Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lee Christiernssons lycka efter operationerna: ”Overkligt”

6 februari har dokumentären om Lee Christiernsson premiär på TV4.
Foto: Peter Knutson / QX
För Lee Christiernsson är det viktigt att det gamla livet som ”Snickar-Björn” får synas. ”Jag är ju samma person med samma själ”, säger tv-profilen till QX.
Foto: TV4

Efter ett liv av svåra känslor kom transexualiteten som en uppenbarelse för Lee Christiernsson. 

I en intervju med Dagens Nyheter berättar den tidigare ”Äntligen hemma”-profilen om hur familjen reagerade, resan till Thailand och om sin transition. 

– De första två sakerna som folk frågar om kan vara: ”Vem ska du ligga med och vad ska du göra med snoppen?”

Det var i magasinet QX som Lee Christiernsson, 48, tidigare ”Snickar-Björn” i ”Äntligen Hemma”, först berättade om hur hen känt sig annorlunda, redan från tidig ålder.

I över 40 år trycktes känslorna undan. 

Det var under pandemin med färre jobb som profilen inte längre kunde distansera sig och det själsliga skavsåret blev för svårt att ignorera, berättar hen i intervjun med Dagens Nyheter. 

– Det var fysiskt, nästan som att det gick en ström eller blixt genom ryggen, och tanken blev glasklar: Du är transsexuell, ditt jävla pucko. Har du inte fattat det? Allt detta slit och all denna sorg. Och så är det så enkelt.

Insikten gjorde Lee Christiernsson rädd, men trots panikångestattacker blir det också en vändpunkt.

Lee Christiernsson om resan till Thailand

I Intervjun berättar Christiernsson om när hen berättar för sin familj. Om chock och förtvivlan. Om dottern som blir ledsen för att hon forstår att Lee har låtsas vara glad – fastän hen inte varit det. 

Lee Christiernsson börjar sin transition med hormoner och en operation där fett från från mage, sida och rygg sprutas in i rumpan för att ge former. I november 2022 opererar Lee Christiernsson brösten till en D-kupa. 

– Den 24 december sticker jag till Thailand i tre veckor med mina nya bröst och mina barn. Veckan innan får jag mina extensions, så då sitter håret också. Då har jag verkligen hunnit bli tuff igen, säger hen i intervjun. 

https://www.instagram.com/p/CoAKT_eMExq/?utm_source=ig_web_copy_link

”Känslan av att äntligen få ha bröst. Overkligt. Jag kan ibland tänka: är de verkligen mina? Jag är så nöjd med operationen och de proportioner det blev”, skriver Lee Christiernsson också på Instagram. 

Tv-profilen benämner sig som icke-binär. Transsexualism är inte en sexuell läggning, utan grundas på könsidentitet och könsuttryck. Lee Christiernsson attraheras fortfarande av kvinnor. Men sexlivet går på sparlåga – hen behöver tid att landa i sin nya identitet. 

Hormonerna gör att könsorganet krymper och att hen förmodligen kommer att bli impotent. 

 ”Vem ska du ligga med”

I dag känner Lee Christiernsson inget behov av underlivskirurgi. Risken att känseln försvinner lockar inte, förklarar tv-profilen. 

– De första två sakerna som folk frågar om kan vara: ”Vem ska du ligga med och vad ska du göra med snoppen?” Det är klart att jag har funderat över det men det ligger långt ner på listan. Andra, livsavgörande saker är så himla mycket viktigare: Att få en själslig balans och ro i kroppen, säger Lee Christiernsson till Dagens Nyheter. 

https://www.instagram.com/p/CoK5H_IMLsz/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.