Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendaren Stan Lee är död – blev 95 år gammal

Stan Lee var skaparen bakom karaktärer som Spindelmannen och Iron man.Foto: MCMULLEN/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES
Stan Lee har kämpat med hälsan det senaste året. Han blev 95 år gammal.Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES
Stan Lee 2002, då 79 år gammal.Foto: REED SAXON / AP

Marvel-grundaren Stan Lee har gått bort, 95 år gammal, rapporterar TMZ.

Lee var skaparen bakom karaktärer som Spindelmannen, Iron man och The Avengers.

– Min pappa älskade alla sina fans. Han var den bästa, hyggligaste mannen, säger dottern J.C.

Stan Lee är död.

Serietidningslegendaren blev 95 år gammal.

En ambulans skyndade till Lees hem i Hollywood Hills under tidig måndag morgon lokal tid, och Marvel-grundaren skyndades till sjukhus, där han sedan gick bort, skriver TMZ.

Stan Lee hade varit ordentligt sjuk under det senaste året, och led bland annat av lunginflammation sista tiden. Han hade även problem med synen.

Det var redan 1961 som Stan Lee grundade Marvel tillsammans med Jack Kirby, och kom ut med serier om Fantastic four. Efter det gick han vidare och skapade karaktärer som Spindelmannen, Black Panther, Hulken, X-men och The Avengers.

Stan Lees var sedan 69 år tillbaka gift med Joan Lee, som gick bort 2017. Han sörjs nu av dottern J.C, som säger till TMZ:

– Min pappa älskade alla sina fans. Han var den bästa, hyggligaste mannen, säger dottern J.C.

Stan Lee i Los Angeles 2013.Foto: STEVE MATTHEWS / STEVE MATTHEWS/NPG.COM/ALL OVER NATIONAL PHOTO GRO

Stan Lee stämde Marvel – fick miljoner

Majoriteten av Stan Lees alla figurer har nu fått sina egna filmer, och drar in miljontals dollar världen över. Lee brukade alltid spela "cameo-roller" i filmerna baserade på sina serier, vilket betyder att han spelade små statistroller.

Stan Lee hade problem med Marvel i början av 2000-talet, trots att han var företagets grundare. 2002 stämde han dem på royalty-pengar som ha tyckte att de var skyldiga honom efter den första Spindelmannen-filmen. Tre år senare ledde stämningen till förlikning, och Lee gick därifrån tio miljoner dollar rikare.

 

LÄS MER: Marvels universum: Så ser du filmerna och tv-serierna i rätt ordning 

 

Stan Lee föddes Stanley Martin Lieber till judiska immigranter i New York 1922. Redan 1939 inledde han sin karriär, på vad som då hette Timely Comics. Där jobbade han som både författare, redaktör och ibland även som illustratör. 1941 var första gången som Stanley Martin Lieber skrev under pseudonymen Stan Lee redan 1941. Senare bytte han namn även lagligt.

I slutet av 1950-talet dominerades serietidningsbranschen av DC Comics (då National Comics) som låg bakom bland annat Batman och Supermannen. Men i början av 1960-talet fick Stan Lee uppdraget att utmana DC Comics genom att skapa egna superhjältar. Marvel fokuserade på mer mänskliga karaktärer, som under 60-talet till sist gick om DC Comics i både försäljningssiffror och status.

Mest populär blev Spindelmannen.

– Jag trodde aldrig att Spindelmannen skulle bli den världskända ikon som han är. Jag hoppades bara att böckerna skulle sälja och att jag skulle få behålla mitt jobb, berättade i Stan Lee i intervju 2006.

 

Stan Lees mest kända figurer som blivit film

• Spindelmannen

• Hulken

• The Avengers

• Iron-Man

• X-Men

• Black Panther

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.