"Fjällbackamorden" som baserats på Camilla Läckbergs böcker fick bättre tittarsiffror än "En pilgrims död" som bygger på Leif GW Perssons bokserie Välfärdsstatens fall. Foto: SCANPIX/Anders Ylander
"Fjällbackamorden" som baserats på Camilla Läckbergs böcker fick bättre tittarsiffror än "En pilgrims död" som bygger på Leif GW Perssons bokserie Välfärdsstatens fall. Foto: SCANPIX/Anders Ylander

Leif GW: "Är en större kändis än Läckberg"

Publicerad

Leif GW Persson sågade framställningen av polisarbetet i "Fjällbackamorden".

Men efter att den första delen av "En pilgrims död", som baserats på kriminologens böcker, står det klart att "Fjällbackamorden" lockade flest tittare av de båda produktionerna.

"Jag blir sjukt glad och stolt", skriver Camilla Läckberg, vars böcker "Fjällbackamorden" baserats på, om tittarsuccén i ett mejl till Expressen.se.

På söndagen sändes den första delen av Palmeserien "En pilgrims död", som bygger på kriminologen Leif GW Perssons bokserie Välfärdsstatens fall. Och över 1,8 miljoner bänkade sig framför tv:n för att se programmet.

Under och efter sändningen twittrades det flitigt om programmet, som mestadels fick gott betyg.

Men trots den fina kritiken och de höga tittarsiffrorna slår Palmeserien ändå inte "Fjällbackamorden" som baserats på Camilla Läckbergs böcker. På annandagen sändes den första delen och hade då över två miljoner tittare och den andra delen som sändes en vecka senare sågs av 1,9 miljoner.

"Glad och stolt"

Att "Fjällbackamorden" sågs av så många tar Camilla Läckberg som ett gott betyg:

"Jag blir sjukt glad och stolt. Jag har alltid trott på Fjällbackamorden, därav att jag gick in i detta projekt. Det är ett väldigt bra kvitto på att det är en mycket bra produktion som går hem", skriver hon i ett mejl via sin presskontakt Christina Saliba till Expressen.se.

Leif GW Persson kritiserade dock filmserien i Expressen efter att ha sett den första delen.

- Som beskrivning av polisarbete lämnar det en del övrigt att önska, sade han till Expressens David Lillemägi då.

"Smaken är som baken"

Om Leif GW Perssons tidigare kritik och att hon nu vunnit över honom i tittarkampen säger Camilla Läckberg så här:

"Det brukar vara så att när GW får för lite uppmärksamhet brukar han ta till det som funkar bäst för honom, Camillagreppet. Då får han medieutrymme. (Läs det med ironi och humor.)", skriver hon i mejlet och fortsätter:

"Jag är mycket stolt över tittarsiffrorna, de talar sitt tydliga språk."

För Expressen.se berättar Leif GW Persson vad han har att säga om att "Fjällbackamorden" lockade fler till tv:n än "En pilgrims död".

- Jag är nöjd med min serie. Frågar du mig om Fjällbackamorden så tycker jag att det var enastående skit. Men jag menar smaken är som baken, den är både individuell och delad. Men visst, om folkets majoritet föredrar fru Läckberg så är jag den förste att gratulera henne.

Att han skulle använda sig av "Camillagreppet" vill han inte kännas vid.

– Camillagreppet? Nej, jag är en betydligt större kändis än vad Camilla Läckberg är. Så möjligtvis så är det hon som brukar ta till Leif GW Persson-greppet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag