Leif GW om skådespelaren: ”Kom lindrigt undan”

Leif GW Persson hävdar att skådespelaren som misshandlade Josefin Nilsson hade dömts hårdare om domslutet tagits i dag.
Foto: OLLE SPORRONG

Josefin Nilsson blev misshandlad av sin dåvarande partner.

Mannen dömdes i tingsrätten, men friades från två fall av misshandel i hovrätten.

Ett beslut som inte skulle tagits i dag hävdar kriminalprofessorn Leif GW Persson.

– Han kom lindrigt undan, hade det hänt i dag då hade det smällt, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Den uppmärksammade SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” har väckt liv i debatten om våld i nära relationer.

I dokumentären berättar Josefin Nilssons syster, Marie Nilsson Lind, om hur sångerskan misshandlades av sin dåvarande partner – som är skådespelare vid Dramaten.

Dokumentären har väckt starka reaktioner. Nyligen gav sig kriminalprofessorn Leif GW Persson in i debatten.

– Han kom lindrigt undan, hade det hänt i dag då hade det smällt, säger Leif GW Persson i TV4 Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Det är en förskräcklig historia, så pass att jag tog fram de där gamla domarna. De är 20 år gamla, och det slutade med att han får villkorlig dom och dagsböter. Och det hade han inte fått i dag kan jag säga.

Leif GW Persson om Dramatenmannen: ”dömts till fängelse”

Skådespelaren dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel av Josefin Nilsson.

Josefin Nilsson misshandlades.
Foto: LIZZIE LARSSON / IBL

I hovrätten friades han sedan från två fall av misshandel. Ett domslut som inte skulle tagits i dag menar Leif GW Persson.

– För det första hade tingsrättens dom stått sig i hovrätten och han hade dömts till fängelse, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon och fortsätter:

– För det andra tror jag han hade dömts för det man kallar i dag kvinnofridsbrott, men som inte heller var gällande lag vid tidpunkten han åtalades för det som gäller Josefin Nilsson.

Leif GW Persson beskriver målet som ett typiskt fall av kvinnofridskränkning.
Foto: OLLE SPORRONG

Kriminalprofessorn beskriver målet som ett typiskt fall av kvinnofridskränkning.

– I detta finns en kontinuitet. Det är inte enstaka händelser, utan det är upprepande händelser över tid mellan två personer som har en relation, faktiskt pågående eller sönderfallande, eller nyss avslutad, säger Leif GW Persson i programmet.

Dessvärre är Josefin Nilssons fall långt ifrån unikt. Enligt kriminalprofessorn anmäls runt 10 000 liknande fall per år – och mörkertalet är troligtvis tio gånger fler.

Expressen har sökt Leif GW Persson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.