Foto: Annika Berglund
 Foto: Annika Berglund

Leila K brutalt slagen hos polisen – nu berättar hon

Publicerad

Leila K, 46, var försvarslös när hon misshandlades på polisstationen i Västberga.

Nu har hon fått upprättelse – och berättar själv om händelsen:

– Blodet bara forsade ut ur pannan på mig, sedan stängdes dörren och jag var inlåst igen.

Det är tidig morgon i Stockholm när Leila El Khalifi – mer känd under sitt artistnamn Leila K – blir omhändertagen på grund av berusning och körs till polisstationen i Västberga.

Sex timmar senare är hon i färd med att skrivas ut från arresten. När hon inser att varken hennes dator eller mobiltelefon finns bland de utlämnade tillhörigheterna, utan troligtvis har lämnats kvar vid omhändertagandet, vägrar hon att skriva under returkvittot.

I stället river hon sönder det.

"Blodet forsade ut"

Då går arrestvakten till attack och misshandlar henne.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Han knuffade och puttade mig, drog mig runt golvet och sedan släpade han in mig tillbaka i cellen, berättar Leila.

Misshandeln i korridoren fångas av arrestens övervakningskameror.

Enligt henne fortsätter den sedan i cellen.

– Han sparkade en sån där "roundkick" och träffade huvudet. Blodet forsade ut. Jag fick sitta och blöda i cellen i tio minuter innan jag släpptes ut, berättar hon.

Leila K år 2004. Foto: SVEN LINDWALL

När en polispatrull tog över ärendet fotograferades Leila. Bilden som sedan användes i förundersökningen visar hur ansiktet var täckt av blod som runnit från ett jack i pannan.

Leila K får upprättelse – efter två år

Det har gått drygt två år sedan den dagen. Först nu har hon fått upprättelse. Hovrätten dömer den 26-årige arrestvakten, som nekade till brott, till tre månaders fängelse för misshandel. Han blir också avskedad från sitt jobb. Sparken som Leila säger att vakten delade ut i cellen frias han dock från, eftersom rätten menar att den inte går att bevisa.

– Det känns bra. Jag är nöjd, säger Leila och fortsätter:

– Jag brukar ha poliser och väktare efter mig. Det är livet jag har levt. Men det här visar att de inte får gå hur långt som helst.

Historien om hur hon gick från popstjärna till att leva i missbruk och hemlöshet har berättats flera gånger. För drygt ett år sedan dömdes hon för bland annat stöld och misshandel till rättspsykiatrisk vård, mot bakgrund av på hennes historik av missbruk.

– Jag är på en rättspsykiatrisk klinik nu. Jag har varit här i ett år och två månader, men jag är snart på väg ut, säger hon.

– Jag mår bättre. Här har jag kunnat återhämta mig och jobbat med rehabilitering. Men det är jobbigt att sitta inne, det är det.

Spelade med Håkan Hellström 

Musikkarriären lever fortfarande. Under tiden på kliniken har hon haft flera permissioner för att göra spelningar. Höjdpunkten var tidigare i år när en "skivbolagskille" hörde av sig med en förfrågan.

– Håkan Hellström ville ha med mig på sin spelning.

Leila K och Håkan Hellström under Ullevi-spelningen i somras. Foto: Annika Berglund

Den 29 juli gick hon ut på scenen inför ett fullsatt Ullevi – 65 000 personer – och rappade en vers under Håkan Hellströms paradnummer "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

– Det var underbart. Det var jätteroligt, säger Leila.

Hur ser framtiden ut?

– Jag kanske fortsätter med musiken. Men bara att komma tillbaka till sig själv hade varit väldigt skönt.

Arrestvaktens advokat Thomas Olsson har avböjt att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag