Leonard Cohen död – blev 82 år gammal

Leonard Cohen är död – han blev 82 år gammal.
Foto: Lisa Mattisson
En minnesstund kommer äga rum i Los Angeles.
Foto: J. Graylock / STELLA PICTURES JPISTUDIOS
Cohens senaste skiva kom nyligen ut.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
"Det är med djup sorg vi kan berätta att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten, Leonard Cohen har avlidit", skriver hans skivbolag Sony.
Foto: Lisa Mattisson
Cohen är en hyllad låtskrivare världen över.
Foto: Stig A Nilsson / DAGENS NYHETER
Cohen i Sverige.
Foto: Ulf Ryd
1 / 7

Leonard Cohen är död – 82 år gammal.

Artisten arbetade in i slutet och släppte sin sista skiva bara tre veckor före sin död.

"Det är med djup sorg vi meddelar att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten Leonard Cohen har avlidit", står det på Leonard Cohens officiella Facebooksida.

Den kanadensiske sångaren, låtskrivaren, poeten och författaren Leonard Cohen har avlidit, 82 år gammal.

"Det är med djup sorg vi meddelar att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten Leonard Cohen har avlidit. Vi har förlorat en av musikvärldens mest vördade och produktiva visionärer. En minnesceremoni kommer att äga rum i Los Angeles vid en senare tidpunkt. Familjen ber om att få sörja i fred", står det på Leonard Cohens officiella Facebooksida.

Någon exakt dödsorsak nämns inte på sidan.

"Min far dog fridfullt i sitt hem i Los Angeles med vetskapen om att han hade avslutat vad han ansåg var en av sina största skivor. Han skrev fram till sin sista stund med sin unika humor", skriver sonen Adam Cohen i ett uttalande till Rolling Stone.

Kom nyligen med ny skiva

I oktober släpptes Leonard Cohens senaste skiva "You want it darker", producerad av Adam Cohen. Artisten arbetade in i slutet och albumet kom bara tre veckor före hans död.

I titelspåret sjunger Leonard Cohen om hur han på nätterna diskuterade profeten Jesaja med sin morfar som var rabbi.

”Hineni, hineni. I’m ready, my Lord” (”Här är jag. Jag är redo, min Herre”), sjunger han.

Det var Cohens 14:e album i ordningen och uppföljare till "Popular problems" från 2014. Samma år fyllde Leonard Cohen 80 år och valde då att börja röka igen, efter trettio års uppehåll.

– Jag rökte i femtio år, sedan slutade jag för tio-femton år sedan, men jag gillade verkligen att röka och jag tänker på det väldigt ofta. Jag tänker faktiskt på det just nu, sa han till Aftonbladet då. 

I en intervju i oktober 2016, i samband med skivsläppet, berättade Leonard Cohen att han tänkte på döden.

– Jag är redo att dö. Jag hoppas att det inte blir alltför obekvämt. Det är ungefär allt för mig, sa han till The New Yorker.

– Andliga saker, tack Gud, har fallit på plats, vilket jag är tacksam för. Jag vet att det finns en andlig aspekt i allas liv, vare sig de vill det eller inte. Den finns där, du kan känna det i folk – det finns någon insikt om att det finns en verklighet som de inte kan tränga igenom men som påverkar deras sinne och aktivitet. Du hör den gudomliga rösten.

Inte nostalgisk

Leonard Cohen berättade också att han hade tillräckligt med färdigskrivet låtmaterial för att göra mer musik men att det kändes avlägset.

– Den stora skillnaden nu är närheten till döden. Min naturliga inställning är att avsluta saker jag påbörjat. Jag tror inte jag kommer att kunna färdigställa de låtarna. Kanske, vem vet?  Jag är en noggrann person. Jag gillar att knyta ihop säcken om jag kan. Om jag inte kan är det också okej. Men min naturliga dragning är att avsluta saker jag påbörjat.

Cohen brottades då med en rad hälsoproblem. Han tillade att han troligtvis inte skulle turnera mer och att han inte var nostalgisk.

– När jag närmar mig slutet på livet har jag mindre och mindre intresse av att undersöka det som måste vara konstgjorda värderingar eller uppfattningar om värdet av någons liv eller arv. Jag var inte intresserad av det när jag var frisk och jag är än mindre intresserad av det nu.

Sista framträdandet

Cohens texter handlar ofta om religion, ensamhet, sexualitet och komplicerade personliga förhållanden. Hans låt "Hallelujah" – om Gud och bibliske kung Davids utomäktenskapliga relation med en officers fru – fick ett enormt genomslag och många artister har gjort covers på låten vars tema liknar psalm 51 i Psaltaren där David själv beskriver sin ånger i poesi.

Leonard Cohen sålde över 60 miljoner album världen över och invaldes i Rock and Roll Hall of Fame 2008. Samma år genomförde han sin första turné på 15 år med konserter i Kanada och Europa.  

Sitt allra sista liveframträdande gjorde han på Vector Arena i Auckland i december 2013. Det sista besöket i Sverige blev konserten i Globen i Stockholm den 15 augusti samma år.

– Det var några år sedan vi var här senast. Vi vet inte när vi kan komma igen, men vi vet att vi i kväll ska ge allt vi har, sa han då.

20 sånger du inte får missa

Han är mannen bakom legendariska låtarna "Suzanne" och "Hallelujah". Här är listan med verken du inte får missa.

"Suzanne" (1967)

"Sisters of Mercy" (1967)

"Bird on the Wire" (1969)

"Famous Blue Raincoat" (1971)

"Is This What You Wanted" (1974)

"Chelsea Hotel #2" (1974)

"Lover Lover Lover" (1974)

"Who By Fire" (1974)

"Memories" (1977)

"The Guests" (1979)

"Hallelujah" (1984)

"First We Take Manhattan" (1988)

"I'm Your Man" (1988)

"Everybody Knows" (1988)

"The Future" (1992)

"Waiting for the Miracle" (1992)

"Anthem" (1992)

"A Thousand Kisses Deep" (2001)

"Going Home" (2012)

"You Want it Darker" (2016)

Källa: Rolling Stone

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.