Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lena Endre har isolerat sig – misstänkt sjuk i corona

Se specialprogrammet om coronakrisen med fokus på forskning och vetenskap. Niklas Svensson möter bland andra Fredrik Reinfeldt och professor Jan Albert.
Foto: OLLE SPORRONG

Lena Endres arbete fick ett abrupt slut när coronakrisen svepte in. Men hon har också blivit sjuk – och hon tror själv att det är covid-19.

– Jag är inne på femte veckan i isolering nu och har just kunnat gå ut och ta lite luft, säger hon till Femina

Med en vecka kvar till premiären av pjäsen som Lena Endre, 64, skulle regissera i Oslo tvingades allt ställas in. Skådespelaren och regissören beskriver det hela som ”chockartat”, i en intervju med Femina.

– Vi hade bara tre dagars genrep kvar när teatern och allt i Oslo stängde ned. Det var jäkligt snopet. Nu vet vi inte när den kan komma upp igen, säger hon till tidningen.

Lena Endre misstänkt sjuk i corona

Men hon har också påverkats på ett personligt plan och tror själv att hon blivit sjuk i covid-19 och att hon isolerat sig själv i fem veckor..

 – Jag har inte varit väldigt dålig men feber, tryck över bröstet, jättetrött och illamående, massa olika konstiga symptom. Jag har inte testats men när jag var i kontakt med 1177 sa de att det med all säkerhet var corona. Så jag hoppas att det ska vara check på den nu, säger hon till Femina.

Lena Endre säger att hon nu längtar efter att få jobba, även om hon känner sig lyckligt lottad över att hon har en fast anställning på Dramaten som säkrar hennes månadslön.

Däremot är hon orolig för sina kolleger i branschen och uppmanar folk att till exempel köpa biljetter till kulturevenemang i förskott för att visa sitt stöd.

Lena Endre regisserade pjäs i Oslo

Lena Endre var aktuell med monologpjäsen ”Girls and boys” som skulle haft premiär på Oslo Nye Teater den 19 mars, men den är nu inställd på obestämd framtid.

På nyårsafton hade hon hedersuppdraget att läsa Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansen i Stockholm.

– Man blir ju lite skräckslagen först, för man tänker ”herregud”. Vilken tradition och stafettpinne man ska ta över, men också jätteglad såklart. Det ska bli jätteroligt, sa hon till Expressen, vid tillkännagivelsen.

Expressen har sökt Lena Endre.

Hör Karin Tegmark Wisell Folkhälsomyndigheten förklara vilka symtom som sticker ut för covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.