Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lennart Hylands kamp mot missbruk och depression

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Lennart Hyland blev under 1950- och 60-talet Sveriges kanske allra största profil inom radio– och tv-världen.Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Lennat Hyland i ”Karusellen” 1976, som började som ett radioprogram och sedan gjordes i tv-format.Foto: PER KAGRELL
Lennart Hyland med hustrun Tuss Hyland, som gick bort 2016. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Lennart och Tuss Hyland med sönerna Per-Otto och Fredrik.
Lennart Hyland i premiärprogrammet av ”Gomorron Sverige” i studion i Göteborg 1977.Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

Lennart Hyland var inte bara en av Sveriges allra största tv– och radioprofiler. 

Han kämpade också med sin alkoholism – och i perioder fick närmaste familjen vara de som höll honom över ytan.

I den nya dokumentären ”Hyland” porträtteras en hyllad ikon som brottades med både kontrollbehov, utbrändhet och djup depression.

”Jag skickades till tv-huset för att försöka få ut honom ur det rum där han hade låst in sig och drack”, berättar sonen Per-Otto Hyland i dokumentären.

Den 24 september är det 100 år sedan den legendariske programledaren Lennart Hyland föddes. Två dagar tidigare, den 22 september släpps den nyproducerade dokumentären ”Hyland” på SVT Play.

I den ”smygtitt” av dokumentären som redan nu finns på SVT Play vittnar sonen Per-Otto Hyland om en skarpsinnad människa – som samtidigt tyngdes ned av alkoholmissbruk och personliga problem.

– När missbruket blev värre så användes inte alkohol bara för att varva ner efter en lång kväll, utan det var ju en period när det behövdes för att kunna genomföra programmen dagen därpå, berättar han.

Till undsättning kom ofta de närmaste, vilket Per-Otto Hyland berättar närmare om i SVT-dokumentären.

– När det sen blev värre var det ofta vi i familjen som fick försöka rädda situationen,  och jag skickades till tv-huset för att försöka få ut honom ur det rum där han hade låst in sig och drack.

Slog sig in i svenska folksjälen

Lennart Hyland dog 1993. Ett år senare, 1994, släppte hustrun Tuss Hyland boken ”Leva med Lennart Hyland” om deras liv tillsammans – bland annat tog hon upp makens alkoholproblem.

– Han ville inte ha någon hjälp med att sluta dricka, berättade hustrun Tuss Hyland för Expressen 2013.

2013 gav också författaren Lars Ragnar Forssberg ut boken ”Hyland - legenden och hans tid”, skrev om hur Hyland genom ”Hylands hörna” och ”Karusellen” slog sig in i den svenska folksjälen på 60-talet. Men också om hans fall nedåt.

– Det faktum att han var väldigt krävande och det faktum att folk inte litade riktigt på honom längre för att han drack så mycket gjorde att han inte blev eftertraktad längre. Jag tror han hade svårt att analysera den situationen själv, vad det berodde på. Jobbet var hans liv, sa han till Expressen i samband med boksläppet 2013.

LÄS MER: ”Ville inte ha någon hjälp att sluta dricka” 

Även i SVT-dokumentären berättar sonen Per-Otto Hyland att hans pappa, Lennart Hyland, kunde uppfattas som svår och besvärlig på arbetsplatsen.

– Han var skarpsynt, han såg en hel del som var analytiskt riktigt, men han hade inte förmågan att uttrycka det på rätt sätt så att det kunde hjälpa någon, utan det togs oftast emot väldigt illa. Och han gjorde sig själv väldigt impopulär.

Lennart Hyland med sönerna Per-Otto och Fredrik. I den nya SVT-dokumentären berättar Per-Otto Hyland om pappans kamp med sitt inre. Foto: JAN HOLMLUND
Lennart Hyland i början av 1960-talet, här med längdskidåkaren Sixten Jernberg. Hyland startade sin karriär som sportreporter. Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL
Lennart Hyland i ”Hylands hörna” 1970.Foto: BO-AJE MELLIN / SVT

Firades av regeringen och landslaget

Men dokumentären vittnar samtidigt Lennart Hylands storhet, status och popularitet. På hans 50-årsdag 1969 uppvaktades han av artisteliten, näringslivet, svenska fotbollslandslaget och delar av regeringen.

Lennart Hylands brorson, Niklas Hyland var som barn själv på plats under firandet.

Expressen har pratat med Niklas Hyland, som betonar vikten av att förmedla en nyanserad bild av farbrodern. 

– Jag minns honom i alla fall som världens skönaste snubbe som alltid hade jättemycket roliga påhitt. Han var extremt generös, rolig, snäll, glad.  Sen vet jag hur min pappa kunde vara ledsen emellanåt för att han led med sin brorsa.

– När det då händer något dåligt eller mindre smickrade för en person, då slår det ju så enormt tillbaka. Det är ju straffet man får när man växer sig för stor. Då blir ju fallet också högre, fortsätter han.

LÄS MER: Tuss Hyland har avlidit efter sjukdom 

Tv-värdinnan Sylvia Vrethammar och Lennart Hyland i klassiska SVT-progammet ”Hylands hörna” 1970.
Lennart Hyland dog den 15 mars 1993. Begravningen ägde rum i Säby kyrka i Tranås. Här står Frälsnignsarméns hornmusikkår vid kistan. Foto: JAN HOLMLUND

Hördes av miljonpublik

Lennart Hyland slog igenom inom radion, där han axlade Sven Jerrings mantel som Sveriges ledande sportreporter. Bland de allra mest kända ögonblicken finns referatet om att pucken ”gliiiider in i mål” i svenska hockeylandslagets VM-final mot Kanada 1962.

På 1950-och 60-talet växte hans status inom radio– och tv-världen till närmast ikonisk nivå. Med radioprogrammet ”Karusellen”, som senare också gjordes i tv-format nådde han en miljonpublik och tv-programmet ”Hylands hörna” gjorde honom till en av landets allra mest kända personer.

”Hyland” släpps på SVT Play 22 september och sänds i SVT 2 fredagen den 27 september.

Expressen har sökt Lennart Hylands söner Per-Otto Hyland och Fredrik Hyland som avböjer att kommentera.