Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW räddades av Sven Melander

Lär dig mer om författaren och tv-personligheten.
Leif GW Persson planerade att ta livet av sig efter Geijeraffären.
Foto: SVT
Och när vännerna skulle räknas fanns det få kvar, men till sist så var det Sven Melander som blev hans räddning.
Foto: SVT
Leif GW Persson.
Foto: SVT

Leif GW Persson planerade att ta livet av sig efter Geijeraffären.

Och när vännerna skulle räknas fanns det få kvar, men till sist så var det Sven Melander som blev hans räddning.

Det berättar kriminalprofessorn i den andra delen av dokumentären ”Min klassresa”, som SVT nu väljer att återsända.

– Jag var i så dåligt skick att jag inte ens klarade att blåsa skallen av mig, säger GW i dokumentären.

Den andra delen av dokumentären ”Leif GW Persson – min klassresa” sänds i SVT på måndagskvällen. Dokumentären visades för första gången 2015, men nu väljer kanalen att återsända programmet.

Om första delen handlade om uppväxten i en arbetarfamilj på Gärdet i Stockholm – så är andra delen fokuserad på brottsforskarens karriär, uppgång och fall.

Från ”spaningarna” som sjuåring då Leif Persson registrerade en man som hade gjort sexuella närmanden på en grannflicka, till glansdagarna på 70-talet när han började att kalla sig ”GW” och fick stort inflytande i polishuset – inte minst som sakkunnig i en gigantisk prostitutionsutredning.

Den som så småningom briserade i så kallade Geijeraffären 1977, och som blev hans största smäll.

– Jag var övermodig, det gick så bra hela tiden, jag såg inga begränsningar. Sedan pang, på en timme, tas allt ifrån mig, säger Leif GW Persson i dokumentären.

GW: ”Jag var i så dåligt skick”

Hans kartläggning leder till samhällets topp, med ett återkommande namn: Dåvarande justitieministern Lennart Geijer. Men det PM som överlämnas till statsministern Olof Palme, där Geijer pekas ut som tänkbar säkerhetsrisk, dementeras och hetsjakten på den utpekade källan blir våldsam.

Leif GW Persson var så illa däran att han inte såg någon annan väg än att avsluta livet. Några dagar innan jul 1977 åker han till jaktstugan i Sörmland, med bössan mellan knäna, pipan i munnen, blundar och djupandas – men skjuter inte av.

– Jag var i så dåligt skick att jag inte ens klarade att blåsa skallen av mig, berättar han för journalisten Jens Lind i tv-programmet.

Sven Melanders stöd i svåra tiden

När vännerna skulle räknas fanns få kvar – och att det var just Sven Melander som skulle rädda Leif GW Persson tillbaka till livet var lite av ett sammanträffande.

– Jag vet att jag åkte hem till Persson, och då låg han på en säng och tyckte att … Då var det riktigt bedrövligt, säger Sven Melander och fortsätter:

– Han satt ju ändå i en liten guldsits – och då tar man hela tallriken ifrån honom.

Leif GW Persson skriver själv under på bilden som kompisen målar upp.

– En av personerna som fanns där var ju Sven Melander. Han är något av en lagledare, och han sa: ”Nu ska vi ge de jävlarna”.

Expressen har sökt Leif GW Persson och Sven Melander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.