Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW avslöjar sin plan: Skulle mörda mamma

Leif GW Persson tänkte döda sin mamma.
Leif GW Persson hävdar han att han hade planer på att mörda sin mamma i tonåren.
Foto: SVT
Det berättar kriminalprofessorn i den första delen av dokumentären ”Min klassresa”, som SVT nu väljer att återsända.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Leif GW Persson hävdar han att han hade planer på att mörda sin mamma i tonåren.

Det berättar kriminalprofessorn i den första delen av dokumentären ”Min klassresa”, som SVT nu väljer att återsända.

– Jag bestämmer mig för att jag ska mörda henne. Och jag ska se till att hon får ett helvete på vägen dit, säger han i programmet.

Den första delen av SVT-dokumentären ”Leif GW Persson – min klassresa” blev en berättelse om brottsforskarens uppväxt på ”fel sida Odengatan”. Dokumentären visades för första gången 2015, men SVT väljer nu att återsända programmet.

GW älskade sin far innerligt – vilket framkommer i Jens Linds tv-version av självbiografin ”Gustavs grabb”. Samtidigt hymlar han inte om den svårt ansträngda relationen till mamma Margit.

– Alla minnen är kopplade till pappa, aldrig till mamma. Ska man säga något till min mammas fördel så gjorde hon gedigna matlådor, konstaterar Leif GW Persson i dokumentären.

Upplevde att mamman simulerade sjukdomar

Han beskriver hur han i tonåren började att ”hata sin mamma gediget”. Ett av skälen var hennes sätt att simulera mystiska sjukdomar.

– Jag bestämmer mig för att jag ska mörda henne. Och jag ska se till att hon får ett helvete på vägen dit, säger Leif GW Persson.

Dock så kommer han på en sak:

– Vem fan ska ta hand om min syster?

GW har även skrivit om den djupt infekterade relationen i hans bok ”Gustavs grabb” – som släpptes 2011.

Systerns ord: ”Pengar och status var viktigt”

Hans sju år yngre lillasyster, Maud Persson, gör sedan ett sällsynt framträdande när hon medverkar i SVT-dokumentären – och hon ger sin förklaring till broderns dåliga relation med mamman.

– De var så otroligt lika. Pengar och status är väldigt viktigt för Leif, och det var så för mamma också, säger hon. 

Det var ett uttalande som inte klingade fint i Leif GW Perssons öron. När Expressen pratade med honom 2015 så sa han att blev störd av systerns åsikter.

– Jag blev jävligt förvånad. Klart att det störde mig, ”vad fan sitter hon och säger?”. Men hon hänger upp det på att vi båda var upptagna av pengar ... Och det inser jag ju att hon har en poäng med.

– Men jag gick inte runt och viftade med mina sjukdomar, säger professorn.

”Sen gick jag därifrån”

Leif GW Persson försonades aldrig med sin mamma, som skulle fylla 94 när hon dog för tio år sedan.

Kriminalprofessorn har tidigare berättat om hans dåliga relation till sin mamma.

– Så länge pappa levde måste jag med nödvändighet träffa henne. Det som sänkte allt var att jag inte fick begrava min far, det förvägrade hon mig. Jag sa till henne att jag aldrig mer skulle träffa eller prata med henne efter det, och det höll i flera år, berättade han i en intervju med Expressen.

– Men så en dag ringde hon. Hon var nästan 90 och sa att hemtjänsten stal från henne. Jag sa att då ska hon inte ringa mig, utan polisen. Efter någon månad ringde hon i samma ärende. Sen hörde jag inget mer.

Dock så var han på plats vid begravningen.

– Mest för att kolla att hon verkligen var död. Sen gick jag därifrån. I didn't shed a tear.

Expressen har sökt Leif GW Persson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.