Legendaren Gösta Ekman har avlidit

Den folkkära skådespelaren och regissören Gösta Ekman är död.
Foto: Cornelia Nordström
Gösta Ekman tillsammans med hustrun Marie-Louise Ekman.
Foto: Cornelia Nordström

Regissören och skådespelaren Gösta Ekman är död.

Han somnade in i hemmet efter en tids sjukdom, meddelar Dramaten.

Gösta Ekman blev 77 år gammal.

Gösta Ekman den yngre var en av vår tids största profiler inom film och teater.

På lördagen kom beskedet att han avlidit efter en tids sjukdom.

– Gösta Ekman har haft en väldig betydelse inom svensk teater, film och kultur och beskedet om hans bortgång är tungt att ta emot. Nu sörjer vi honom, och känner samtidigt glädje över att han under en följd av år kom att stå Dramaten nära – både som regissör och som vän, med nyfikenhet och öppet sinne för teaterns hantverk och för scenens och skådespelandets innersta hemlighetsfulla liv, säger teaterchef Eirik Stubø i ett pressmeddelande.

Christina Bjerkander är PR-chef på Dramaten:

– Gösta har varit sjuk en längre tid så det är inget dramatiskt. Vi kommenterar inte våra medarbetares hälsa men han somnade in i natt efter en tids sjukdom, säger hon.

Enligt Christina Bjerkander låg Gösta Ekman inte på sjukhus.

– Nej, han somnade in i hemmet med familjen omkring sig. De samlas i dag. De har hänt precis så vill gärna ha lugn och ro.

Gösta Ekman jobbade in i det sista

Gösta Ekman avled efter en tids sjukdom.
Foto: Cornelia Nordström

Mimmi Fristorp, pressansvarig på Dramaten berättar att Gösta Ekman varit verksam på teatern in i det sista. Hans senaste uppsättning som regissör var "Främmande språk" som hade premiär 2013.

Men Gösta Ekmans arbete fortsatte bland annat som så kallat regiöga åt den unge dramatikern Andreas T Olsson.

– Han har jobbat nära med Andreas T Olsson i "Sufflören" som ju fortfarande finns på vår repertoar, så det har varit ett löpande arbete. Han har varit på teatern pågående skulle jag säga, uppger Mimmi Fristorp.

Hon tillägger att Ekmans familj sagt att de önskar att få sörja i fred.


LÄS MER: Här är Gösta Ekmans oförglömliga roller


Gösta Ekman berättade redan 2013 i en intervju med Lotta Bromé i P4 Extra att han led av en allvarlig sjukdom - och att den tvingat honom att leva tillbakadraget en längre tid. Gösta Ekman sa bland annat att han legat för döden flera gånger.

– Det hängde på ett hår. Jag hängde på gärdsgården några gånger där. Det var väldigt ovisst hur det skulle gå sa han och fortsatte:

Hustrun Marie-Louise Ekman.
Foto: Cornelia Nordström

– Jag har haft ett så fantastiskt bra liv, jag har blivit så bortskämd så när liemannen knackade på så tyckte jag att jag dör nöjd. Men barn och barnbarn känner ju inte på det sättet, inte Marie-Louise heller.

Gösta Ekman om sjukdomen: "Jag har fått extra tid"

Ekman gick inte in på vilken sjukdom han då drabbats av under episoden som utspelades runt 2011. Han tillfrisknade dock så pass att han kunde göra comeback som regissör med pjäsen "Främmande språk" på Dramaten.

– Ibland känner jag att det är bonus, att jag har fått extra tid, det är fint, det tackar jag för.

Berättar om nervositeten

2014 gästade han även podden 60 minuter – en podcast med Eric Schüldt. Intervjun, som var en av de sista han gjorde, spelades in på Dramaten i det rum där han en gång i tiden gjorde första gången provet för att komma in på Dramatens scenskola.

– Jag var så nervös. Första gången jag prövade gick det inte alls, Jag tog om de första raderna, jag tror det var sex gånger. Till slut slog jag ihop klackarna och sa att jag tror jag kommit fel, berättar han i podden.

"Jag känner mig väldigt bortskämd och glad

Den sista frågan han fick i poddintervjun var hur det känns att bli gammal.

– Jag känner mig väldigt bortskämd och glad. Det underligaste och bästa med att bli gammal är att jag tycker jag har med mig ett mycket stort bagage. Ibland kan det vara tungt men det finns mycket att välja på.

– Än så länge är jag bara tacksam, avslutar han.

Ekmans många succéer

Gösta Ekman inledde sin karriär som regiassistent åt Hasse Ekman i mitten av 1950-talet. Han var dessutom regiassistent åt Ingmar Bergman en period 1963 började hans mångåriga samarbete med Hans Alfredson och Tage Danielsson i revyn Konstgjorda Pompe på Gröna Lund.

Bland Gösta Ekmans största succéer som skådespelare finns rollen som "Sickan" i Jönssonligan. Han blev även känd för den breda publiken i humorprogrammet om "Papphammar" och en lång rad revyer och shower med Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

Bland alla seriösa roller kan bland annat nämnas Beckfilmerna på 90-talet och tv-serien "Macklean".

Regisserat flera pjäser på Dramaten

Under 2013 var han även aktuell på Dramaten som regissör för "Främmande språk". Han har tidigare regisserat bland annat "Gäckanden", "Den girige" och "Hantverkarna" på Dramaten. Han var dessutom ”Vän i salongen” när Andreas T Olsson satte upp sin monolog Sufflören , en pjäs som fortfarande finns på Dramatens repertoar.

Gösta Ekman föddes in i skådepelarfamiljen som son till Hasse Ekman och med Gösta Ekman den äldre som farfar. Åren 1963–1974 var Gösta Ekman gift med Karl Gerhards dotter Fatima Svendsen och med henne har han en son. Därefter var han gift med Pia Harahap 1979–1987, med vilken han adopterade två barn.

Sedan 1989 var Gösta Ekman gift med Marie-Louise Ekman, chef på Kungliga Dramatiska teatern. Så sent som i torsdags hade hennes senaste pjäs, Försökskaninerna, premiär på Dramatens stora scen. Det är den sista fristående delen i en trilogi där hon behandlar moderns ålderdom.https://twitter.com/Schyffert/status/848127916999405568https://twitter.com/jsjostedt/status/848134621384626176

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.