Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s jaktlag med kungen – hemliga mötena

Leif GW Persson framför troféerna i jaktstugan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Leif GW Persson på jakt i juli 1988.
Foto: PER WAHLBERGH / OKÄND
Kung Carl Gustaf är en återkommande gäst på Leif GW Perssons jakter.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Leif GW Persson i sin jaktstuga.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nour El Refai hyllas av Leif GW Persson för sina jaktkunskaper.
Foto: /IBL / /IBL

Färre tar jägarexamen i klassiska jaktmarker som Norrbotten, Västerbotten och Värmland.

Men i storstaden Stockholm ökar antalet som vill skjuta älg och rådjur. 

Bakom ökningen ligger jagande kändisar som Leif GW Persson, Henrik Schyffert och Nour El Refai.  

– Henrik är lite mer macho bravado än Nour, men det kanske vi kan ta ur honom med åren, säger Leif GW Persson.

Felix Herngren. Nour El Refai. Henrik Schyffert. Lotta Lundgren. Det skulle kunna vara en scen från någon av Micael Bindefelds röda mattor i Stockholms innerstad.
I stället är det kändisar som jagar med Leif GW Persson nära hans gård i Sörmland. 

Listan över de folkkära svenskarna skulle också kunna beskrivas som en förklaring till varför allt fler stockholmare tar jägarexamen. På Jägarnas Riksförbund pratar man om hur idrottsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Alexander "The Mauler" Gustafsson tillsammans med artister som Måns Zelmerlöw och tv-kändisar som Erik Haag, Robert Aschberg och Per Morberg skapat en jakttrend i huvudstaden.

Sivert Borup är viltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund. Han har jagat i över 50 år och arbetat mycket med ungdomar. Hans pappa tog med honom på jakt första gången när han var nio år gammal. Borup beskriver hur varje by har en tongivande person som påverkar intresset för jakt. Även den stora byn Stockholm har den typen av inflytelserika personer. En av de mest inflytelserika är "Brottsjournalens" Leif GW Persson, enligt Borup. 

– Det blir en annan acceptans när folk som man litar på och som har ett förtroende hos svenska folket jagar.  Då blir det accepterat. Då är det inga konstigheter med jakt. Då ses det som ett kulturarv värt att bevara, säger Borup. 

Han tror också att jaktintresset i Stockholm beror på andra trender - hälsa och klimatsmart kost.
– Jakten är miljömedveten, säger Borup. Det ger också ett sunt leverne. Man är uppe tidigt och är ute i skogen och andas frisk luft. 


LÄS MER: Leif GW Persson om Zlatans misstag: "Som om jag skulle sälja horor"  


"En bra råttjakt ska man inte underskatta"

I jaktstugan på gården i Sörmland sitter Leif GW Persson och dricker en Birra Moretti. Valet är ingen slump.
– Moretti är bäst. Jag gillar den där jägmästaren på etiketten säger han. 

Väggarna i jaktstugan är fyllda med troféer. På baksidan har GW skrivit små noteringar, som hur många meter han var från djuret när han sköt. Jakten har blivit en året om angelägenhet. Det handlar om allt från utsättning av änder och drevjakt till besök från jagande "tyska prinsar".

– All jakt är rolig, från älg till råtta. En bra råttjakt ska man inte underskatta, säger professorn i kriminologi. 

Leif GW Perssons jaktkompis Felix Herngren
Foto: /IBL / /IBL

På en fönsterkarm finns ett inramat foto från när kungen varit på jaktmarkerna. Bredvid finns foton på företagsledare och andra vänner. GW brukar inte göra en stor sak av att kungen deltar på träffar. Det blåses inte i trumpeter för att anmäla Hans Majestät konungens ankomst. Men alla är inte lika coola inför kungligheter. 

Hemliga jakterna med kungen

– Hans Majestät har varit här vid några tillfällen, säger Leif GW Persson. Jag brukar aldrig berätta det för någon för en gång hade jag en kompis från Småland här och vi skulle äta middag på kvällen och då var det smoking. Då kom kompisen instörtande på mitt rum och säger: "Leif! Leif! Kungen är här!". Jag sa: "Nej. Vad säger du för jävla dumheter. Nu måste du släcka ned på spriten." 

Leif GW Persson imiterar hur han låtsades som att vännen sett syner och hur kompisen upphetsad och andfådd försökte få honom att tro på vad han just sett. 

"Neeej, han står i hallen! Här ute!"

GW skrattar gott åt sitt skämt. 

Vad kungen uppskattar med jakterna. 

 – Naturupplevelserna, rekreation och gemenskapen, hälsar hovets informationschef Margaretha Thorgren.


LÄS MER: Så tar du jägarexamen 


Felix Herngren är som sin rollfigur

Trenden i Stockholm sticker ut.

Statistik från Naturvårdsverket visar att antalet som tar jaktlicens sjunker på många platser i Sverige. I Norrbottens län fick 851 personer godkänt i teoriprovet 2017, 100 färre än 2015. I Västra Götaland var det 262 färre jämfört med 2015.

Antalet nyutexaminerade jägare sjönk även i Västerbotten, Dalarna, Jämtland, Östergötland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Skåne. 

Hur bra är då de färska kändisjägarna?

– Felix Herngren är en märklig man, säger Leif GW Persson. Han är lika kameral när han jagar som när han uppträder i "Solsidan". Den typen gillar jag. Han vill till varje pris inte göra bort sig. Med tanke på vad de har i händerna så är det en alldeles utmärkt egenskap. 

– Felix är duktig, fast att han började sent, säger GW. Han är väldigt noga med sig själv. Han vill inte göra bort sig. Han är som den där rollfiguren i "Solsidan". Nej, fan, han vill sköta sig. Det är jävligt bra när man jagar för man bär omkring med livsfarliga tillhyggen. 

Nour El-Refai och Henrik Schyffert jagar med Leif GW Persson
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Leif GW Persson jagar även med komikerparet Henrik Schyffert och . 

– Henrik Schyffert är mer "daredevil", men hans tjej Nour, hon är jätteduktig, säger GW. Hon har den där närvaron och hon vill inte göra bort sig. Henne är jag väldigt glad i. Hon har varit nere hos mig och jagat massor av gånger. Vi har jagat allt från fåglar till älgar. Nu senast sköt Henrik en älg och då var han ju glad som en speleman. Jag frågade om det var hans första, men nej, det var hans femte. Men då sa jag: "Då är jag rädd att du aldrig kommer komma ikapp". Strax innan sköt jag min 540:e älg, säger han och ler. 

Han återkommer till hur imponerad han är av Nour El Refai. 

– Nour är väldigt närvarande.  Men det är ofta så med kvinnor att de inte har den där... det är inte viktigt för dem på fel sätt om jag säger så. Nej, henne har jag stort nöje av.

– Henrik är lite mer macho bravado än Nour, men det kanske vi kan ta ur honom med åren.

LÄS MER: Alla Leif GW Perssons krönikor 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.