Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW:s makt – så byggdes SVT:s succé

Författaren och kriminologen Leif GW Persson fick sitt genombrott 1981. Foto: OLLE SPORRONG
Kollegan Camilla Kvartoft beskriver GW som "Sveriges största tv-personlighet". Foto: / SVT
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

 

I "Efterlyst" såg SVT en expert som inte riktigt blommat ut. 

Så de gjorde tvärtom – polisprofessorn fick allt fokus och en massa makt. 

Nu är Leif GW Persson en av Sveriges största tv-profiler och resultatet – "Veckans brott" – en av public service stora tittarsuccéer. 

Hemligheten bakom: Samspelet mellan professorn och programledaren Camilla Kvartoft. 

– Leif har varit jätteviktig för mig. Det var han som gjorde att jag fick jobbet, säger Camilla Kvartoft. 

I september hyllades Leif GW Persson med stående ovationer av den svenska tv-branschen. Men något tacktal, det fick han inte hålla på Kristallengalan.

Några veckor tidigare hade Leif GW Persson, en av SVT:s mest välkända profiler, jämfört SVT med Nordkorea - och det på TV4:s pressdag. 

Kriminologiprofessorn misstänkte att skälet till att han inte fick hålla sitt tacktal handlade om att SVT ”kanske förväntade sig fler nordkoreanska utläggningar”. 

Må så vara, men hela händelsen var ytterligare ett bevis på Leif GW Perssons ställning inom svensk tv. 

Få programledare får jobba på både SVT och TV4 under samma år i framträdande roller och i stora tv-program.  

Leif GW Persson, 72, är en av dem.  

Och det är inte bara där hans makt visar sig. 

 

LÄS MER: GW om onanerande SVT-profilen: "Udda" 

 

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft leder "Veckans brott", som blivit en av SVT:S allra största tittarsuccéer. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Camilla Kvartoft: "GW som hade dragit i lite trådar"

När ”Veckans brott” skulle börja sändas i SVT arbetade Camilla Kvartoft, 49, på Studio Ett. SVT erbjöd Kvartoft en anställning på fem månader - något hon inte ville lämna sitt jobb på Sveriges Radio för. Hon tackade därför nej.

Efter ett tag återkom SVT med ett nytt erbjudande om fast anställning. 

– Det var GW som hade dragit i lite trådar där, har Kvartoft berättat i podcasten Värvet. 

Nu utvecklar Camilla Kvartoft: 

- Leif har varit jätteviktig för mig. Det var han som gjorde att jag fick jobbet på ”Veckans brott” och även om jag jobbat med samhällsjournalistik och politik på radion tidigare så fick jag en mycket större publik, säger hon och fortsätter: 

- Och det gäller alla som jobbar med ”Veckans brott”: tack vare Leif så får vi göra ett program som når så många fler. Därför känns det också väldigt public service: vi är ett samhällsprogram som vill förklara och fördjupa där Leif drar in den stora publiken. 

När jag pratar med programmakare, redaktörer och producenter om Leif GW Perssons ställning i tv-branschen beskrivs han bland annat som en folkkär auktoritet, som en person som i intervjusammanhang ensam kan lyfta ett tv-program och, naturligtvis, som en tittarmagnet. 

Få nämner att Leif GW Persson - via ”Efterlyst”, ”Veckans brott” och ”GW:s mord” i TV4 - också är en folkbildare, något som även bidrar till hans status som tv-profil. 

Camilla Kvartoft håller med: 

– När han kom med förslaget att börja med ”Veckans brott” så hade han verkligen en tanke om att det skulle finnas folkbildande inslag i programmet. Mycket av det präglar allt vi gör: på ett begripligt och jordnära sätt förklarar han hur det fungerar och även om vi tar upp obehagliga saker så kan han placera det i ett sammanhang.

 

LÄS MER: Massi Fritz agerar mot Kronér – sågas av GW 

 

Leif GW Persson och Hasse Aro i "Efterlyst" 1999. Foto: TV3

Klassisk intervju med GW redan 1981

Författaren och kriminologen Leif GW Persson fick sitt tv-genombrott när han medverkade i ”Måndagsbörsen” 1981. Jonas Hallbergs intervju med GW är en klassiker och en försmak på vad som skulle komma. 

1998 satte sig Leif GW Persson bredvid Hasse Aro för första gången och blev snabbt en självklar del av TV3:s ”Efterlyst”. 12 år senare gick Leif GW Persson vidare till SVT och ”Veckans brott”. 

– Jag vill gärna tro, och det här tror jag han tycker själv också, att ”Veckans brott” har betytt mycket för bilden av honom och hans popularitet. Dels handlar det om samspelet mellan Leif och Camilla, men det samspelet fanns mellan honom och Hasse Aro också, fast märkligt nog plockade de aldrig fram Leif i helfigur under alla år. Han var den där experten som satt vid sidan av och dök upp innan en paus, säger Lars Lampers, redaktör för ”Veckans brott”, och fortsätter: 

– Vi har mer tagit fram honom i helfigur. Programmet är uppbyggt kring honom och inslagen är till viss del anpassade efter vad han är intresserad av. 

Det språnget i tv har också lett till extra klirr i kassan. 

Leif GW Persson har nästan fördubblat omsättningen i sitt bolag på fyra året - den senaste vinsten landade på nära åtta miljoner kronor. 

I bolaget finns två anställda: Leif GW Persson själv och hustrun Kim Persson som är bolagets vd. 2016 tog paret ut drygt 6,4 miljoner i löner.

– Vi tar ut hyggliga löner. Min fru sköter det praktiska, jag lägger mig aldrig i sånt. Jag skriver böcker och medverkar i olika sammanhang. Hon sköter förhandlingarna, har Leif GW Persson tidigare sagt till Expressen. 

 

LÄS MER: GW:s kritik efter profilens påhopp 

 

2016 tog Leif GW Persson och hustrun Kim Persson ut drygt 6,4 miljoner i löner. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

"Han har humor och självdistans"

Och även om han bland annat skriver böcker, krönikör och håller föreläsningar är det de olika tv-program Leif GW Persson medverkar i som stärker hans varumärke mest och bäst. ”Veckans brott” ses exempelvis varje vecka av över en miljon tittare. 

Så vad är det då som gör Leif GW Persson till ett tv-fenomen olikt något annat?

– Han är sig själv och så okonstlad. Han har humor och självdistans och uttrycker sig på ett väldigt roligt sätt där han vågar ta i. Han har lång erfarenhet och kunskap och man vill höra honom analysera, säger Camilla Kvartoft och fortsätter: 

– Han är Sveriges största tv-personlighet och det är otroligt hur han har lyckats hålla det under så många år. 

Expressen har sökt Leif GW Persson via SVT.