Jerry Lewis blev 91 år gammal. Foto: BORDE-MOREAU / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCEJerry Lewis blev 91 år gammal. Foto: BORDE-MOREAU / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE
Jerry Lewis blev 91 år gammal.  Foto: BORDE-MOREAU / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE
Komikern Jerry Lewis. Foto: BORDE-MOREAU / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCEKomikern Jerry Lewis. Foto: BORDE-MOREAU / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE
Komikern Jerry Lewis.  Foto: BORDE-MOREAU / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE
Jerry Lewis. Foto: SIPA/SCANPIX / CODE 20667 REF: 375118 SIPA REF: 375118Jerry Lewis. Foto: SIPA/SCANPIX / CODE 20667 REF: 375118 SIPA REF: 375118
Jerry Lewis.  Foto: SIPA/SCANPIX / CODE 20667 REF: 375118 SIPA REF: 375118

Legendariska komikern död – blev 91 år gammal

Publicerad

Den legendariska komikern, skådespelaren och underhållaren Jerry Lewis är död.

Enligt Variety avled han i sitt hem i Las Vegas.

Jerry Lewis blev 91 år gammal.

Jerry Lewis, den legendariske men också kontroversiella komikern, har gått ur tiden, rapporterar flera amerikanska medier. Jerry Lewis somnade in fridfullt i sitt hem, omgiven av sin familj.

Jerry Lewis föddes in i nöjesbranschen där båda hans föräldrar var verksamma och redan som femåring började han uppträda på scen. Jerry Lewis hoppade av skolan och var vid 18 års ålder en erfaren komiker.

 

LÄS MER: Banbrytande komikern Dick Gregory är död 

 

1946 började han samarbeta med den legendariske komikern, skådespelaren och sångaren Dean Martin. Duons samarbete, som fortsatte under 50-talet blev en succé och ett tag var Jerry Lewis och Dean Martin USA:s mest populära komikerpar.

Duon gjorde även tio filmer tillsammans som alla blev kassasuccéer.

Jerry Lewis var banbrytande men också kontroversiell

Jerry Lewis har också varit aktiv som skådespelare på egen hand. Bland annat regisserade han och spelade huvudrollen i "The nutty professor" från 1963. Filmen, som i Sverige fick titeln "Dr Jäkel och Mr Hyde", var en parodi på den klassiska boken.

"The nutty professor" fick två uppföljare med Eddie Murphy i huvudrollen. Båda producerades av Jerry Lewis.

Jerry Lewis har också spelat i filmer som "Alla tiders gågosse" och "King of comedy". Dessutom spelades delar av hans film "The day the clown cried" in i Sverige. Bland skådespelarna i filmen fanns bland andra Harriet Andersson. "The day the clown cried" visades dock aldrig.

 

LÄS MER: Komikern Charlie Murphy är död 

 

Men Jerry Lewis var också kontroversiell. 2007 tvingades han be om ursäkt efter en häcklande kommentar om homosexuella. Jerry Lewis kritiserades också för sina rasistiska skämt som han fortsatte med livet ut.

Från 60-talet och framåt syntes Jerry Lewis allt mer sällan på bioduken och många av hans filmer floppade. I Frankrike var dock komikern synnerligen populär. Samtidigt har han förärats två stjärnor på Hollywood walk of fame. Han har också prisats för sitt välgörenhetsarbete. Under många mer än 30 år ledde Jerry Lewis en direktsänd insamlingsgala till förmån för barn med sjukdomen muskeldystrofi. För det arbetet nominerades han till Nobels fredspris 1977.

Privat drabbades Jerry Lewis av flera sjukdomar och han kämpade också mot missbruk av receptbelagd medicin.

1944 gifte sig Jerry Lewis med sångerskan Patti Palmer och tillsammans fick paret sex söner (varav en adopterades): Gary, Scott, Anthony, Christopher och Joseph. Joseph gick bort 2009 och Gary hade en karriär som rocksångare i Gary Lewis & the playboys. Äktenskapet slutade i skilsmässa.

Jerry Lewis lämnar också efter sig sin andra fru SanDee Pitnick, som han adopterade en dotter tillsammans med.

Jerry Lewis blev 91 år gammal.

Jerry Lewis – en banbrytande underhållare

Jerry Lewis föddes den 16 mars 1926 i New Jersey. Det stora genombrottet kom under 40-talet när han och Dean Martin bildade den enormt framgångsrika komikerduon "Martin and Lewis". Jerry Lewis, som var en pionjär inom slapstick har under åren tilldelats en stor mängd priser. Bland hans mest kända roller finns "Dr Jäkel och Mr Hyde". Jerry Lewis var en av 50-talets största komikerstjärnor i USA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag