Leila K: "Jag snattar min mat"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leila K berättar för Expressen om sitt liv på gatan som hemlös och kriminell - bland sprutnarkomaner, prostituerade och alkoholister.- Jag snattar mat och äter den på Stadsmissionen, säger hon.
Foto: KARLSSON ULF

Leila K, 31, var firad popartist över hela världen.

Nu berättar hon om sitt nya liv på gatan som hemlös och kriminell - bland sprutnarkomaner, prostituerade och alkoholister.

- Jag snattar min mat och äter den på Stadsmissionen.

I går greps den före detta svenska popstjärnan av polisen - igen.

Expressen träffade i går Leila K, som lever ett liv - fjärran från glittret och glamouren. Hon är klädd i en smutsig jacka från Stadsmissionen, slitna jeans och trasiga gymnastikskor. Runt huvudet har hon virat en tygsjal flera varv. Leila K växte upp i förorten Bergsjön i Göteborg, med en pappa som var marockan, muslim och spårvagnsförare. Han förbjöd henne att sminka sig och att sätta upp affischer på idolen Madonna på väggen.

1998. Leila K gör comeback.Flydde till Stockholm Hon revolterade genom att blondera sitt korpsvarta hår - och hon flydde till Stockholm. Där tog hon ströjobb som mopedbud och hamburgerservitris. Vintern 1988 blev hon tvåa i en talangjakt i Fryshuset. Det blev början till hennes popkarriär. Kort därefter kom det stora genombrottet - superhiten "Got to get" - med dj-paret RobnRaz. På ett par dagar var singeln en världshit. Hon fortsatte med hitar som "Electric" och covern på Plastic Bertrands "Ça plane pour moi". Hon var även med och sjöng på Dr Albans succésingel "Hello Afrika". Tidvis har Leila K lagt musiken på hyllan - och gjort uppmärksammade comebacker.

Joggade och styrketränade Som 1990. Den svenska sångerskan fick då flera guldskivor när hon uppträdde på ett diskotek i Magaluf på Mallorca. Hon styrketränade, cyklade och joggade varje dag - och sa till Expressen: - Alla som tror att jag är slut har fel. Och allt snack om att jag haft problem med droger är inte sant. - Jag har lagt av med att festa och börjat träna i stället. Jag joggar och styrketränar ett par timmar varje dag. Men problemen och skandalerna fortsatte. I går var hon hundvakt åt en kamrat. Bakom Åhlénsvaruhuset i Stockholm kom hunden, en american staffordshire terrier, i bråk med en rottweiler. Det slutade med ett besök Bagarmossens djursjukhus.

2003. Leila K - portad från härbärgen.Misstänks för stöld Under färden med djurambulansen misstänks Leila K ha stulit ambulansförarens plånbok. Hon greps av polisen på Bagarmossens tunnelbanestation i går eftermiddag och är misstänkt för brott - igen. När polispatrullen gjort en anmälan om misstänkt stöld släpptes Leila K eftersom de inte fann några tecken på att hon var drogpåverkad. - Jag har inte tagit nån plånbok, det är lögn, säger hon till Expressen. Leila K lever i dag ett liv långt från de stora popscenerna. Hon berättar att hon suttit sex månader på anstalt i Skåne. Hon vill berätta eftersom hon känner sviken. Av dem som gjorde henne till stjärna. Leila K saknar bostad och lever bland missbrukare på gatan - sprutnarkomaner, alkoholister och prostituerade. - Jag har ingenstans att bo, inga pengar eller någonting, säger hon.

Så hur bor du? - Hos vänner. Jag har inte ens socialpengar. Jag vill inte ha pengar från socialen. Jag lever på gatan. Leila K berättar att hon är portad från stadens alla härbärgen, och att hon regelbundet äter lunch hos Stadsmissionen. - Jag hatar egentligen Stadsmissionen, men det är det enda stället jag får komma in på. Jag får inte komma in överallt. Jag blir liksom mobbad för att jag är Leila K. Hon tycker att maten är dålig och att hon därför tar med sig egna matlådor. - Jag snattar min mat. Vad ska man göra? undrar hon och slår ut med händerna.

Du säger att du känner dej sviken.  - Plötsligt är man inte värd något. När jag satt inne i sex månader i Skåne blev jag lovad förskott av min förläggare när jag skulle komma ut.

Men du fick inga pengar, eller? - Nej, och jag kan tala om för dej att jag ringt den person som lovade mig detta varje dag i flera månader. Leila K säger att hon är kriminell och att hon snattar. - Man kan säga att jag blivit kriminell på grund av det här med livet på gatan. - Jag känner att jag blivit utnyttjad. Jag blev lovad en andrahandslägenhet när jag satt inne.

Hur är det att leva "på gatan"? - Samtidigt är det okej att leva på gatan när allt ska vara så "street".

Så du trivs med livet? - Just nu så. Jag har märkt att man blir ju ganska bekväm om man skulle haft en lägenhet. Då skulle jag varit mycket latare. Leila K säger att hon fortfarande brinner för musiken och att hon längtar in i studion igen. - Jag vill verkligen gå in i en studio. Jag kan inte hjälpa att detta är en del av mig. Samtidigt tycker jag att det är patetiskt att planera en comeback. Jag går under ett annat namn - Samira - i dag. Det är jobbigt att höra Leila K då. Det är inget roligt, men jag får leva med hela livet. Det är bara att bita ihop. Hon fortsätter: - Jag lever för "the art", konsten, förstår du? - Jag skulle blivit utnyttjad vilket fall som helst.

Droger tar du det? - Eh (lång tystnad), nej jag tar faktiskt inte droger. - Men vad ska jag säga, droger förekommer ju rätt mycket och det är en fråga om att överleva. Leila K släpps av polispatrullen utanför spärrarna på Bagarmossens t-banestation. Hon tar rulltrappan ner mot perrongen och fortsätter sin resa mot stans gator.

FAKTA

LEILA K

1971: Leila El Kalifi föds.
Pappa är spårvagnsförare, född och uppvuxen i Marocko.
1982: När klasskompisarna i femte klass samlade suddgummin hade Leila som hobby att röka halsbloss utan att hosta.
1985: Pappan skickar Leila till en skola i Marocko - för att hon skulle leva som en troende muslim.
Hon kom tillbaka efter ett år.

1988: Leila har lämnat Göteborg och flyttat till Stockholm.
Hon är med i en talangjaktstävling under vintern, där hon blir tvåa.
Samtidigt blir hon bekant med de kända diskjockeyerna Robert "Rob" Wåtz och Rasmus "Raz" Lindwall, som satt i tävlingsjuryn.
Samma år får trion en världshit med "Got to get".
Leila reste på promotionresor runt halva jordklotet, vann utmärkelser och uppträdde i den klassiska tv-showen "Top of the pops".
Karriären snurrade på, RobnRaz och Leila K fick en ny hit med "Rok da nation", men den då 18-åriga Leila K orkade inte med det höga tempot.
Under en spelning i England rasade hon ihop.
Leila K flydde turnén utomlands - till partyön Ibiza.
Sju år efter succén med "Got to get" gjorde Leila K en comeback med "Electric" som blir en av hennes största hitar.
Till sin hjälp hade hon den framlidne Ace of Base-producenten Denniz Pop.

1995: Leila K försätts i personlig konkurs.
1996: Leila K gör en misslyckad turné.
Hon kommer försenad och berusad till spelningarna.
I Älmhult tappar hon dessutom bort originalinspelningarna till sitt kommande album.
Hennes dåvarande skivbolag Mega avbryter allt samarbete.
I juni grips hon av finsk polis efter ett bråk i en hotellbar.
I september grips hon för snatteri på ett varuhus i Göteborg.


1997: På Grammisgalan är hon nominerad i klassen som årets kvinnliga artist.
Hon vinner inget pris.
I stället blir hon utslängd av vakterna på Cirkus.
1998: Skadas svårt i en trafikolycka och hamnar på sjukhus.
Premiär för dokumentärfilmen om Leila K "Fuck you, fuck you very much".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.