Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW:s skam – trots pengaframgången i USA

Därför gör GW ”Blattarna som byggde Sverige” i TV4.
Leif GW Persson gästar ”Direkt med Niklas Svensson”.
Han berättar bland annat hur han skäms över sin välbetalda kriminalserie i USA: Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Det var så enastående dåligt, jag skämdes som en hund trots att jag fick furstligt betalt”, säger Leif GW Persson.Foto: /IBL / /IBL
Leif GW Persson i ”Brottsjournalen på TV4”. Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

Leif GW Persson fyller 75 år och är aktuell med både tv-program, kriminalserier och nytt vin på låda – trots att han själv anser sig jobba halvtid.

Kriminalprofessorn menar dock att han hellre skulle jobba inom polisen igen än vara känd och rik, och skämdes över sin välbetalda kriminalserie i USA.

– Det var så enastående dåligt, jag skämdes som en hund trots att jag fick furstligt betalt, säger Leif GW Persson.

Den 12 mars fyller Sveriges mesta kriminalprofessor Leif GW Persson 75 år. Han själv tycker att han slagit av på takten, trots att han regelbundet syns i med kolumn i Expressen och medverkar i både ”Nyhetsmorgon” och ”Brottsjournalen” på TV4. Den kommande månaden är han också aktuell med en kriminalserie baserad på hans bok om Evert Bäckström, nya tv-programmet ”Leif GW om blattarna som byggde Sverige” och ett nytt vin på Systembolaget.

– Jag tar det ganska lugnt, faktiskt. Jag jobbar halvtid numera, och man ska inte överdriva mina arbetsinsatser. Jag har under långa tider av mitt liv jobbat mycket, ja, säger Leif GW Persson.

Leif GW om vänskapen med Guillou

GW är också aktuell med ”GW:s låda”, ett rödvin på bag-in-box.

– Jag skulle inte drömma om att sätta mitt namn och mitt foto på någonting som inte gick att dricka eller som jag inte drack själv, säger han.

– Däremot ska man inte förvänta sig något som munskänkarna dricker på sitt årsmöte.

Men alla är inte förtjusta i hans viner – GW och forna vännen Jan Guillou hörs ibland med åsikter om varandras offentliga uttalanden och projekt, och då får kriminalprofessorn höra författarens åsikter om hans viner.

– Han och jag umgicks mer än andra under många år, men sen tog vi två olika vägar, men det var inte mer dramatiskt än så. Jag läser hans kolumner med stor förtjusning. Ibland brukar jag höra av mig med hejarrop. Han har synpunkter på mina viner och tycker att de är inställsamma när jag beskriver dem som lättdruckna, säger han.

”Skämdes som en hund”

Den 23 mars axlar Kjell Bergqvist rollen som Leif GW Perssons bokfigur Evert Bäckström i en ny kriminalserie på Cmore. Detta efter att den amerikanska versionen av serien lades ner efter en säsong. 

– Den gick i 13 avsnitt innan den lades ner, kortare än så kan man inte gå. Ingen var gladare än jag för det var så enastående dåligt, jag skämdes som en hund trots att jag fick furstligt betalt. Nu får jag bara en tiondel så mycket betalt, säger Leif GW Persson, som är övertygad om att den svenska versionen är bättre.

Pengar verkar spela mindre roll för Leif GW Persson, som erkänner att han helst hade jobbat kvar hos polisen – men att han tvingades i pension.

– Jag slutade vid polisen av de enkla pensionsskälen, det är ju åtta år sedan nu. Efteråt har jag tänkt att om jag fått stanna där och avstå från det andra med TV och offentliga kommentarer om samma sak, då hade jag nog valt att stanna vid polisen trots att pengarna hade varit försumbara.

TV: GW om tv-serien i USA: ”Jag skämdes som en hund”

Nu ska Kjell Bergqvist spela huvudpersonen i ny serie.

TV: Det här är Leif GW Persson

Kriminolog, författare och krönikör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.