Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif Mannerström nära att dö: ”Min fru räddade mitt liv”

Leif Mannerström köade i två dagar – fick inte testa sig.
Leif Mannerström.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif Mannerström tror att han blev smittad av corona vid invigningen av nya Östermalshallen i början av mars.Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif Mannerström har rasat 15 kilo i vikt sedan han drabbades av sina första coronaliknande symptom i mars.

Några veckor in i sjukdomen försämrades stjärnkockens hälsa kraftigt – nu väljer han att berätta om de kritiska dygnen.

– Min fru räddade livet på mig, jag var väldigt illa däran. Det är 14 dagar av min sjukdom som jag inte ens minns var jag varit någonstans, säger Leif Mannerström.

Det var när stjärnkocken Leif Mannerström fyllde 80 år den 17 mars som han började misstänka att han drabbats av coronaviruset.

– Jag har haft varje symptom man kan ha, och haft det jävligt jobbigt. Jag blev sjuk i mars och mår inte hundra ännu. Jag tror jag blev smittad vid invigningen av nya Östermalmshallen, det var alldeles i början epidemin, säger han.

Leif Mannerström mår bättre i dag, men har en matthet i kroppen han aldrig tidigare upplevt. Men enligt mästerkocken är det smällar han kan ta – med tanke på hur illa det kunde ha gått.

”Kunde ha strukit med”

I början av april försämrades Leif Mannerströms hälsa plötsligt kraftigt – till den grad att två veckor av sjukdomsperioden är helt utsuddade ur hans minne.

– Min fru räddade livet på mig, jag var väldigt illa däran. Det är 14 dagar av min sjukdom som jag inte ens minns var jag varit någonstans. Jag minns inte något från de dygnen, säger han.

Leif Mannerström är gift sedan 55 år med Lilian Mannerström, 76. Han berättar att hustrun var ett stort stöd under veckorna han behövde vård och tillsyn i hemmet.

– När man ligger så, då behöver man hjälp. Hon hjälpte mig med vätskan, och att få i mig soppa. Jag klarade inte omvårdnaden på egen hand, säger Leif Mannerström.

Fruktade du ditt liv?

– Ja, absolut. Jag kunde ha strukit med – jag var faktiskt riktigt dålig. Dit hädan ska man ju i vilket fall som helst, men nu får jag några år till på mig. 

Borde du inte ha lagts in på sjukhus?

– Jag sökte inte sjukhusvård – utan fick uppmaningen att stanna hemma om jag kunde. Något jag tror varit till min fördel att jag har jobbat hårt i hela mitt liv och har en bra och stark grund.

Leif Mannerström med hustrun sedan 55 år, Lilian Mannerström.Foto: LEIF GUSTAFSSON

När Leif Mannerström initialt kontaktade sjukvården nekades han ett coronatest. Han fick beskedet att de prioriterade provtagning för personer i behov av vård på sjukhus, och han är tveksam till de snabbtester som nu finns att köpa.

– Jag vill ha ett som funkar. Jag har inga problem att betala för mig, det har jag gjort i alla tider, men är det inte trovärdigt så är det bortkastat, säger han.

Rasat i vikt – 15 kilo på två månader

Efter nästan två månader utan lukt- och smaksinne börjar tv-kocken få tillbaka smaklökarna och känna dofter igen.

– Glädjen att laga mat börjar komma, den tappade jag helt och hållet. Jag levde på köttbuljong – men det var faktiskt ganska gott. Vi kokade det på bra kött, så det blev rejäla grejer. 

Den ofrivilliga dieten ledde till att Leif Mannerström rasade i vikt. Samtidigt tror han också att en del av viktnedgången kan bero på förlorad muskelmassa.

– Jag har gått ner 15 kilo på två månader. Jag var inte precis utan muskler innan, man tappar muskler också, säger han och fortsätter:

– Även som frisk tänker jag fortsätta gå ner i vikt. Det här var en bra start – inget ont som inte för något gott med sig. Jag ska gå ner ytterligare, kulmagen ska bort helt och hållet. 

Får attacker: ”Haft hemska dagar där jag har svårt med gråten”

Den välkände krögaren känner med sina kolleger i restaurangbranschen som nu genomgår ett stålbad. Restauranger som tvingas varsla sin personal. Andra som begär rekonstruktion eller tvingas till konkurs.

– Jag har haft hemska dagar där jag har svårt med gråten. Jag har själv inga restauranger kvar, men tycker synd om mina kolleger. Duktiga människor tappar väldigt mycket av sitt liv och allt de har jobbat för – det är de skickligaste som tappar mest. Jag har fått några attacker, där jag känt mig väldigt ledsen. Det känns jobbigt, säger han.

Trots att Leif Mannerström har klarat sig och mår mycket bättre, så beskriver han våren som en känslomässigt tuff period. 

– Jag vill inte låta som en gnällspik, jag vet att det finns människor som har jättestora problem, säger han och fortsätter:

– Jag har haft tur, men jag klarar inte av att följa dödsstatistiken längre. Bakom varje siffra finns en människa som har gått bort i förtid och sörjande anhöriga.

Framtidsplanerna

Leif Mannerström och hans hustru lever fortsatt isolerade på gården i Tvärred utanför Ulricehamn, där de njuter av sin grönskande trädgård och ser fram emot att tillbringa sommaren tillsammans. 

Ett tecken på att stjärnkocken börjar bli sig själv är att han känner lust att ställa sig bakom grytorna och skapa kulinarisk magi igen – och snart förverkligas ett nytt projekt han länge haft i tankarna.

– Jag håller på att göra ett tv-kök hemma hos mig på gården. Det ska bli filmer på Youtube där folk får se hur jag lagar mat och mina idéer om hur matlagning ska vara, berättar Leif Mannerström. 

En ny brittisk studie fokuserar på vilka som drabbas av covid-19 – se vilka de är.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.