tack Gud, har fallit på plats, vilket jag är tacksam för. Jag vet att det finns en andlig aspekt i allas liv, vare sig de vill det eller inte. Den finns där, du kan känna det i folk – det finns någon insikt om att det finns en verklighet som de inte kan tränga igenom men som påverkar deras sinne och aktivitet. Du hör den gudomliga rösten.

Inte nostalgisk

Leonard Cohen berättade också att han hade tillräckligt med färdigskrivet låtmaterial för att göra mer musik men att det kändes avlägset.

– Den stora skillnaden nu är närheten till döden. Min naturliga inställning är att avsluta saker jag påbörjat. Jag tror inte jag kommer att kunna färdigställa de låtarna. Kanske, vem vet? Jag är en noggrann person. Jag gillar att knyta ihop säcken om jag kan. Om jag inte kan är det också okej. Men min naturliga dragning är att avsluta saker jag påbörjat.

Cohen brottades då med en rad hälsoproblem. Han tillade att han troligtvis inte skulle turnera mer och att han inte var nostalgisk.

– När jag närmar mig slutet på livet har jag mindre och mindre intresse av att undersöka det som måste vara konstgjorda värderingar eller uppfattningar om värdet av någons liv eller arv. Jag var inte intresserad av det när jag var frisk och jag är än mindre intresserad av det nu.

Sista framträdandet

Cohens texter handlar ofta om religion, ensamhet, sexualitet och komplicerade personliga förhållanden. Hans låt "Hallelujah" – om Gud och bibliske kung Davids utomäktenskapliga relation med en officers fru – fick ett enormt genomslag och många artister har gjort covers på låten vars tema liknar psalm 51 i Psaltaren där David själv beskriver sin ånger i poesi.

Leonard Cohen sålde över 60 miljoner album världen över och invaldes i Rock and Roll Hall of Fame 2008. Samma år genomförde han sin första turné på 15 år med konserter i Kanada och Europa.  

Sitt allra sista liveframträdande gjorde han på Vector Arena i Auckland i december 2013. Det sista besöket i Sverige blev konserten i Globen i Stockholm den 15 augusti samma år.

– Det var några år sedan vi var här senast. Vi vet inte när vi kan komma igen, men vi vet att vi i kväll ska ge allt vi har, sa han då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag