Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW:s nya vändning – då går han i pension

Leif GW Persson.Foto: TV4
Leif GW Persson.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG
Camilla Kvartoft och Leif GW Persson.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Leif GW Persson gick från SVT till TV4, efter åtta år på "Veckans brott" med Camilla Kvartoft.

Men kriminalprofessorn vill inte vara kvar lika länge på sin nya arbetsplats – och planerar sin pension från tv om två år.

– 75 är väl ganska lagom, om man inte blir sjuk så man inte klarar av det av den anledningen, säger Leif GW Persson.

Efter över åtta år med "Veckans brott" i SVT valde Leif GW Persson att lämna kanalen, och i stället gå till TV4.

Nu är han aktuell med "Brottsjournalen", tillsammans med Jenny Strömstedt.

– Det är alltid trevligt att byta jobb. Det är så enkelt att omväxling förnöjer. Men det är en speciell sektor vi rör oss inom, säger Leif GW Persson.

Beslutet att byta kanal var enkelt - Sveriges folkligaste kriminalprofessor kände sig klar med SVT-programmet och inspelningsmiljön. 

–  Ibland måste man byta, annars fastnar man. När man känner "nu är jag färdig", så måste man byta. Så när TV4 uttryckte intresse då tänkte jag "då kan jag gå dit och se hur det är".

Hyllar kollegan Camilla Kvartoft

Även om GW inte hade några problem med att byta kanal, så hade han inte tröttnat på kollegan Camilla Kvartoft, som han rekryterade till "Veckans brott" och spelade in alla säsonger med. I stället försökte han få henne att byta kanal samtidigt som han själv.

– Hon var utmärkt. När jag flyttade till TV4 frågade jag om hon inte ville följa med mig, men hon hade skäl att stanna kvar. Hon gör ju massa annat också, hon skötte väl halva valrörelsen åt SVT. Men jag gillar henne, säger Leif GW Persson om den tidigare kollegan, samtidigt som han hyllar sin nya programledarkamrat, Jenny Strömstedt.

Med över åtta år i "Veckans brott" på SVT i bagaget, är Leif GW Persson säker på att han inte kommer vara lika länge på TV4.

– Då skulle jag vara 82 år, och det är inte aktuellt. Man ska inte jobba om man är 80 bast, då ska man åldras med behag, säger han.

 

 

”Inte pengarna som driver en”

I stället är planen att jobba två år på kanalen, för att sedan börja dra sig undan. 

– Jag är 73 nu, och jag har avtal med TV4 i två år, fyra säsonger. 75 är väl ganska lagom, om man inte blir sjuk så man inte klarar av det av den anledningen. Det är inte pengarna som driver en. Jag tycker om att jobba, säger Leif GW Persson.

Professorn är noga med att poängtera att han inte skulle vilja vara med i TV om det inte rörde sig om kriminalprogram, och avslöjar att han har tackat nej till många olika tv-erbjudanden.

– Jag har fått massa erbjudanden om att vara med i "Robinson", "Fångarna på fortet", "Let's dance" och "På spåret", men jag tackar alltid nej till det där." På spåret", där skulle jag sopa banan med de som är med, i och med att jag är allmänbildad på ett sätt som inte de är.

 

 

 

Leif GW Perssons karriärsråd:

Folk brukar fråga om jag har några råd, och då säger gör något du bvkligen vill göra. Bry dig inte om hur mycket pengar du kan tjäna. Gör du det bra kan du tjäna pengar på allt, om det är viktigt för dig. Välj något du vill göra. Det finns en massa jobb där man kan tjäna massa pengar, men trivs man inte där så är man förlorad ändå.