Leif GW Persson: Fullt uthärdlig att jaga med

Skrattar gärna. "Lotta har en stående inbjudan hos mig", säger Leif GW Persson. Paret har blivit goda vänner genom inspelningen av deras serie "På jakt med Lotta och Leif".
Foto: Robban Andersson
Tv-kollegor och nyblivna vänner.
Foto: Robban Andersson
Puss min programledare.
Foto: Robban Andersson

De hade båda arbetat hårt - och Lotta Lundgren gick dessutom igenom en skilsmässa när de spelade in "På jakt med Lotta och Leif".

Då blev Leif GW Perssons gård utanför Gnesta ett andningshål.

- Det är ett förträffligt ställe, säger Lotta.

Efter runt 30 filmdagar känner de varandra rätt bra vid det här laget.

Matskribenten Lotta Lundgren, 43, och kriminologiprofessorn Leif GW Persson, 69, är en vältajmad duo som tar emot på köttrestaurangen Svartengrens i centrala Stockholm.

Men innan SVT-programmet "På jakt med Lotta och Leif" skulle spelas in var det många som tvivlade på att det skulle bli något program - inte minst GW själv.

Trodde du på Lotta på en gång?

- Nej, det gör man ju inte - då är man ju dum i huvudet. Men jag måste säga att jag blev väldigt positivt och tidigt överraskad. Sen var det aldrig några problem. Anta att det hade gått tvärtom då hade det nog blivit jävligt problematiskt.

Bakgrunden till att det blev just Lotta som skulle lära sig jaga med GW var enkel - Leif fick en lista med namnförslag och blev snabbt glad när det visade sig vara bestämt att det skulle vara en kvinna.

- Jag och Camilla Kvartoft funkar bättre ihop som par än vad jag och Hasse Aro gjorde. Vi hade aldrig den där riktigt bra dialogen.

- Men många av de där kvinnorna som de föreslog - där tänkte jag, ska de ta kål på mig? Vi pratar ändå om att hålla magasinerad död i din hand. Och då vill du vara jävligt medveten om vem som gör det, om du ska befinna dig i närheten.

Smärtfri inspelning

De hade aldrig träffats när Lotta klev av tåget i Gnesta för att lära sig jaga av kriminologiprofessorn tillika jägaren Persson. GW satte snabbt henne på prov på skjutbanan, där Lotta imponerade stort.

Efter det gick inspelningarna smärtfritt och några större bråk uppstod aldrig då de hittade sina roller: Leif fick bestämma över jakten - och Lotta över maten.

- Det var inga konflikter men det behöver inte betyda att man är överens hela tiden. Det brukar jag lösa genom att säga åt folk att göra som jag säger, säger Leif.

- Och jag har löst det genom att göra som Leif säger..., säger Lotta med ett skratt.

- Jag lägger mig aldrig i hennes matlagning exempelvis. Av den enkla anledningen att där hade jag inget att göra. Men däremot är det så att jag vet långt mer om jakt än vad Lotta vet - allt annat vore ju konstigt. Så där hade jag ju då tolkningsföreträde.

Gården utanför Gnesta blev snabbt ett ställe där Lotta Lundgren kunde andas ut. Samtidigt som serien spelades in gick hon igenom en skilsmässa, släppte "Tio lektioner i matlagning" och spelade in en ny säsong av "Historieätarna" med Erik Haag.

- Jag har fått vara mycket hos dig, det är ett förträffligt ställe.

Blev ett andningshål

Det blev ett litet andningshål för dig?

- Precis så var det.

Än så länge har duon inte hunnit träffas mycket utanför inspelningarna. Men en sak är säker:

- Jaga ska vi göra, säger Lotta.

- Lotta har en stående inbjudan. Hon kommer säkert att bli alldeles utmärkt så småningom. Faktiskt, fullt uthärdlig att jaga med - och det är inte alla som är det ska du veta, säger Leif.

Leif GW Persson

Ålder: 69. Bor: Lägenhet i Solna och gård utanför Gnesta. Familj: Gift med Kim Persson. Fyra barn plus två bonusbarn. Åtta barnbarn. Gör: Professor i kriminologi, författare, tv-profil och krönikör. Aktuell: Med "Lotta och Leif på jakt" som har premiär i SVT Flow onsdag 23 april.

Lotta Lundgren

Ålder: 43. Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Familj: Barnen Måns, 7 år, och Mimi, 6 år. Gör: Programledare, författare och matskribent.

Aktuell: Med "Lotta och Leif på jakt" som har premiär i SVT Flow onsdag 23 april och med en ny säsong av "Historieätarna".

GW OM LOTTA...

...som person

När man har passerat en viss ålder så kan man förenkla det genom att säga att det finns bra och dåliga människor - och hon är en bra människa!


...som författare

Jag har läst de där kokböckerna som hon har skrivit, och de är ju höggradigt underhållande litteratur. Kokböcker är ju annars lika kul som ett sådant där blankettformulär från Socialstyrelsen.


...som jägare

Lotta lagar ju bättre mat än alla de här kockarna som jag umgås med och även har jagat ihop med några av dem. Hon är naturligtvis långt bättre än dem inte bara på matlagning utan även på jakt. Vissa av dem borde aldrig få ta i en bössa med tanke på hur de beter sig när de är i skogen. Sådana där saker uppskattar man ju naturligtvis - det gör ju att det blir trevligt för mig - jag slipper gå omkring och vara skitnervös för att någon ska dö.

Lotta om GW

...som person

Jag gör någon koppling mellan skrivandet och jakt på det viset att om det ska göras bra så krävs det att man kan absorberas av någonting, att man är otroligt närvarande och det är väl Leif om något. Leif är nog den mest närvarande människa som finns tror jag.


...som författare

Jag kan förstå hur han klämmer ur sig sina tjocka och välskrivna, jävligt roliga böcker en vartannat år - det är en människa med makalöst fokus. Det är en av flera hundratusen grejer jag beundrar.


...som att vara med

Sen är du nog den mest underhållande personen jag har träffat - där till fullständigt ofjäskig - vilket är väldigt behagligt. Det är väldigt enkelt att vara med en sådan människa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.