Lena Philipssons känga till männen – berättar om ensamheten i ”Sommar i P1”

Ensamma dagarna: ”Då kan ensamheten plötsligt slå klorna i brösten på en”
Lena Philipsson är aktuell i ”Sommar i P1”.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Lena Philipsson älskar att vara ensam – något som inte alltid varit enkelt eftersom hon varit en av Sveriges mest kända artister i 36 år. 

I ”Sommar i P1” berättar hon om när ensamheten slår klorna i henne, hur hon hittade vänner sent i livet och skickar samtidigt en känga till män. 

– Det är något som händer med kvinnor i grupp – precis som det säkert händer med män i grupp. Men varför får jag för mig att vi har det så mycket trevligare, roligare?, frågar hon sig.

I 36 år har Lena Philipsson, 56, varit en av Sveriges största artister, men att hon älskar att stå i centrum är långt ifrån sanningen. 

I ”Sommar i P1” berättar Lena Philipsson att hon är drillad hemifrån att fly så fort en kamera kommer fram, och att aldrig vara festens mittpunkt. 

– Vi är sådana som håller låg profil och det låter kanske märkligt med tanke på att jag har varit artist och varit offentlig i 36 år, men likväl är det sant. Kanske kan någon rentav förstå konflikten i det hela, ansträngningen som krävts. 

Lena Philipsson berättar också om ensamheten – att den för det mesta är frivillig. Att gå promenader och shoppa med sig själv är något hon föredrar – för att kunna smälta händelser, tänka efter, analysera. 

Men i vissa fall blir ensamheten påtaglig. 

– Jag gillar att vara själv, så är det, så är det. Men det klart, ibland när jag ska svälja en matbit där hemma ensam, då tänker jag att nu får jag inte sätta i halsen får då skulle jag behöva göra en Heimlich på mig själv. Jag skulle behöva rusa med full kraft mot ett bordshörn och jag funderar på hur många försök man egentligen har på sig innan krafterna tryter. Sen när jag ligger där på stengolvet i köket så kommer jag att ångra att jag varit så dålig på att svara i telefon och på sms, för ingen kommer tycka det är konstigt om jag inte hörs av på en vecka eller så. 

Lena Philipsson i Melodifestivalen 1987.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

”Tystnaden blir bedövande”

Men ensamheten kan också leda till overklighetskänslor, berättar Lena Philipsson. 

– Ibland när jag har varit tyst för länge, när jag har gått på mina ensamma promenader flera dagar i sträck, utan att ha pratat med en enda människa då kan jag plötsligt få en känsla av att jag inte riktigt finns. 

– Då kan ensamheten plötsligt slå klorna i bröstet på en, en avgrund kan öppnas. 

För att mota bort känslorna sätter Lena Philipsson på radion, det blir en viss tröst. 

Men bara för att Lena Philipsson också uppskattar ensamheten betyder det inte att hon inte har vänner. Men tjejkompisar kom sent i livet på grund av karriären.

– Det var väl först när jag var 35 år cirka som jag förstod att jag var tvungen att göra något åt min nästintill obefintliga kvinnliga vänskapskrets. 

Lena Philipsson har också programlett Melodifestivalen och hyllades stort för sin humor.
Foto: OLLE SPORRONG

Piken till alla män

Och på en sak är hon säker. 

– Finns det något roligare, mer befriande än en tjejfest? En grupp livmödrar som samlas tillsammans för att ha det lite trevligt. Ursäkta alla män som lyssnar nu, säger Lena Philipsson i ”Sommar i P1” och fortsätter: 

– Det är något som händer med kvinnor i grupp – precis som det säkert händer med män i grupp. Men varför får jag för mig att vi har det så mycket trevligare, roligare? Jag vet inte, här finns värme, omtanke, parfym, smink och klackar. Det finns tid att prata allvar, tid att gråta en skvätt, tid att resonera och plocka isär och det finns tid att skoja mycket grovt och skrika rätt ut åt hemliga avslöjanden. 

Lena Philipssons ”Sommar i P1” släpps som podd kl. 07.00 på söndagen och sänds i P1 kl. 13.00.

Kungligheterna fick feeling: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.