Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lena Philipssons oro inför framtidsbeslutet

Lena Philipsson berättar om känslorna inför att tacka ja till julkalendern. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL BILDBYRÅ
”Läskigt för mig som inte har vanan inne, men jag kunde absolut inte säga nej till julkalandern”, säger Lena Philipsson. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL BILDBYRÅ

Lena Philipsson gör succé i rollen som Lussan Silfverhjelm i årets julkalender ”Storm på lugna gatan” i SVT, som fick fyra getingar i betyg av Expressen Mattias Bergqvist.

Men det var inte utan en gnagande oro som Melodifestivalen-vinnaren tog tag sig an det folkliga projektet.

– Läskigt för mig som inte har vanan inne, men jag kunde absolut inte säga nej till julkalendern, säger Lena Philipsson.

Artisten Lena Philipsson, 52, är aktuell som skådespelare i årets julkalender ”Storm på lugna gatan” i SVT.

Hennes roll som järnladyn Lussan Silfverhjelm har hyllats, inte minst av kollegerna. Sofia Ledarp, som också har en roll i julkalendern, menar att Lena Philipsson har talang för skådespeleri.

– Hon var überbegåvad och det var inga problem alls för henne. Verkligen en skådespelerska, det var fantastiskt att se, säger Sofia Ledarp.

Expressens Mattias Bergqvist har gett julkalendern fyra getingar i betyg och skriver att Lena Philipssons roll känns specialskriven för Melodifestivalen-artisten.

”Sångerskan är ljuvligt bitsk och, senare, krackelerande stolt på ett underbart sätt.”, skriver han i sin recension. 

Lena Philipsson kommenterade den positiva kritiken i ett Instagram-inlägg, och tackar ödmjukt för recensionen.

”Nämen vad roligt! Jag tackar allra ödmjukast och bugar mig ända ner till tårna”.

Lena PH:s tvivel: ”Kastar mig ut”

Men det var inte utan tvivel som Lena Philipsson tackade ja till julkalendern. Hon har visserligen över trettio års scenvana och har tidigare gjort inhopp i tv-produktioner. Men rollen som Lussan Silferhjelm innebar en helt ny utmaning, då hon inte är särskilt van som skådespelare.

– Läskigt för mig som inte har vanan inne, men jag kunde absolut inte säga nej till julkalendern. Det är en fantastisk grej att vara med på. Jag kastar mig ut helt enkelt. Samtidigt försökte jag lära mig så mycket jag kunde nu när jag fick möjlighet. Väldigt kul, men lite nervös var jag, säger hon.

 

Lena Philipsson som Lussan Silfverhjelm i årets julkalander ”Storm på lugna gatan”. Foto: SVT

Lena Philipsson: ”Van att få som hon vill”

Julkalendern utspelar sig i det lilla samhället Järnkroken, dit familjen Storm flyttar från storstaden. Där ska de delta i bygdens årliga julkamp – som Lena Philipssons karaktär Lussan Silfverhielm har vunnit de senaste nio åren.

”Det gör ont”-sångerskan spelar bygdens främsta dam Lussan Silvfverhielm, ofta klädd i en leopardpäls, utsmyckad pälsmössa och en färgglad scarf. Lena Philipsson beskriver sin karaktär som en bestämd kvinna – som tycker om att få som hon vill ha det.

– Jag spelar en kvinna som är van vid att få som hon vill. Lite överklass, snofsig och elegant. Hon är gift med den starke mannen i staden och har en underbar son. Men hon kostar på sig att vara lite snäsig och snipig mot andras barn. Lussan tänker mest på sig själv och är ivrig att vinna olika tävlingar med vilka medel som helst, säger Philipsson. 

Så knep Lena Philipsson rollen

I rollistan på årets julkalender finns förutom Lena Philipsson namn som Cecilia Forss, Henrik Johansson, Johan Rheborg, Shima Niavarani och Linus Wahlgren.

Regissören Emma Bucht berättar hur det gick till när Lena Philipsson fick en av rollerna i ”Storm på lugna gatan”, och konstaterar att artisten var en av de nyaste talangerna i gänget av skådespelare.

– Jag har hittat dem längs vägen, Lena Philipsson är en av de nyaste jag har hittat. Det var när vi jobbade tillsammans med hennes nya show som jag upptäckte att hon hade skådespelarbegåvning, säger Emma Bucht och fortsätter:

– Det är som att man samlar ihop en liten kortlek med olika sorter som är fina ihop. De ska vara spretiga och samstämmiga på samma gång.

Lena Philipsson medverkade 2017 i TV4-serien ”Enkelstöten” och fick beröm för rollen.

”Enkelstöten fick jag vara med och leka i. Lite nervöst var det”, skrev hon då i ett inlägg på Facebook om sin insats.

Också den serien regisserades av Emma Bucht – men även Felix Herngren, Lena Philipssons före detta svåger. Lena Philipsson var gift med Felix Herngrens bror Måns mellan 1993-2001 och exmakarna har två barn tillsammans. 

 

Lena Philipsson svarar kryptiskt på frågan om tittarna kan förvänta sig att se mer av henne i tv-rutan. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Framtidsbeskedet

På frågan om vi kommer att få se mer av Lena Philipsson i tv-rutan framöver så är hennes svar kryptiskt. Trots att hon tycker om sin nya roll som skådespelare, så vet hon inte om hon kommer fortsätta med skådespelarjobb även i framtiden.

– Det vet vi inte. Jag tycker det är väldigt kul att utforska det här området. Så får vi se hur långt det bär, så kan vi säga. Den som lever får se, säger hon.

Det artisten med säkerhet kan säga om framtiden är att hon ska skapa ny musik. I vår väntar en paus från konserter, för att ha tid att skriva nytt material – som hon hoppas ska ta sin publik med storm.

– Jag kommer inte stå på scenen i vår, och ska vara ”ledig”, det betyder att jag sitter och skriver på ny musik. Jag planerar nya stordåd. Så får vi se när de dyker upp, säger hon.

”Storm på lugna gatan” visas varje dag fram till julafton i SVT, SVT Play och i Barnkanalen.