Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif Andrée: Hoppas de andra är festprissar

Leif AndréeÅlder: 55.Yrke: Skådespelare.Familj: Hustrun Sophia och fyra barn.Bor: I Stockholm.Karriär i korthet: Spelade i punkbandet Pizzoar 1979-81, skolades på Teater Galeasen, varit engagerad i Riksteatern, är knuten till Stockholms stadsteater, har spelat i många filmer som "Tomten är far till alla barnen" och "Livet är en schlager". Spelade också i "Äkta människor" i SVT i fjol.
Foto: Mikael Sjöberg
Malena ErnmanÅlder: 42.Yrke: Operasångare.Familj: Mannen Svante och två barn.Bor: I Stockholm.Karriär i korthet: Är hovsångerska sedan 2011, är efterfrågad konsertsångare över hela världen, vann Melodifestivalen 2009 med "La voix".
Foto: Christian Örnberg
Lasse ÅbergÅlder: 72.Yrke: Konstnär, filmregissör, manusförfattare, skådespelare och musiker.Familj: Hustrun Inger och två barn.Bor: I hus i Bålsta.Karriär i korthet: Slog igenom som Stig-Helmer i "Sällskapsresan", spelade Trazan Apansson i barnprogram och var med i Electric banana band, har formgivit tyget på sätena i Stockholms tunnelbana och samlar på Musse Pigg-föremål.
Foto: Cornelia Nordström
Maria LundqvistÅlder: 49.Yrke: Skådespelare.Familj: Partnern Kristoffer, fyra barn från en tidigare relation.Bor: I villa i Bromma.Karriär i korthet: Slog igenom i Povel Ramels revy "Kolla klotet", spelade "Sally" 1998, har spelat i filmer som "Sprängaren" och "Heartbreak hotel", har tilldelats en Guldbagge, Guldmasken två gånger och Karamelodiktstipendiet.
Foto: ANNA-LENA MATTSSON
Claes MånssonÅlder: 63.Yrke: Skådespelare.Familj: Gift och har två barn.Bor: I Stockholm.Karriär i korthet: Har tillhört Dramatens ensemble sedan 1985, har medverkat i flera filmer och tv-serier som "Lorry", "Yrrol", "Den ofrivillige golfaren" och "Drömkåken".
Foto: Tommy Pedersen

Malena Ernman, Lasse Åberg och Claes Månsson är klara.

Nu flyttar även Maria Lundqvist och Leif Andrée in på slottet bland de andra stjärnorna.

- Jag känner mig nervös, säger Leif Andrée.

Bäckaskogs slott utanför Kristianstad i Skåne ställs snart i ordning för årets fem stjärnor som i augusti flyttar in och delar med sig av sina liv i inspelningarna av "Stjärnorna på slottet".

I år samlas fem stjärnor från både teater- och musikscener runt middagsbord och Expressen kan berätta att det blir Lasse Åberg, 72, Maria Lundqvist, 49, Malena Ernman, 42, Leif Andrée, 55 och Claes Månsson, 63, som kommer att glänta på dörren till sitt privatliv i år.

Inga får vara osams

Producenten Tina Graffman var den som kläckte programidén till "Stjärnorna på slottet".

Hon menar att det är ett pusslande varje år när det är dags att välja ut stjärnorna.

- Det var en väldigt bra omgång sist och då måste jag ju toppa den. Man vill ha samma känsla i år igen, säger hon.

För Tina Graffman är det avgörande att ingen i gruppen har något otalt med någon av de andra deltagarna.

- Det är jätteviktigt. Det brukar vara en av mina första frågor - jag undrar om det är någon som de inte skulle vilja tillbringa en vecka på slottet med - så jag inte ringer fel person sedan, säger hon.

Måste vara privat

När Tina Graffman kontaktar stjärnorna med en förfrågan om att vara med i programmet är hon tydlig med att man förbinder sig att prata om sitt privatliv också.

- Det är den stora skillnaden mellan det här och "Så mycket bättre". I programidén ska de berätta om sitt liv och vara lite privata. I "Så mycket bättre" blir det mer fokus på musiken, säger hon.

Denna säsong blir den åttonde i ordningen, men Tina Graffman tror att programmet kan hålla på ett tag till.

- Ja, så länge tittarna är med oss. Det finns så många namn där ute som jag fortfarande inte har frågat, eller som har kunnat ställa upp, säger hon.

Vem är din drömdeltagare?

- Jag kan säga att jag ringer Stellan Skarsgård varje år och jag får alltid ett väldigt trevligt, men negativt besked. Jag tänker aldrig ge upp.

"Lajbans på slottet"

Leif Andrée tvekade först att ställa upp. Han hade nämligen svårt att se sig som en stjärna.

- Jag kommer från en arbetarbakgrund och var punkare. Jag var tveksam och dividerade med mig själv. Jag bestämde mig för att bjuda mig själv på att vara en stjärna på ett slott. Resan hit har varit lång, säger han och medger att han är nervös:

- Jag hoppas att de andra är lite festprissar så det blir lite lajbans på slottet, säger han och skrattar.

"Stjärnorna på slottet" har premiär i höst på SVT.

De är årets stjärnor

Lasse Åberg

Ålder: 72.

Yrke: Konstnär, filmregissör, manusförfattare, skådespelare och musiker.

Familj: Hustrun Inger och två barn.

Bor: I hus i Bålsta.

Karriär i korthet: Slog igenom som Stig-Helmer i "Sällskapsresan", spelade Trazan Apansson i barnprogram och var med i Electric banana band, har formgivit tyget på sätena i Stockholms tunnelbana och samlar på Musse Pigg-föremål.

Leif Andrée

Ålder: 55.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Hustrun Sophia och fyra barn.

Bor: I Stockholm.

Karriär i korthet: Spelade i punkbandet Pizzoar 1979-81, skolades på Teater Galeasen, varit engagerad i Riksteatern, är knuten till Stockholms stadsteater, har spelat i många filmer som "Tomten är far till alla barnen" och "Livet är en schlager". Spelade också i "Äkta människor" i SVT i fjol.

Malena Ernman

Ålder: 42.

Yrke: Operasångare.

Familj: Mannen Svante och två barn.

Bor: I Stockholm.

Karriär i korthet: Är hovsångerska sedan 2011, är efterfrågad konsertsångare över hela världen, vann Melodifestivalen 2009 med "La voix".

Claes Månsson

Ålder: 63.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Gift och har två barn.

Bor: I Stockholm.

Karriär i korthet: Har tillhört Dramatens ensemble sedan 1985, har medverkat i flera filmer och tv-serier som "Lorry", "Yrrol", "Den ofrivillige golfaren" och "Drömkåken".

Maria Lundqvist

Ålder: 49.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Partnern Kristoffer, fyra barn från en tidigare relation.

Bor: I villa i Bromma.

Karriär i korthet: Slog igenom i Povel Ramels revy "Kolla klotet", spelade "Sally" 1998, har spelat i filmer som "Sprängaren" och "Heartbreak hotel", har tilldelats en Guldbagge, Guldmasken två gånger och Karamelodiktstipendiet.

Åttonde året som "Stjärnorna på slottet" sänds - här är alla som varit med

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson Mona Malm och Sven-Bertil Taube.


Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa och Peter Stormare.


Säsong 3: Janne ”Loffe” Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja och Christina Schollin.


Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid och Meg Westergren.


Säsong 5: Ulf Brunnberg, Monica Dominique, Dan Ekborg, Marie Göranzon och Niklas Strömstedt.


Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus och Johan Rheborg.


Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Philip Zandén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.