Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leila K brutalt slagen hos polisen – nu berättar hon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Annika Berglund

Leila K, 46, var försvarslös när hon misshandlades på polisstationen i Västberga.

Nu har hon fått upprättelse – och berättar själv om händelsen:

– Blodet bara forsade ut ur pannan på mig, sedan stängdes dörren och jag var inlåst igen.

Det är tidig morgon i Stockholm när Leila El Khalifi – mer känd under sitt artistnamn Leila K – blir omhändertagen på grund av berusning och körs till polisstationen i Västberga.

Sex timmar senare är hon i färd med att skrivas ut från arresten. När hon inser att varken hennes dator eller mobiltelefon finns bland de utlämnade tillhörigheterna, utan troligtvis har lämnats kvar vid omhändertagandet, vägrar hon att skriva under returkvittot.

I stället river hon sönder det.

"Blodet forsade ut"

Då går arrestvakten till attack och misshandlar henne.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Han knuffade och puttade mig, drog mig runt golvet och sedan släpade han in mig tillbaka i cellen, berättar Leila.

Misshandeln i korridoren fångas av arrestens övervakningskameror.

Enligt henne fortsätter den sedan i cellen.

– Han sparkade en sån där "roundkick" och träffade huvudet. Blodet forsade ut. Jag fick sitta och blöda i cellen i tio minuter innan jag släpptes ut, berättar hon.

Leila K år 2004.
Foto: SVEN LINDWALL

När en polispatrull tog över ärendet fotograferades Leila. Bilden som sedan användes i förundersökningen visar hur ansiktet var täckt av blod som runnit från ett jack i pannan.

Leila K får upprättelse – efter två år

Det har gått drygt två år sedan den dagen. Först nu har hon fått upprättelse. Hovrätten dömer den 26-årige arrestvakten, som nekade till brott, till tre månaders fängelse för misshandel. Han blir också avskedad från sitt jobb. Sparken som Leila säger att vakten delade ut i cellen frias han dock från, eftersom rätten menar att den inte går att bevisa.

– Det känns bra. Jag är nöjd, säger Leila och fortsätter:

– Jag brukar ha poliser och väktare efter mig. Det är livet jag har levt. Men det här visar att de inte får gå hur långt som helst.

Historien om hur hon gick från popstjärna till att leva i missbruk och hemlöshet har berättats flera gånger. För drygt ett år sedan dömdes hon för bland annat stöld och misshandel till rättspsykiatrisk vård, mot bakgrund av på hennes historik av missbruk.

– Jag är på en rättspsykiatrisk klinik nu. Jag har varit här i ett år och två månader, men jag är snart på väg ut, säger hon.

– Jag mår bättre. Här har jag kunnat återhämta mig och jobbat med rehabilitering. Men det är jobbigt att sitta inne, det är det.

Spelade med Håkan Hellström 

Musikkarriären lever fortfarande. Under tiden på kliniken har hon haft flera permissioner för att göra spelningar. Höjdpunkten var tidigare i år när en "skivbolagskille" hörde av sig med en förfrågan.

– Håkan Hellström ville ha med mig på sin spelning.

Leila K och Håkan Hellström under Ullevi-spelningen i somras.
Foto: Annika Berglund

Den 29 juli gick hon ut på scenen inför ett fullsatt Ullevi – 65 000 personer – och rappade en vers under Håkan Hellströms paradnummer "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

– Det var underbart. Det var jätteroligt, säger Leila.

Hur ser framtiden ut?

– Jag kanske fortsätter med musiken. Men bara att komma tillbaka till sig själv hade varit väldigt skönt.

Arrestvaktens advokat Thomas Olsson har avböjt att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.