Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif-Ivans nya bakslag – sparkade anställda får tillbaka pengar

Leif-Ivan Karlsson tog ut tillgångar, sålde bolaget – och nu har det försatts i konkurs. Bland miljonskulderna finns en skatteskuld på 1,5 miljoner kronor. Foto: AXEL ÖBERG

Leif-Ivan Karlsson försatte sitt eget bolag i konkurs – eftersom han tröttnade på personalen.

Notan gick till skattebetalarna i form av den statliga lönegarantin.

Men i slutändan kan konkursen bli dyr för den självutnämnde superentreprenören.

I måndags gav domstolen de anställda rätt till 800 000 kronor – och länsstyrelsen kräver ytterligare 2,6 miljoner.

För två veckor sedan anhölls multientreprenören och tv-profilen Leif-Ivan Karlsson, misstänkt för olaga hot mot en man som tidigare varit hans närmste medarbetare. Efter två dagar försattes han på fri fot.

Misstankarna mot honom kvarstår men någon utveckling i fallet lär inte komma innan semestern, enligt åklagaren.

Nu riskerar dock Leif-Ivan Karlsson nya bakslag på annat håll.

2016 utvidgade han sin företagsportfölj när han köpte hotell- och restaurangfartyget M/S Birger Jarl, förankrat vid Stadsgårdskajen på Södermalm i Stockholm.

Hans debut i restaurangbranschen blev ett fiasko. Redan i mars 2017 valde han själv att försätta driftbolaget Fartygsrestauranger Stadsgården AB i konkurs.

– Problemet var personalen som följde med bolaget. Ingen av den befintliga personalen skulle få anställning av varken mig eller ett rekryteringsbolag, sa Leif-Ivan Karlsson då.

 

LÄS ÄVEN: Leif-Ivan Karlsson anklagas för skräckvälde på partybåten 

 

2016 utvidgade Leif-Ivan Karlsson sin företagsportfölj när han köpte hotell- och restaurangfartyget M/S Birger Jarl, förankrat vid Stadsgårdskajen på Södermalm i Stockholm. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Länsstyrelsen kräver Leif-Ivan Karlsson på 2,6 miljoner

Konkursen blev kostsam – för besättningen och för skattebetalarna.

Länsstyrelsen betalade ut 2,6 miljoner kronor i statlig lönegaranti till 34 anställda. Via facket Seko sjöfolk begärde personalen ytterligare 800 000 kronor i uteblivna löner som inte täcktes av garantin.

Nu kräver de att Leif-Ivan Karlsson betalar för detta. Efter konkursen har båda parterna lämnat in stämningsansökningar till Stockholms tingsrätt.

 

Det finns inga redare som försätter sin verksamhet i konkurs – för de känner till det här.

 

Bolaget som försatts i konkurs har inga pengar, men den särskilda sjölagstiftningen gör att så kallad sjöpant kan tas i form av kvarstad på fartyget – som ägs av Rederi Karlssons AB, ett annat bolag i Leif-Ivan Karlssons koncern.

– Det finns inga redare som försätter sin verksamhet i konkurs – för de känner till det här. Men det gjorde inte Leif-Ivan Karlsson, säger Chang Strömberg, ombud på Seko sjöfolk.

 

När Expressen når Leif-Ivan Karlsson för en kommentar om konkursen och tredskodomen säger han att "även solen har fläckar". Foto: Bild från ”Svenska miljonärer”.

 

Johan Petri är juridiskt ombud för Rederi Karlssons AB. Inför den nyligen avgjorda tingsrättsförhandlingen skrev han:

”Huruvida de anställda kommer att erhålla betalt eller inte kommer att avgöras vid en huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt den 28 maj.”

 

Rent formellt har han möjlighet att krångla vidare.

 

Men i måndags när rättegången hölls dök varken Johan Petri eller något annat ombud för Leif-Ivan Karlsson upp i rättssalen.

Resultatet: En tredskodom där entreprenörens bolag förpliktas att betala 800 000 kronor. Om fyra veckor vinner den laga kraft om ingen invändning inkommit.

– Så här brukar man tydligen göra när man vill kasta in handduken och inte processa längre. Men rent formellt har han möjlighet att krångla vidare, säger Chang Strömberg

 

LÄS ÄVEN: Flyktingmiljonärens kärleksblåsning mot dottern 

 

I ett av bolagen Leif-Ivan Karlsson förde över två miljoner kronor till äger han bilar för 40 miljoner kronor. Här står han med en Lamborghini vid huset i Florida. Foto: AXEL ÖBERG

Leif-Ivan Karlsson: ”Jag tappar pengarna”

Tingsrätten utdömde ytterligare kvarstad på 2,6 miljoner kronor mot bolaget när länsstyrelsen ställde sitt krav. Sedan dess har siffran skrivits ner till drygt 450 000 kronor eftersom dokumenten inte skickades in till domstolen i tid. Stämningsansökan – delvis alltså är preskriberad – snurrade under lång tid runt på flera olika myndigheter innan det fattades beslut om att det var länsstyrelsen som skulle stå som part.

 

Det känns för jävligt, men det är den bittra sanningen så det är bara att gilla läget.

 

När Expressen når Leif-Ivan Karlsson för en kommentar om konkursen och tredskodomen säger han att "även solen har fläckar".

– Nu blev jag rådd att göra som jag gjorde och det var väl inte så smart. Oftast gör jag rätt men inte alltid. Ibland kan man vara efterklok, säger Leif-Ivan Karlsson.

Enligt entreprenören var planen att han skulle ha ett ombud på plats för att ta strid om pengarna, men ett sjukdomsfall kom i vägen.

– Jag tappar pengarna. Jag har redan lagt ut dem. Vi får se om det finns något att göra åt det.

Hur känns det?

– Det känns för jävligt, men det är den bittra sanningen så det är bara att gilla läget. 

Konkursen kopplad till M/S Birger Jarl är inte den enda som Leif-Ivan Karlsson har varit inblandad i på senare tid. Nu har även Kulthammar AB, bolaget för flyktingboenden som varit Karlssonkoncernens stora kassako de senaste åren, tömts, sålts och strax därefter försatts i konkurs. 

Under åren 2014-2016 fakturerade bolaget Migrationsverket cirka 150 miljoner kronor och gjorde en sammanlagd vinst, efter finansnetto, på drygt 23 miljoner kronor.

Leif-Ivan Karlsson i sin motorbåt, som kostade tio miljoner kronor som ny. Foto: EXPRESSEN

Har skatteskuld på 1,6 miljoner

Konkursboet dras med skulder på nästan fyra miljoner skulder.

Bland dem finns en skatteskuld på 1,5 miljoner kronor.

Skatteverket har sköntaxerat Kulthammar eftersom bolaget inte har betalat löneskatt. 

Här finns också skulder för uteblivna löner – bland annat till den man som Leif-Ivan Karlsson misstänks ha hotat. 

Det finns även en skuld på 1,6 miljoner kronor till det företag som hyrde ut en fastighet i Fagersta där Leif-Ivan Karlssons bolag bedrev ett av sina flyktingboenden.

Detta framkommer i konkursbouppteckningen av Kulthammar AB.

Vid ett edgångssammanträde vid Hudiksvalls tingsrätt säger Leif-Ivan Karlsson också att han sålt bolaget och att det är den nya ägaren som rätten och konkursförvaltaren ska fråga om bokföringen. 

Den nya ägaren, en 43-årig man, köpte den 6 oktober i höstas bolaget av Karlsson för en krona.

 

LÄS ÄVEN: Leif-Ivan Karlsson lever i lyx – men säljer misär 

 

Tömde bolaget på tillgångar

Men innan försäljningen tömde Leif-Ivan Karlsson flyktingbolaget på tillgångar till ett värde av 5,5 miljoner kronor:

Den 9 juni 2017 förde han över två miljoner kronor till sitt bolag World of Classics där han äger amerikanska bilar för drygt 40 miljoner kronor, den 25 september förde han över drygt två miljoner kronor till ett amerikanskt bolag i Fort Lauderdale i Florida i USA, den 5 oktober förde han över 775 340 kronor till sitt bolag Paradisgränd HB som bland annat ägs av hans bolag Örnbergets Fastighetsförvaltning AB – och samma dag som han lämnade flyktingbolagets styrelse förde han också över 800 000 kronor till sitt bolag Finkmossens Fastigheter AB. 

 

Jag vet ju sanningen så för mig är det ju enkelt.

 

Så här förklarar han överföringarna:

– Det var tvunget. Innan man sätter i väg ett bolag så måste ju alla fordringar och skulder till andra bolag i koncernen betalas så klart.

Men vad var det för en skuld som du hade till ett bolag i Florida?

– Det har ingen med att göra, det är bara min sak vet du. Det är bara min sak. Då får man fråga det bolaget då.

Men vad hade ett bolag i Florida med ditt flyktingbolag att göra?

– Det handlar inte om ett flyktingbolag, det handlar om ett bolag i en koncern, ett koncernföretag där allt är i ett så att säga.

Men det amerikanska bolaget ligger inte i din koncern?

– Nä, men det var ju en betalning av en skuld så klart.

Leif-Ivan Karlsson bor i Florida under vinterhalvåret. Foto: AXEL ÖBERG

Leif-Ivan Karlsson: ”Till Skatteverket finns det inga skulder”

Den 43-årige mannen som köpte flyktingbolaget visar sig efter ha stora skulder på hundratusentals kronor till Kronofogden både privat och via ett annat bolag där han återfinns som ägare.

Du har tömt bolaget på alla tillgångar, sen säljer du det med miljonskulder till en person för en krona. Varför?

 – Men det är ju inte så där, du ska få det där berättat av min advokat. Jag ska be att han ringer dig. Till Skatteverket finns det inga skulder, det är bara sköntaxeringar, säger Leif-Ivan Karlsson.

Men fastighetsbolaget som har hyrt ut flyktinglokalerna i Fagersta till Kulthammar kräver ju också 1,6 miljoner kronor?

– Den är felaktig. Felaktiga fordringar finns ju. Jag vet ju sanningen så för mig är det ju enkelt. Jag ska be mina jurister ringa dig. Då ska du få veta sanningen av de som kan.

Advokat Johan Petri skriver i ett mejl att konkursen i Kulthammar AB förorsakades av en tidigare anställd som hade en lönefordran från den tid bolaget ägdes av Leif-Ivan Karlsson som i sin tur hävdade att det inte fanns någon lönefordran.

Petri skriver också att Skatteverkets sköntaxering nu är undanröjd. Vad gäller skulden till fastighetsbolaget så menar advokat Petri att det är fastighetsbolaget som är skyldig Kulthammar pengar då de utan grund sa upp hyresavtalet med bolaget.

 

Kulthammar AB

Ägdes tidigare av Leif Ivan Karlsson, 58, och var ett dotterbolag i hans koncern med moderbolaget Örnberget AB.

Under åren 2014-2016 omsatte bolaget drygt 150 miljoner kronor på flyktingverksamhet och var ett av de största privata flyktingbolagen i Sverige.

Vinst under åren 2014-2016: cirka 23 miljoner kronor.

2017: Leif Ivan Karlsson säljer bolaget för en krona efter att han tömt bolaget på alla tillgångar. Köpare är en 43-årig man från Kungsbacka med stora skulder hos Kronofogden.

Enligt konkursförvaltaren finns det en brist i konkursboet på nästan fyra miljoner kronor.

 

LÄS ÄVEN: Leif-Ivan Karlsson greps av polisen