Leif GW Perssons önskan med Camilla Kvartoft efter uppbrottet

Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG
Camilla Kvartoft.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Leif GW Persson önskade att Camilla Kvartoft skulle följa med till TV4 när han lämnade SVT – han försökte locka med henne men hon valde att stanna kvar.

Själv kunde kriminalprofessorn inte vara mer nöjd med sin flytt, han stortrivs på TV4.

– Det är som att man plötsligt från att ha bott i Nordkorea, det vill säga SVT, är i södra Italien, säger han. 

Det var i mars i år som Leif GW Persson och hans kollega Camilla Kvartoft berättade för 1,4 miljoner SVT-tittare att "Veckans brott" skulle läggas ner. Tolv timmar senare kom pressmeddelandet: TV4 hade värvat Leif GW Persson.

Nu berättar Leif GW Persson att han trivs på TV4.

– Det enda som stör mig är deras omtanke och vänlighet. Det är som att man plötsligt från att ha bott i Nordkorea, det vill säga SVT, är i södra Italien. Men det finns andra fördelar med SVT, säger han. 

TV4 visar hur mycket de uppskattar professorn i kriminologi. 

– Så fort jag i princip har vänt mig i sängen av egen kraft så skickar de blommor och dyra buteljer. Det är en mycket märklig omställning yrkesmässigt som jag inte missunnar någon faktiskt, säger han.  

SVT har sedan tidigare valt att inte uttala sig när Leif GW Perssons uttrycker kritik.

”Jag tycker inte att GW:s uttalanden är speciellt schysta och vill därför inte kommentera det ytterligare", skrev HR- och kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala i ett mejl.


LÄS MER: GW:s mångmiljonsuccé – med kungavännen 


"Hon hade fått dubbelt så mycket betalt"

Leif GW Persson har tidigare berättat i Expressen hur han försökte få med sig Camilla Kvartoft till TV4. Han önskar att SVT-stjärnan fick den lön hon förtjänar. Författaren anser att hon är värd en betydligt högre summa än i dag. 

– Jag försökte få med Camilla till TV4. Hon vågade inte. Hon hade fått dubbelt så mycket betalt, men hon vill göra de där samhällsprogrammen, säger han. 

Leif GW Persson förstår samtidigt varför man väljer att stanna på SVT för kanalens påkostade samhällsprogram. I jul är han berättarrösten i Lars Olof Lampers SVT-dokumentär om Gestapos grundare Hermann Görings svenska fru Carin och nazistens relation till Sverige. 

– Det är lätt att tröttna på SVT, men vissa saker som de gör är svårslagna. Vi har just gjort klart en dokumentär om Hermann Görings kärlekshistoria med Carin, "Herman och Carin", som kommer till jul och det är bara SVT som göra sådana program. När sådana program blir bra är de svårslagna. 

Camilla Kvartoft har tidigare bekräftat att hon fick ett erbjudande från TV4.

– Ja, så är det. Jag har fört samtal med TV4. Det är klart att det har varit mycket lockande att följa med Leif till fyran och det är jättekul att han har velat ha med mig. Men jag tänkt över det här och landat i att stanna på SVT. Efter mycket övervägande, det var inget lätt beslut. Anledningen att jag stannar är att jag har erbjudits flera journalistiska utmaningar på SVT, har hon berättat.

Leif GW Persson leder numera ”Brottsjournalen” med TV4:s Jenny Strömstedt.

Expressen har varit i kontakt med SVT, som avböjer att kommentera.


LÄS MER: Allt om Leif GW Persson 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.