Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif Mannerströms glädje efter corona – tiden med barnbarnen

Piken i senaste säsongen.
Leif Mannerström har byggt ett studiokök där han ska spela in ett program för Youtube.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Leif Mannerström syns i sin sista säsong av ”Sveriges mästerkock”. Här med jurykollegerna Markus Aujalay och Mischa Billing.
Foto: PÄR BÄCKSTRAND / TV4

Leif Mannerström har hämtat sig efter att han var svårt sjuk i corona i våras. Nu gläds stjärnkocken åt antikropparna som gör att han kan umgås med barnbarnen utan att oroas.

Samtidigt planerar han för en ny karriär efter ”Sveriges mästerkock” och vägrar att gå i pension. 

– Jag har inte börjat någon nedräkning, långt ifrån. Det är bara att köra på, säger han.

Leif Mannerström, 80, kommer snart att synas i sin sista säsong av ”Sveriges mästerkock” i TV4. Men avskedet från tv-programmet betyder inte att han ligger på latsidan.

När Expressen når stjärnkocken och tv-profilen har han varit ute och plockat svamp i skogen, håller på att lägga in rödbetor och förbereder lördagskvällens fyrarättersmiddag för vännerna.

– Jag har alltid massa grejer på gång, så det är roligt att det rullar på, säger han.

Återhämtningen från sjukdom

I våras såg det däremot annorlunda ut när Leif Mannerström i mars blev svårt sjuk i corona. Nu är han helt återställd och berättar att han har antikroppar mot viruset som gör att han kan träffa sina barn och barnbarn.

– Det får man vara glad för. Det är viktigt att det går bra för mina barn och barnbarn, det är viktigt att alla är friska och glada, säger han.

– Jag träffar andra människor med. Men jag talar om att jag har varit sjuk och att jag har antikroppar, så att de ska känna sig lugna, fortsätter han.

Leif Mannerstöm med hustrun Lilian Mannerström.
Foto: OLLE SPORRONG

Utöver sjukdomen har Leif Mannerström inte påverkats särskilt mycket av pandemin, utan främst hållit sig isolerad på gården där han bor med sin hustru Lilian Mannerström, 76, som han har varit gift med i 55 år.

– Vi tog det bara lugnt och det var ganska skönt det med. Det är klart att det inte har varit en vanlig sommar, men det har det inte varit för någon.

– Jag har inte drabbats som många av mina kolleger, som fortfarande har restaurang. En del har drabbats ganska hårt och det känner jag för, fortsätter han.

Planerar nytt program på Youtube

Nu är Leif Mannerström i full gång med planeringen för sitt nya matlagningsprogram som ska sändas på Youtube. På gården har de byggt ett nytt studiokök och inspelningarna ska snart börja.

– Det blir mitt sätt att laga mat. Det är många som lagar mat på tv, men jag ska köra min stil och den typen av mat som jag tycker är rolig att laga, och som jag har haft mycket framgång med på mina restauranger, säger Leif Mannerström.

Till programmet kommer han att bjuda in gäster, som gamla vänner inom yrket och andra kända personer som han känner. De första programmen på Youtube planeras komma ut någon gång under senhösten.

Leif Mannerström ångrar inte att han slutade med ”Sveriges mästerkock” men har inga planer på att gå i pension.
Foto: ANDERS YLANDER

Den 21 september är det premiär för Leif Mannerströms sista säsong av ”Sveriges mästerkock”, som blir en special med åtta tidigare vinnare från programmets tioåriga historia.

– Det blir ett bra program. Vi har stora krav på de som ska tävla, och det ska man ha, säger Leif Mannerström.

Vägrar gå i pension

Han ångrar inte sitt beslut att lämna tv-serien utan ser fram emot att kunna lägga tiden på annat.

– Jag har gjort tio år där, det räcker för mig. Mästerkocken har varit en fantastisk resa, men nu känner jag att jag har gjort det. Nu kan jag jaga i höst. Det kunde jag inte förut när jag bodde hela hösten i Stockholm, säger han.

Skulle du kunna tänka dig att återvända till TV4 eller tv-branschen?

– Ja, dyker det upp något spännande, så absolut. Varför inte? TV4 är en bra kanal och har betytt mycket för mig.

Tror du att du kommer gå i pension helt och hållet någon gång?

– Det tror jag inte. Jag har inte tid med det faktiskt, utan det händer saker hela tiden. Det är många människor som blir tvångspensionerade och det är väl inte så roligt. Då börjar nedräkningen och jag känner inte så. Jag har inte börjat någon nedräkning, långt ifrån. Det är bara att köra på. 

– Jag tror det är mycket nyttigare om man kan ha ett jobb. Jag har alltid gillat att gå till jobbet. Jag har aldrig haft ett tråkigt jobb, utan alltid gillat att gå till jobbet. Och det tror jag är väldigt viktigt att man gör.

Niklas Svensson möter mästerkock-domaren Mischa Billing

Leif Mannerström

NAMN: Leif Reinhold Mannerström.

ÅLDER: 80.

YRKE: Stjärnkock. 

BOR: Hus i Tvärred utanför Ulricehamn.• 

FAMILJ: Hustrun Lilian Mannerström, 76, blomsterkonstnär. Två barn och två barnbarn.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Stockholm. Föräldrarna skilde sig då Leif var ett år. Växte periodvis upp med olika fostermödrar, hos morföräldrarna och hos farmodern. Har flera halvsyskon.

UTBILDNING: Kockelev på oceanångare mellan Göteborg och New York.

KARRIÄR I URVAL: Köksmästarjobb på Henriksberg, startade 1974 restaurang Johanna. Har även drivit krogarna Golfrestaurangen i Hovås, Göteborgsbaserade Belle Avenue och Sjömagasinet (den sistnämnda fick en stjärna i Guide Michelin 1999). Aquarella på Kanarieöarna. Har gett ut ett 15-tal kokböcker.

AKTUELL: Med sin sista säsong av ”Sveriges mästerkock: Decenniets mästerkock” på TV4. Nytt matlagningsprogram på Youtube, med planerad premiär i höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.