Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif Mannerström nekades coronatest – har isolerat sig

Leif Mannerström nekades coronatest – har isolerat sig
Leif Mannerström uppmanar folk att hjälpa varandra i dessa svåra tider.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Leif Mannerström fick inte testa sig för corona när han uppsökte sjukvården i frågan. Därför isolerar han sig nu i sitt hem.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Leif och Lilian Mannerström i hemmet.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Leif och Lilian Mannerström
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Under den pågående coronakrisen uppmanas personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter. 

Leif Mannerström och frun Lilian Mannerström har satt sig själva i karantän – efter att de inte fick testa sig för coronaviruset.

– Jag var inte orolig, jag ville bara veta vad jag sysslar med, säger Leif Mannerström.

Leif Mannerström, 80, har stängt in sig på sin gård i Tvärred med frun Lilian Mannerström, 75. Han berättar att de inte har träffat sina barnbarn sedan de isolerade sig för ungefär två veckor sedan. På gården tar de det lugnt och läser mycket, berättar han.

– Vi bor på en jättefin gård. Vi vilar och har det skönt.

Han är inte orolig för sin egen ekonomi då han inte längre äger någon restaurang, men han är desto mer orolig för sina kolleger. Han tycker att de som är friska borde gå ut på restaurang så länge de håller några meters avstånd.

– Vi måste få folk att hjälpa. Man kan inte skrämma alla människor att inte gå ut på restauranger. Det tror jag är viktigt som tusan, säger Mannerström.

Fick inte testa sig för corona

Han berättar att han och Lilian Mannerström för en tid sedan ringde 1177 för att få hjälp med att testa sig för viruset. Men de nekades.

– Då sa man så här: ”vi kan inte göra mycket för dig. Du fyller snart 80, så vi kan inte göra något för dig och din familj utan vi får hoppa satt du klarar dig ändå”, säger han och fortsätter:

– Det var ju väldigt fantastiskt. Helt otroligt, vilka fantastiska råd man fick där, säger Leif Mannerström ironiskt.

Han berättar att de inte hade varit utomlands eller misstänkte att de hade viruset, men att de ändå ville testa sig.

– Nä, jag var inte orolig, jag ville bara veta vad jag sysslar med, säger Leif Mannerström.

Mannerström: ”Inga problem alls”

De satt även i kö i två dagar för att få komma in och testa sig, men fick svaret att det inte fanns resurser till det, berättar han.

– Så vi har isolerat oss på våran gård. Jag känner flera andra i min bekantskapskrets som bor på landet. De bor i sina små ställen och håller sig för sig själva.

Leif Mannerström berättar att hans son och dotter hjälper till med att handla mat till dem.

– Min son kommer ut i morgon och ska laga god mat till oss. Och min dotter har skött det hittills och hon gör det jättebra, så det är inga problem alls, säger han.

Fick ställa in 80-årsfirandet

Leif Mannerström fyllde 80 år, den 17 mars. För Göteborgs-Posten berättade han att de hade tänkt fira födelsedagen på Gran Canaria, men att de ställde in resan på grund av pandemin. 

– Vi hoppar över den för vi förstod att vi kanske inte kommer hem. Det visade sig ju vara helt riktigt tänkt. Vi är hemma på gården i stället och har det skönt, sa han till tidningen.


SÅ HANTERAR KÄNDISARNA CORONAPANDEMIN

Marianne Rundström, 69, SVT-profil:

– Jag stannar kvar ute på landet ett tag. Jag tycker att det enda man kan göra är att göra som de säger, men eftersom de upprepar det så himla ofta så gör väl inte folk det. Men jag gör det tills det har kulminerat, det går bra för mig eftersom jag kan sitta hemma och jobba. Det inte så mycket försakelser, mer än socialt, säger hon.

– Det finns inget att göra än att respektera vad de säger, det kan visa sig att de tog i men det är bättre att ta i för mycket än för lite.


Plura Jonsson, 68, frontman i Eldkvarn:

– Jag försöker hålla mig isolerad här på landet och träffar inte så mycket folk överhuvudtaget. Jag styr om till sådana här Skype-möten och försöker undvika att åka upp till Stockholm. Några spelningar har också blivit framflyttade, men jag skulle inte ha spelat så mycket ändå. Vi ska ut och spela i sommar så vi får se hur det blir, säger han.

– Barnen bor ju i Stockholm, de flesta av dem, och man är ju orolig för dem. Men de är ju unga och jag hoppas att de har ärvt lite av min motståndskraft.

Madonnas 

Madonnas virala nakenvideo om coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.