Lena Philipsson blir programledare för ett nytt konstprogram i SVT. "Det är lite läskigt, men lite roligare än läskigt", säger hon. Foto: Stefan Söderström
Lena Philipsson blir programledare för ett nytt konstprogram i SVT. "Det är lite läskigt, men lite roligare än läskigt", säger hon. Foto: Stefan Söderström

Lena Philipsson leder konstprogram i SVT

Publicerad

I en ny serie skickar SVT ut sex konstnärer till var sin svensk stad för att "skapa ett avtryck".

Lena Philipsson leder programmet som går under arbetsnamnet "Den stora invigningen".

- Det är lite läskigt.

2006 ledde Lena Philipsson Melodifestivalen inför en miljonpublik. Men det här blir något helt annat. I SVT:s nya serie ska sångerskan handskas med sex bångstyriga konstnärer och de reaktioner som deras verk väcker ute i landet.

– Det här är något jag inte har gjort förut. Det är lite läskigt, men lite roligare än läskigt, säger Lena Philipsson.

Hon är precis i startgroparna inför serien som ska sändas i SVT 2013. Snart är det dags för inspelningsbesök i Osby, Skara, Stockholm, Köping, Bengtsfors och ytterligare en ort som ännu inte är bestämd.

Kan provocera

I programmet medverkar konstnärerna Elisabeth Ohlson Wallin, Carolina Falkholt, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Peter Apelgren, Marianne Lindberg De Geer och Johan Zetterquist som fått var sin av städerna på sin lott. Det är konstnärer som är kända för sin särprägel - och i vissa fall för sin förmåga att provocera omgivningen. De får sex dagar på sig innan det är dags att inviga det potentiella konstverket.

Lena Philipsson berättar att SVT frågade om hon ville vara programledare för en ny serie, men att man först hade tankarna på ett program med mode som inriktning. Det var hon själv som styrde om till ämnet konst.

– Det här är ett program som inte funnits tidigare, det är en helt ny idé och jag ska vara en sammanhållande länk, vara lite nyfiken, ställa lite frågor och kanske få hjälpa till på något hörn, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag