Lena Dunham kritiserar beslutet att ogiltigförklara rättegången mot Bill Cosby. Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅNLena Dunham kritiserar beslutet att ogiltigförklara rättegången mot Bill Cosby. Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Lena Dunham kritiserar beslutet att ogiltigförklara rättegången mot Bill Cosby.  Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Lena Dunham. Foto: VINCE FLORES / VINCE FLORES/STARTRAKSPHOTO.COM/ STARTRAKS PHOTOLena Dunham. Foto: VINCE FLORES / VINCE FLORES/STARTRAKSPHOTO.COM/ STARTRAKS PHOTO
Lena Dunham.  Foto: VINCE FLORES / VINCE FLORES/STARTRAKSPHOTO.COM/ STARTRAKS PHOTO
Bill Cosby är anklagad för att ha förgripit sig på flera kvinnor. Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅNBill Cosby är anklagad för att ha förgripit sig på flera kvinnor. Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Bill Cosby är anklagad för att ha förgripit sig på flera kvinnor.  Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Lena Dunhams hårda kritik efter Cosby-rättegånegn

Publicerad

Lena Dunham kritiserar det amerikanska rättsystemet efter att rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklarats. 

Girls-stjärnan beskrev sin avsky på Twitter. 

”Rättegången mot Bill Cosby handlar om mer än bara Bill Cosby”, skriver hon. 

Skådespelaren Bill Cosby, 77, har stått anklagad för våldtäkt och sexuella övergrepp på flera kvinnor. Rättegången mot honom har pågått i flera dagar, men under lördagskvällen kom beskedet att rättegången ogiltigförklaras. 

 

LÄS MER: Rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras

 

Anledningen till detta var att jurymedlemmarna inte har kunnat komma överens om ett domslut. 

På Twitter har människor uttryckt sin besvikelse över domslutet, men flera har också stöttat Bill Cosby. 

Kritiserar beslutet

Skådespelaren och ”Girls”-stjärnan Lena Dunham, 31, var en av dem som gick hårt åt beslutet att ogiltigförklara rättegången. 

”Rättegången mot Bill Cosby handlar om mer än bara Bill Cosby. När kvinnor ser att att rättvisa skipas kan det lindra deras egna rädslor och trauman. När de inte får se det ... ”, skrev hon och fortsatte sedan: 

”Överlevare från sexuella övergrepp måste varje dag se hur rättsamhället kallar dem för lögnare och hur deras sanning förnekas. Det är en ofattbar börda.”

 

https://twitter.com/lenadunham/status/876090171036491779https://twitter.com/lenadunham/status/876090384266530816

Andy Lassner, producent för det populära programmet "Ellen show”, twittrade också. 

 

LÄS MER: Hemska vittnesmålet i rättegången mot Bill Cosby 

 

”Till alla kvinnor som har sagt att Bill Cosby drogade, våldtog och förgrep sig på dig: JAG TROR PÅ DIG”. 

https://twitter.com/andylassner/status/876090768976261120

Får också stöd

Men andra uttryckte också sitt stöd för Bill Cosby. En privatperson tog honom i försvar på Twitter: 

”Till er som kallar Bill Cosby för våldtäktsman: Kan vi alla inte bara komma ihåg att han är oskyldig tills han döms. Snälla?”. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag