Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW Perssons väg till 140 miljoner kronor

ÖVERLYCKLIG. Leif GW Persson är glad - överlycklig till och med. Trots alla journalister och grattisönskningar. Efter 2,5 års förhandlingar är dealen om hans osympatiska poliskommissarie Evert Bäckström äntligen klar. Det blir en tv-serie i USA - som kommer att kunna ses av miljoner amerikaner. Foto: Olle Sporrong
Här utspelas serien: Portland.Foto: British Columbia Tourism
Här spelas serien in: Vancouver.Foto: Richard Cummins
Författarens litterära agent: Niclas Salomonsson.Foto: Thomas Engstrom
De ska spela karaktärerna i den amerikanska versionen.<br>Rainn Wilson gör Backstrom.Foto: Try Cw / Splash News
Mamie Gummer.Foto: Darla Khazei, Pacificcoastnews.Com
Tiffany Hines.Foto: Lisa Fierro
Beatrice Rosen.Foto: Joe Lederer
1 / 8

NEW YORK. Största dealen tv-jätten Fox någonsin gjort från bok till serie, enligt amerikansk branschpress. Och kanske 20 miljoner dollar (cirka 140 miljoner kronor) om året för Leif GW Persson enligt hans egna uppgifter.

Men vägen dit har varit lång och snårig. Här är berättelsen om en av Sveriges största Hollywoodexporter någonsin.

Skådespelare och karaktärer i amerikanska versionen:

Tori Anderson Alyson Cox

Nic Bishop Gene Visser 1

Kyle Cartieri Customer

Brett Dier Archie Danforth

Mamie Gummer Detective Nicole Graveley

Dennis Haysbert Detective John Almond

Tiffany Hines Cassandra Lastrange

Jarod Joseph Charles Turner

Beatrice Rosen Nadia Paquet

Anna Louise Sargeant Alysson's Girlfriend

Rainn Wilson Backstrom

Källa: Preliminär rollista på IMDb

Så blir amerikanska Everett Backstrom:

Rollfiguren är yngre än det svenska originalet och mer humoristisk. I USA har redan kopplingen gjorts "polisens motsvarighet till Dr House".

Expressens film-expert Maria Brander tror att den amerikanska versionen blir mer harmlöst komisk, och inte lika “rätt upp i ansiktet-otrevlig som Claes Malmbergs version".

"Mer en komediserie kring en grinig polis, tror jag. I Sverige är han ju mer av ett mustigt inslag i en annars mer traditionellt allvarsam deckare."

Troligtvis kommer även Leif GW Persson själv att dyka upp i något avsnitten:

"Jag tänker att jag står någonstans i en scen och läser en bok om seriemördare. Som en blinkning åt publik", säger Leif GW Persson som står som exekutiv producent tillsammans med Hart Hanson och Niclas Salomonsson.

Serien utspelar sig i Portland, USA, men spelas enligt planerna in i Vancouver, Kanada.

Tanken är att serien ska börjas sändas i augusti eller september. Men först väntar ännu ett pilotavsnitt.

Klockan halv fyra i går morse började Leif GW Perssons telefon ringa. Sen dess har den ringt konstant. Den piper så mycket att han måste stänga av den, och när han väl sätter på den igen kommer så många sms på samma gång att han suckar och svär och "raderar så fort han bara hinner".

Men Leif GW Persson är glad - överlycklig till och med. Trots alla journalister och grattisönskningar.

Efter 2,5 år är dealen äntligen klar: hans osympatiska poliskommissarie Evert Bäckström blir serie i USA. Dessutom på det markbundna nätet vilket innebär att 97 procent av USA:s hushåll kommer att kunna se serien.

 

Turerna började redan sommaren 2011. Två av Leif GW Perssons böcker i Palme-trilogin hade redan getts ut i USA, utan någon större framgång, men författarens litterära agent Niclas Salomonsson kände att Evert Bäckström skulle kunna funka - om det bara fattade grejen. Han såg till att andra delen i serien "Den som dödar draken" översattes till engelska och funderade på upplägget under resan till USA. Hollywoods tv-bolagschefer är kräsna och det fanns inget trevligt sätt att presentera karaktären på. Till slut sa han bara precis som det var: "Jag har en fantastisk bokserie av en författare som heter Leif GW Persson".

Det var förstås ingen i Hollywood som visste vem denna Leif GW Persson var och de väntade på fortsättningen: "Böckerna handlar om en sexistisk, rasistisk homofob med alkoholproblem".

De såg skräckslagna ut, minns Niclas Salomonsson.

Men det var det som var grejen, förklarade han, att man ändå älskade denna karaktär.

- Och där fick jag dem på kroken. Det här var något helt nytt, säger Niclas Salomonsson.

 

Plötsligt ville alla bolag ha Evert Bäckström.

Det blev budgivning "och det klättrade upp i pris som fan".

Tv-bolaget 20th television vann, anlitade den kända manus- författaren Stephen Gaghan (som bland annat vunnit en Oscar för filmen "Traffic") för att skriva pilotavsnittet och alla räknade med succé.

Men resultatet var inte vad de hade hoppats på.

Så här i efterhand säger Niclas Salomonsson att tonen i manuset aldrig tilltalade varken honom, deras amerikanska agentur eller Leif GW Persson och "som tur var kände produktionsbolaget samma sak: vi var ute efter något annat".

Jakten på en ny manusförfattare inleddes, och ungefär samtidigt som många började undra varför det var så tyst, fick Hart Hanson (som bland annat skrivit succén "Bones") uppdraget att skriva ett nytt pilotavsnitt.

- Där satt allt som en smäck, säger Niclas Salomonsson.

CBS gjorde ett avtal med 20th Television att hitta Evert Bäckström eller "Everett Backstrom" som rollfiguren heter i USA.

Men än var det långt ifrån klappat och klart.

 

Leif GW Persson hade sina förslag (och sa i flera intervjuer att han hoppades på Sopranos-skådisen James Gandolfini, som sorgligt nog dog i en hjärtinfarkt i somras) och amerikanska branschpressen beskriver processen som ovanligt "lång och svår" innan filmbolaget tillslut föreslog Office-stjärnan Rainn Wilson.

Piloten producerades och Leif GW Persson var gladare än hans agent någonsin sett honom ("han gick ut på balkongen och bara skrek "JAAAAAAA") och han berättade i flera intervjuer att han skulle tjäna mer pengar än någon annan svensk författare någonsin.

Men sen tog det stopp igen.

CBS hade ett halvår på sig att gå vidare med serien men allt drog ut på tiden. De tackade visserligen aldrig nej (som tv-producenten och författaren Sigge Eklund påstod i sin och Alex Schulmans podcast - uppgifter som bland andra Dagens Industri bekräftade) men vid årsskiftet löpte tiden ut och någon serie hade fortfarande inte producerades.

- Det som behöver hända nu är att en annan tv-kanal köper loss optionen från CBS. Men sådant händer nästan aldrig. En refuserad pilot innebär slutet med 99 procents sannolikhet, sa Sigge Eklund, enligt Dagens Industri tidigare under hösten.

I dag kan Leif GW Persson inte låta bli att vara lite skadeglad.

- Där satt de - vad heter han nu igen, Schulman nånting - och berättade för alla som orkade lyssna att det här var sänkt, och där skulle jag stå med min långa näsa. De visste ju inte ett jäkla pillekvitt, men förhandlingarna var inne i slutskedet så jag kunde bara hålla käften och sitta still. Men det där kan jag leva med nu.

 

Rättigheterna gick tillbaka till 20th Television den 1 januari. Och sen gick det snabbt: Efter sju dagar var avtalet med Fox Network undertecknat - och telefonen började ringa hos Leif GW Persson.

Dealen är unik på flera sätt säger branschpersoner Expressen talat med. Bara att sälja en serie till USA baserad på böcker är extremt ovanligt och enligt amerikanska branschmedier kan det vara den största dealen Fox gjort i genren.

- Att kanalerna och studion har fortsatt kämpa efter alla dessa turer är snarare ett bevis för att det är väldigt många som tror på projektet och att slutligen få göra detta på Fox är jättestort, säger Henrik Bastin, vd för produktionsbolaget Fabrik Entertainment med bas i Los Angeles.

Men varför valde CBS att inte gå vidare tror du?

- Jag tror det är väldigt enkelt: CBS som kanal är väldigt konservativa medan Fox är kanalen med mer "edge" så att CBS tackade nej är deras stora lycka. CBS gillade idén på pappret men var fel kanal, det är i sig är inte ovanligt men att ett år senare sälja in samma idé till en annan kanal är väldigt ovanligt, men det gick för att materialet var så bra.

Expressen filmexpert Maria Brandner säger att hon nästan hade gett upp hoppet och börjat tro att serien skulle hamna i papperskorgen och hon har fortfarande svårt att sia om framtiden:

- Naturligtvis vill man att det ska gå bra, och att serien ska bli ge skjuts till den svenska Scandinavian crime-vågen även i tv-världen. Men efter "The girl with the dragon tattoo" är framtiden oviss till och med för amerikanska filmatiseringen av "Millennium" - trots böckernas ofantliga popularitet. Ingen succé kan tas för given, säger hon.

 

Planen är 22 avsnitt per år men först när man ser att de 13 första går bra produceras de sista nio. Sen fortsätter det förhoppningsvis med 22 avsnitt per år. När rättigheterna först såldes sa Leif GW Persson att om serien går i tre år får han "ungefär 20 miljoner dollar (cirka 140 miljoner kronor) per år". Enligt uppgifter till Expressen har den delen av dealen inte förändrats i det nya avtalet.

Men varken Leif GW Persson eller Niclas Salomonsson vill bekräfta några summor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.