Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW:s nya kritik mot Horace Engdahl: ”Skulle dött svältdöden”

Horace Engdahls tid i Svenska Akademien granskar Leif GW Persson närmre i dokumentärserien ”Leif GW om:”.Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson är högst kritisk gentemot Horace Engdahl i en ny dokumentärserie i TV4.Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN / TV4

Horace Engdahl hade ”dött svältdöden” utan Svenska Akademien menar Leif GW Persson i en ny dokumentärserie i TV4.

– Han är belönad långt bortom förstånd, säger profilen i programmet. 

Leif GW Persson berättar i dokumentärserien ”Leif GW om:” sin syn på skandalen som briserade hösten 2017 i Svenska Akademien – då det uppdagades att 18 kvinnor anklagade Jean Claude Arnault för sexuella övergrepp och trakasserier.

I dokumentärserien förklarar Leif GW att Svenska Akademien länge har behandlats som ett hemligt sällskap – och därmed lyckats undgå insyn utifrån.

– Dom har varit höjda över granskning, säger han i TV4.

Framförallt är Leif GW kritisk gentemot ledamoten Horace Engdahls agerande under sina tio år som ständig sekreterare. Bland annat lyfts den nära relation till Jean Claude Arnault – men också de ekonomiska fördelarna som Horace Engdahl fått av att tillhöra sällskapet. 

– Han är belönad långt bortom förstånd, säger Leif GW Persson i programmet och fortsätter:

– Den utan jämförelse mest korrupte är nog Horace faktiskt, för han spelar en central roll i det här belöningssammanhanget och den som han har belönat mest är sig själv.

För skatteåret 2019 låg Horace Engdahls beskattade inkomst på över 1,6 miljoner svenska kronor.

Hårda kritiken mot Engdahl

Kängorna gentemot Horace Engdahl haglar i dokumentären – Leif GW ger sig även indirekt på Engdahls författarskap.

– Ytterst få av de här personerna inom Akademien skulle kunna försörja sig på sitt författarskap, säger Leif GW Persson i TV4 och fortsätter:

– Horace Engdahl är ett utomordentligt exempel – skulle han levt på sitt författarskap hade han dött svältdöden mycket tidigt. Inom Akademien får han en pension som även skulle göra en statsminister grön av avund.

Expressen har varit i kontakt med Horace Engdahl som avböjt att kommentera vidare.

LÄS MER: Engdahl om Arnaults våldtäkt: ”Nä, det kan väl inte vara” 

Horace Engdahl försvarar Jean-Claude Arnault:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.