Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lena Olin: Jag fick jobba på defensiven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Olin fruktade för sitt liv, när hon var med mannen hon älskade.
Foto: Michaela Hasanovic
Lena Olin.
Foto: Cornelia Nordström

Lena Olin fruktade för sitt liv, när hon var med mannen hon älskade.

I "Sommar" i P1 berättar skådespelaren om hur hon kom till inspelningar med märken på kroppen, och om ätstörningen som tonåring.

– Det går aldrig att glömma känslan av att vara i samma rum med den man älskar och samtidigt frukta för sitt liv, säger hon i "Sommar" i P1. 

Det är i "Sommar" som sänds i P1 som Lena Olin berättar om relationen.

I sitt sommarprat beskriver Olin sin dåvarande livspartner som "prototypen för en fysisk manlighet".

Där ställer hon sig också frågan varför hon fastnade för en man som hon "tvingades fly hals över huvud från?".

Lena Olin berättar att omgivningen reagerade på relationen.

– En gång när jag kom till inspelningen frågade de om någon sparkat mig på benen. Det här ser inte bra ut. Jag hade ju nakenscener, säger hon i "Sommar".

Enligt Lena Olin var hon och mannen tillsammans en längre tid. I sommarpratet berättar skådespelaren att hon var rädd för sin livspartner.

– Det var en tumultartad period med honom och diskussioner tog ofta fysiska uttryck där jag fick jobba på defensiven, säger hon och fortsätter:

– Jag kan nästan förstå att man kan gripas av panik när den man tycker om är på väg bort ut i världen. Men det går aldrig att glömma känslan av att vara i samma rum med den man älskar och samtidigt frukta för sitt liv. På riktigt.

"Hon har inte flytt"

Expressen har varit i kontakt med en av hennes tidigare livspartners. Han säger:

– Då ska jag kommentera det. Hon har inte flytt någonting. Jag träffade en annan och lämnade henne. Vad hon gör i sitt program är en gammal hämnd som hon utkräver 30 år efter. Det är det är frågan om. Och det får du gärna lov att skriva i din tidning.

Lena Olin berättar också om den tuffa tonårstiden. Skådespelaren led då av ätstörningar, och vägde 43 kilo.


"Skinn och ben"

Hon berättar att hon höll på att förtvina.

– Jag var bokstavligen skinn och ben. Skolläkaren sa att jag måste läggas in på sjukhus och få dropp. Nej. Inte sjukhus. Jag visste vad sjukhus handlade om. Det var döden. Och med en manisk iskyla reser jag mig och går till köket, sträcker mig efter knäckebrödet och tjocka skivor vällagrad grevéost och så börjar jag äta. Min svältfödda kropp jublar. Jag slapp sjukhuset. Jag åt och åt. Och nu kunde jag inte sluta. Det gick åt andra hållet. Jag blev rund. Men bara för ett litet tag. Sedan har jag inte haft viktproblem, säger hon.

Håkan Lahger har producerat sommarpratet. Han säger att Lena Olin avböjer att kommentera sitt program.

"Jag har inga kommentarer. Lena tycker att programmet talar för sig själv", skriver han i ett sms.


"Sommar" med Lena Olin sändes lördag 20 juni kl. 13.00 i P1.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.