Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s beslut – nu trappar han ned

Leif GW Persson
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson är snart aktuell med nya tv-serien "Det som göms i snö" som han har skapat - samtidigt skissar kriminalprofessorn på en ny bok. 

Men nu berättar Leif GW Persson att han ska trappa ner.

– Jag har redan en lista på grejer som jag ska skära i, säger han. 

Sveriges kändaste kriminolog Leif GW Persson, 73, är aktuell med Kanal 5:s nya psykologiska krimdrama "Det som göms i snö". En tv-serie som Leif GW Persson har skapat. 

I huvudrollen som polisen Peter Wendel ser vi den hyllade skådespelaren Robert Gustafsson, 53. Gustafsson var hela tiden Leif GW Perssons första val. 

– Jag tänkte att kan man få Robert till det här kan det inte bli bättre. Och det stämmer ju också, han är ju skitduktig, säger Leif GW Persson.

Under arbetet med tv-serien har Leif GW Persson och Robert Gustafsson träffats några gånger för att prata om karaktären som Gustafsson spelar. 

– Men 99 procent har han ju gjort själv. Det är trevligt faktiskt, säger kriminalprofessorn. 

Robert Gustafsson förknippas mycket med den komiska filmgenren men det såg aldrig Leif GW Persson som ett problem. 

– Han är så pass duktig dramaturgiskt, säger han. 

Kriminalprofessorn berättar att han varken har skrivit manus eller har lagt sig i självaste inspelningen. Men han hade en idé om berättelsen, miljön och personerna.

– Vad jag har haft för synpunkter? Det har handlat om trovärdighetsfrågor, hur poliser pratar, hur de beter sig. Det är så lyckat. Jag har ju jobbat både inom polisen och regeringskansliet, och det är de två miljöerna där det här utspelar sig, säger Leif GW Persson. 


LÄS MER: Leif GW Persson: "Ju äldre jag blir desto mer oroar jag mig" 


Leif GW Persson: "Skissar på en bok"

Leif GW Persson berättar att även om han har flera projekt på gång jobbar han betydligt mindre i dag än vad han tidigare har gjort. 

– Jag jobbade kanske tre gånger så mycket som jag gör i dag. Men jag är nu 73 år gammal och du orkar inte va, säger han.

Professorn fortsätter berätta att han tagit beslutet att trappa ner på saker att göra: 

– Allt tar mycket längre tid utan att för den sakens skull bli dubbel så bra. Då måste du trappa ner. Jag har redan en lista på grejer som jag ska skära i, säger han. 

Samtidigt så blir det en fartfylld höst för GW.

Snart  börjar han spela in TV4:s "GW:s mord" och han har även en ny bok på gång. 

– Jag håller på och skissar på en bok som jag ska skriva, säger han. 

"Det som göms i snö" har premiär den 21 augusti på Kanal 5. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.