Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW och Bingo Rimér i bråk om tavla: ”Väldigt arg”

Kriminologen Leif GW berättar om sin nya tv-serie i en stor intervju i Direkt med Niklas Svensson.
Bingo Rimér gjorde en tavla föreställande Leif GW Persson.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Nu kräver Leif GW Persson via sin advokat att Rimérs tavla förstörs.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

En tavla som Bingo Rimér har gjort, föreställande Leif GW Persson på en tusenlapp, ledde till en oanad fejd med advokater inblandade.

”Han blev helt oväntat väldigt arg och han ville absolut inte vara på någon tavla med mig som skapare”, skriver Rimér på Instagram.

Där berättar han också att Leif GW Persson kontaktat honom via sin advokat, där han begär att tavlan förstörs och att ett skadestånd betalas ut till honom.

Tavlan som Bingo Rimér gjort auktionerades till en början ut för att samla in pengar till Musikhjälpen, skriver fotografen och konstnären på sin Instagram.

Men när han mejlade Leif GW Persson för att berätta om tavlan blev reaktionen oväntad:

Jag ville ge Leif en tavla och trodde att han skulle bli väldigt glad, och älska möjligheten som en tavla kunde göra för Musikhjälpen i dessa svåra tider. Men han blev allt annat än glad. Han blev helt oväntat väldigt arg och han ville absolut inte vara på någon tavla med mig som skapare”, skriver Rimér på Instagram.

I stället kontaktades han av Leif GW Perssons advokat, som sa att tavlan skulle förstöras och att ett skadestånd skulle betalas ut.

”Kravet är grundlöst”

Bingo Rimér hänvisar till sin advokat, som säger att de bestrider kravet ”å det bestämdaste”.

– Min klient Bingo Rimér känner sig väldigt ledsen, han har lagt ner tid, pengar och energi på att skapa den här tavlan och Rimérs avsikt har varit att skänka den till Musikhjälpen i dessa svåra tider. Vi kan inte riktigt förstå varför Leif GW Persson har en så överdriven reaktion, säger advokaten Mark Safaryan till Expressen.

Trots att Bingo Rimér drog tillbaka tavlan från auktionen till Musikhjälpen, av hänsyn till GW Persson, står kravet om att den förstörs ändå kvar.

– Den tavlan ska inte förstöras. Bingo kommer inte att förstöra tavlan, den är ett konstverk och det utgör inte intrång i varumärkesskyddet, säger Mark Safaryan.

Det menar däremot Leif GW Perssons advokat, Hanna Rosengren.

Varumärkesinnehavaren har en lagstadgad ensamrätt till sitt varumärke vilket innebär att ingen annan än innehavaren, utan dennes tillstånd, i näringsverksamhet får använda sig av varukännetecknet”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Hanna Rosengren menar att Leif GW Persson inte gett sitt tillstånd till att hans varumärke används.

”Vi har därför efterfrågat en redovisning över den försäljning som skett, om det skett någon sådan, för att sedan ta ställning till om något skadeståndsanspråk ska framställas”, skriver hon i mejlet.

Se kändisarnas julbilder – Det vankas morgonbön i kyrkan, utklädda hundar och het jul på Ibiza.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.