Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lena Philipsson leder konstprogram i SVT

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Philipsson blir programledare för ett nytt konstprogram i SVT. "Det är lite läskigt, men lite roligare än läskigt", säger hon.
Foto: Stefan Söderström

I en ny serie skickar SVT ut sex konstnärer till var sin svensk stad för att "skapa ett avtryck".

Lena Philipsson leder programmet som går under arbetsnamnet "Den stora invigningen".

- Det är lite läskigt.

2006 ledde Lena Philipsson Melodifestivalen inför en miljonpublik. Men det här blir något helt annat. I SVT:s nya serie ska sångerskan handskas med sex bångstyriga konstnärer och de reaktioner som deras verk väcker ute i landet.

– Det här är något jag inte har gjort förut. Det är lite läskigt, men lite roligare än läskigt, säger Lena Philipsson.

Hon är precis i startgroparna inför serien som ska sändas i SVT 2013. Snart är det dags för inspelningsbesök i Osby, Skara, Stockholm, Köping, Bengtsfors och ytterligare en ort som ännu inte är bestämd.

Kan provocera

I programmet medverkar konstnärerna Elisabeth Ohlson Wallin, Carolina Falkholt, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Peter Apelgren, Marianne Lindberg De Geer och Johan Zetterquist som fått var sin av städerna på sin lott. Det är konstnärer som är kända för sin särprägel - och i vissa fall för sin förmåga att provocera omgivningen. De får sex dagar på sig innan det är dags att inviga det potentiella konstverket.

Lena Philipsson berättar att SVT frågade om hon ville vara programledare för en ny serie, men att man först hade tankarna på ett program med mode som inriktning. Det var hon själv som styrde om till ämnet konst.

– Det här är ett program som inte funnits tidigare, det är en helt ny idé och jag ska vara en sammanhållande länk, vara lite nyfiken, ställa lite frågor och kanske få hjälpa till på något hörn, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.