Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Höglund nobbad av SVT – efter kollegernas kritik

Elisabet Höglund
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Sam Nilsson
Foto: LENNART ISAKSSON / DN
Claes Elfsberg
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Pelle Edin
Stig Fredriksson

När ”Aktuellt” fyllde 60 år missade man att skicka inbjudan till SVT-legendaren och tidigare vd:n Sam Nilsson. 

I sista stund bjöds Sam Nilsson in, som dock inte kunde komma eftersom han firade sin frus födelsedag – men han hyllades i ett tal om ”Aktuellts” historia.

Den tidigare medarbetaren Elisabet Höglund var inte med vid jubileumsfirandet.

– Jag är inte där, och jag har inte blivit bjuden, säger hon.

Den första sändningen av ”Aktuellt” ägde rum den 2 september 1958. Nu firar nyhetsprogrammet 60 år.

På måndagen hölls ett jubileumsfirande i SVT-huset med bubbel, snittar och tal. Man hade bjudit in såväl nuvarande som historiska medarbetare.

Men när inbjudningarna skickades ut hade man missat Sam Nilsson, tidigare ”Aktuellt”-medarbetare och senare vd för hela Sveriges Television mellan åren 1981–99.

– Jag visste att de ska ha en fest. Men jag har inte fått någon inbjudan. Jag noterar bara att så är det nu och så var det inte på min tid, sa han.


LÄS MER: Kritiken mot SVT:s fest 


Elisabet Höglund: ”Inte bjuden”

På måndagsmorgonen hörde SVT av sig till Sam Nilsson och bjöd in honom till tillställningen. Han firade dock sin hustrus födelsedag och hade inte möjlighet att komma.

Men på festen hyllade man Nilsson genom att i ett tal om ”Aktuellts” historia berätta hur han tagit hand om sina hårt arbetande reportrar.

Flera tidigare kolleger och ”Aktuellt”-profiler uttryckte att de saknade Sam Nilsson och att han skulle ha varit en självklar gäst.

– Sam Nilsson är väl i högsta grad förknippad med ”Aktuellt”. Jag tycker det är självklart att han borde ha blivit inbjuden, säger Claes Elfsberg.

– Jag hade velat se Sam här. Jag saknar honom här. Han har betytt oerhört mycket för både ”Aktuellt” och SVT, säger Stig Fredriksson.

– Ja, han började ju som reporter innan han blev ”Aktuellt”-chef. Men det är många som borde ha varit här. Det är många som arbetat hårt med ”Aktuellt”, säger Pelle Edin.

En tidigare ”Aktuellt”-profil som inte var på plats var Elisabet Höglund. Hon var på Sveriges Television i mer än tjugofem år. 

Senast Höglund syntes i ”Aktuellt” var 2008, då hon var Mellanöstern-korrespondent.

– Jag är inte där, och jag har inte blivit bjuden, säger hon.


LÄS MER: SVT-profilernas åldersilska mot kanalen: ”Helt befängt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.