Leif GW Persson skriver en opera

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Författaren, polisprofessorn och operaälskaren Leif GW Persson har skrivit en opera – som kan bli långfilm.
Foto: Lasse Svensson

Författaren, polisprofessorn och operaälskaren Leif GW Persson har skrivit en opera – som kan bli långfilm.

– Det stämmer, jag har skrivit librettot till en opera som handlar om Jussi Björling, säger Leif GW Persson vars agent nu erbjuder manus till olika filmbolag i världen.

– Det blir ungefär som filmen "Mama Mia" med Merryl Streep, säger GW.

Leif GW Persson är en stor operaälskare. Han är inget vidare på att sjunga, men är desto bättre på att sjunka ned i en fåtölj och lyssna.

Han berättar nu med stor entusiasm för Expressen om sitt operaprojekt:

– Jag har skrivit manus till librettot (handlingen) och det blir ungefär som Abbafilmen "Mama Mia" med Merryl Streep. Innan man övergår till arior så pratsjunger man i en opera. Flera av Jussi Björlings gamla slagdängor är inlagda i handlingen.

"En komedi"

– Operan handlar om "Sikta mot stjärnorna" som tidigare sändes i tv, där man skulle härma en känd röst. Huvudpersonen i min opera kan sjunga som Jussi Björling, han är till och med lite bättre. Men det är ingen som riktigt fattar det, så han kommer sist i tävlingen. Men operachefen råkar lyssna på honom och inser hans storhet.

– Men killen får lite problem. Han heter Håkan Mört, men egentligen heter han Hakan Märt. Han är turk och har försvenskat sig och bytt namn, vilket hans muslimska familj är så där lagom road av. Men han är så jäkla svensk, så det liknar ingen sort. Det här är en komedi.

Hur fick du idén till operan?

– Det var länge sedan. Jag hade då tankar på att jag skulle göra något annat, och vid något tillfälle satt jag och tittade på "Sikta mot stjärnorna."

– Min agent håller nu på att försöka hitta någon som vill göra film av manuset.

Kan du skriva musik?

– Nej, men jag antar att jag är hygglig på att berätta historier. Det här är ett libretto. Jag är verkligen ingen Verdi, men jag lyssnar väldigt ofta på opera. Det här är smålattjo. Jag gav manuset till Malena Ernman, som läste det och tyckte att det var lysande.

"Färgstarkt"

Operasångerskan Malena Ernman, som just nu uppträder i Wien, säger  till Expressen:

– Jepp, jag har läst GW:s operalibretto och det var väldigt färgstarkt, roligt och bra. Fullt av oväntade intriger i musikens värld. Det märks att Leif är väldigt operakunnig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.