Leif GW Persson fattade beslutet att sluta med "Veckans brott", därefter meddelade SVT att programmet läggs ner. Foto: MICHAELA HASANOVICLeif GW Persson fattade beslutet att sluta med "Veckans brott", därefter meddelade SVT att programmet läggs ner. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Leif GW Persson fattade beslutet att sluta med "Veckans brott", därefter meddelade SVT att programmet läggs ner. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: MICHAELA HASANOVICFoto: MICHAELA HASANOVIC
 Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: MICHAELA HASANOVICFoto: MICHAELA HASANOVIC
 Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: / SVERIGES TELEVISION ABFoto: / SVERIGES TELEVISION AB
 Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

Leif GW:s beslut – därför läggs programmet ner

Publicerad

SVT:s stora tittarsuccé "Veckans brott" med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft läggs ner. 

Anledningen till beslutet är att Leif GW Persson har bestämt sig för att sluta.

– Vi har inte velat se den dagen komma, det är Leifs eget beslut, säger Annika Hamngren, projektledare på SVT Dokumentär.

Kriminalprogrammet "Veckans brott" i SVT går i graven. Första avsnittet sändes i SVT hösten 2010 och har sedan dess haft runt 1,3 miljoner tittare varje vecka. 

Programledaren Camilla Kvartoft har tillsammans med experten Leif GW Persson lotsat tittarna genom båda gamla och nya kriminalfall.

Beslutet att lägga ner det populära programmet togs efter att Leif GW Persson meddelat att han vill sluta.

– Det är Leifs beslut att sluta med "Veckans brott". Så är det absolut. Han har bestämt sig för det, han har väl funderat på det en tid. Han vill helt enkelt sluta efter 16 säsonger, säger Annika Hamngren, projektledare på SVT dokumentär, och fortsätter:

– Han ville sluta den här framgångssagan när den är på topp. Han är 73 år och har pratat en tid om att trappa ned. Vi har inte velat se den dagen komma, det är Leifs eget beslut. För SVT är det tråkigt, vi hade gärna kunnat tänka oss att fortsätta.

 

LÄS MER: Leif GW slutar göra "Veckans brott" - programmet läggs ner 

 

Inga framtidsplaner för "Veckans brott"

Några framtidsplaner för "Veckans brott" finns inte i nuläget.

– I den här nuvarande formen med Leif så tar det slut. Sedan finns det ju alltid en massa spännande programförslag. Men det är programledningen som tar ställning till det, säger Annika Hamngren.

Enligt kollegan Camilla Kvartoft har Leif GW Persson haft en bärande roll i programmet.

– Det speciella med "Veckans brott" har varit att vi är ett seriöst samhällsprogram, samtidigt finns en underhållande dimension. Det har gjort att vi har lyckats dra in en så stor publik, och det är ju Leifs förtjänst. Att göra ett program som når den här stora publiken med ett viktigt budskap - det är när public service är som bäst, säger hon.

Expressen har sökt Leif GW Persson som avstår från att kommentera.

 

LÄS MER: Camilla Kvartofts sorg efter beslutet 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag