Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Perssons stora viktminskning

Leif Gw Persson
Leif Gw Persson
Foto: TV4

Professor Leif GW Perssons nyårslöfte var att banta 50 kilo i år - och han är på god väg.

Bara under januari tappade han tio kilo - och fram tills nu har han gått ned ytterligare åtta kilo.

– Jag är inte smal på något vis, men från för att ha varit smällfet är jag nu bara vanligt fet, en vanlig tjockis, säger författaren, som menar att han befinner sig i en "positiv spiral".

I en uppmärksammad krönika i Expressen 1 januari i år utfärdade professor Leif GW Persson ett nyårslöfte.

Han skrev att han "under 2017 skall gå ner femtio kilo. Anledningen till att jag berättar detta för Er, Mina Kära Läsare, är att jag vill sätta mig under så stark moralisk press som möjligt".


LÄS MER: GW:s viktras: tappat 10 kilo på en månad


Vid januari månads utgång hade han gått ned 10 kilo. Och fram tills i början av april har han lyckats gå ned ytterligare åtta kilo.

– Det är bara 32 kilo kvar. Och jag har nio månader på mig, säger han optimistiskt.

Han säger att han nu mår mycket bättre och har hamnat i en "positiv spiral".

– Det är en jävla skillnad i positiv mening. Jag rör mig mer och mer i takt med att jag blivit rörligare, säger han.

Leif GW Persson berättar att han helt har lagt om sin livsstil.

– Jag undviker alla sötsaker, all alkohol, och sådant som pasta, ris och potatis, säger han och fortsäter:

– Jag har till och med börjat käka vegetariskt till lunch. Inte så att jag sitter och gnager på salladsblad, men jag käkar bönor. Det är faktiskt jävligt gott.

Leif GW Persson: Kläderna för stora

Nu har hans dramatiska viktminskning lett till att de kläder han använder är för stora. Men som tur är har han sparat sina kläder från den tid han var smalare.

– De kläder jag köpte nu senast är för stora. Men i och med att jag har pendlat i vikt under många år, så har jag alltid kläder som passar. Nu kan jag plötsligt kliva i kläder som jag hade för ett par, tre år sedan. De kläderna fungerar numera utmärkt.

– Men jag har fortfarande en bit kvar till de kläder jag hade så sent som 2005, för då vägde jag dit jag ska ta mig nu. Det är min ambition, förklarar han.

Även om kilona har rasat av Leif GW Persson tror han att den största utmaningen ligger framför honom. De första 18 kilona har inte varit så svåra att bli av med.

– Problemet kommer nog senare. Om jag lyckas uppnå mitt mål så måste jag ju hålla i det. Och det finns en tendens att när man är framme vid målet så kan viljan börja svikta igen, säger han.

Han berättar också att hans övervikt är ett problem som kommit på äldre dagar.

– Vissa människor är naturfeta på något sätt. Det har jag aldrig varit, men jag har käkat och druckit för mycket. Det är bukfetma som jag har fått.  Men annars har jag varit jävligt normal, och till och med smal under huvuddelen av mitt liv. Och det ska jag komma tillbaka till, säger han.

Nu vill professorn uppmuntra andra överviktiga att försöka gå ned i vikt.

– Det här kan jag rekommendera till flera. Just övervikt är väl en av våra allvarligaste sjukdomar här i landet i och med att det utlöser så mycket hjärt- och kärlproblem, säger han.


LÄS MER: GW: Därför är jag ovän med Persson


Just alkoholen är något som han pekar på som en förklaring till framgången. Leif GW Persson har varit känd för att vara nykter halvårsvis.

– Det har jag för avsikt att vara i år också. Möjligen att jag kommer att vara det ännu längre, säger han.

Kanske hela året?

– Det kan inte uteslutas, säger Leif GW Persson.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.