Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW: ”Finns mycket han kan dömas för”

ASAP Rocky inväntar domen – på andra sidan Atlanten.
Leif GW Persson menar att det är osannolikt att ASAP Rocky frikänns. Foto: OLLE SPORRONG
I fredags släpptes ASAP Rocky från häktet i väntan på domen som kommer den 14 augusti. Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen väntas domen mot rapparen ASAP Rocky och hans två vänner som åtalats för misshandel.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson har tidigare uppgett att han tror att rapparen döms – men att han slipper straff som tvingar honom att återvända till Sverige.

– Då hade man inte släppt honom inför domen, de är ju lite praktiska ändå, säger Leif GW Persson.

Domen mot Rakim ”ASAP Rocky” Mayers och hans två vänner väntas komma vid 14-tiden på onsdagen. De misstänks för att ha misshandlat en 19-årig man i samband med ett bråk vid Hötorget i slutet av juni.

Rättegången avslutades 3 augusti. Då försattes trion på fri fot i väntan på dom, efter att ha suttit häktade i drygt en månad. Artisten och hans vänner har nekat till brott och hävdat nödvärn.

Åklagaren har i stället yrkat på sex månaders fängelse för världsstjärnan.

Men enligt Leif GW Persson är det uteslutet.

– Att åklagaren inte kommer få gehör för sina sex månader det kan jag säga redan nu, då hade han inte släppts. Men det finns mycket han kan dömas för på vägen dit, sa professorn kort efter rättegångens slut.

Leif GW: Lär dömas för misshandel

Leif GW Persson tror inte att tingsrätten köper ASAP Rockys förklaring om nödvärn, och väntar sig därför en delvis fällande dom.

– Jag tror att han kommer att dömas ungefär för det som Rocky erkänner, att han har sparkat och slagit och kastat i väg honom. Då är det misshandel det stannar vid, säger Leif GW Persson.

Något som har varit en stor diskussion i fallet är huruvida krossade flaskor använts som vapen i samband med bråket. Enligt Leif GW Persson lär den inte vara avgörande för straffet

– Jag tror att flaskorna kommer att exkluderas för det går inte att styrka att de användes som tillhygge, så det går bort.

Lågt skadestånd

Faktumet att ASAP Rocky och hans sällskap släpptes från häktet ser Leif GW Persson som ett tecken på att de inte kommer att tvingas återvända till Sverige. Även om fängelsetiden skulle överskrida häktestiden lär rätten välja att avskriva den, hellre än att kalla tillbaka rapparen.

– Sedan finns det flera olika straff som kan tillkomma, det kan bli villkorlig dom, skyddstillsyn, dagsböter eller samhällstjänst, hur han nu skulle genomföra den.

Skadeståndskravet från målsägandebiträdet om 139 000 kronor avfärdas också som orimligt. Med tanke på omständigheterna i fallet tror Leif GW att det blir avsevärt lägre än så.

– Det landar troligtvis på 7, kanske 8 000 kronor skulle jag gissa, förutsatt att ASAP Rocky blir fälld. Annars får han inte en spänn.