Lena Ph:s förflutna med Lotta Engberg

Lena Ph:s saknad under pandemin
Lena Philipsson har saknat publiken.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Samtidigt har hon hunnit med andra jobb under pandemin, bland annat som programledare i Melodifestivalen.
Foto: OLLE SPORRONG
Lotta Engberg leder återigen ”Lotta på Liseberg” över sommarne.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Lena Philipsson har saknat scenen under pandemin.

När hon gästade ”Lotta på Liseberg” fick hon äntligen ställa sig där igen – dessutom med publik framför sig.

– Det har varit väldigt tomt under pandemitiden, säger artisten.

I en intervju med Expressen avslöjar hon också sitt förflutna med Lotta Engberg – som går långt tillbaka i tiden. 

55-åriga Lena Philipsson släppte nya albumet ”Maria Magdalena” sommaren 2020 men har knappt kunnat spela de nya låtarna. 

Men med lättade restriktioner kommer Liseberg i nuläget kunna ta in 500 personer framför scenen – något som är mycket efterlängtat för artisten som känt en stor saknad efter publiken.

– Jag gör ju tv och massa annat, men sen kommer det riktiga, fysiska kroppsarbetet där man ska köra på scen och möta publik. När man tar bort det så saknas en stor del för mig. 

”Saknar en stor del för mig”

Lena Philipsson har haft andra strängar på sin lyra. På senare år har hon bland annat agerat skådespelare i exempelvis 2018 års julkalender ”Storm på Lugna gatan”. Och under coronapandemin har hon bland annat varit programledare för den första deltävlingen i Melodifestivalen i vintras. Men även då utan publiken.

Hon beskriver också hur osäkerheten och svårigheterna med att tänka framåt varit den kanske största utmaningen under pandemin.

– Det är framför allt det som har tagit på krafterna. Det går inte att planera. Jag tror att många människor missar att det krävs ganska lång framförhållning för att sätta ihop en turné eller en show. Det är ett bygge som tar sin tid.

Men som du säger gör du massa annat också. Trivs du med att ha en bredare repertoar?

– Ja i den mån det går, absolut. Jag försöker göra det som jag tycker känns kul. Jag har också på eget bevåg gjort en massa videos till senaste albumet. Alla låtar fick en egen video som jag har filmat själv. Så då har jag ju haft lite extra att arbeta med under den här tiden. Och jag tycker det är kul att testa lite, att pröva mina vingar lite här och där.

”Det har varit väldigt tomt under pandemitiden”, säger Lena Philipsson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

”Litar på min kraft fullt ut”

Förmågan att ha många olika bollar i luften handlar i grund och botten om självförtroende, menar hon.

– Jag litar på min kraft fullt ut. Jag tänker att det jag har är lika bra som någon annans idé. Sen jobbar jag utifrån det.

Om du leker med tanken att ta över Lotta Engbergs jobb, vad säger du om det?

– Nej jag är nog väldigt inne på att skriva musik, spela, göra min grej fullt ut. I första hand skulle jag vilja göra det. Att själv vara med och uppträda snarare än att presentera någon annan. 

Samtidigt finns flera gemensamma nämnare mellan Lena Philipsson och Lotta Engberg.

– Hon fanns ju med när jag började 1986. Då var väl hon också på Marianne Records. Vi sågs i alla fall i inspelningsstudios. Hon spelade in sitt och jag spelade in mitt. Man har hälsat lite. Men jag känner henne inte mer än att man så klart varit länge i branschen, och då känns det som man känner varandra i alla fall.

Har fått andra vaccinsprutan

I takt med lättade restriktioner planerar Lena Philipsson nu för att genomföra spelningar, även om de sker i annan skala än vanligtvis.

– Det blir jag och tre musiker. Lite mer intimt och i ett mindre format. 

När Expressen pratar med artisten har hon tidigare under dagen också varit och fått sin andra vaccinspruta mot covid-19. Hon beskriver det själv som ”ljuset i tunneln”.

– Det är i alla fall en bra början. Det känns bra. Det handlar ju mycket om det om du frågar mig. Det är tidens anda nu med pandemin, att alla förhåller sig till det. Jag tycker att nu är det sommar, man är utomhus, trycket lättar.

Lotta Engbergs tårar – minuter före sändning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.