Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledningen granskas – av egna styrelsen

Tomas Franzén, vd för Bonnier AB, är kritisk till TV4-ledningens hanterande av Martin Timell-skandalen.Foto: JULIA DANSARIE
– Jag tycker att det som kommit upp under de här dagarna – och det gäller inte bara det vi sett på TV4 – det är ett helt oacceptabelt beteende, säger Carl-Johan Bonnier, ägarrepresentant och styrelseordförande för Bonnier AB.Foto: OLLE SPORRONG

Tomas Franzén, vd för Bonnier AB, är kritisk till vad som skett på dotterbolaget TV4. 

Även ägarfamiljen har reagerat.

– Det kan inte tolereras, säger Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande för Bonnier.

Den fackliga centralorganisationen LO äger 9 procent av tidningen Aftonbladet. I ljuset av uppgifter och larm om sexuella trakasserier och tystnadskultur på tidningen kräver LO "konkreta åtgärder".

TV4 sitter i en liknande sits. Efter anklagelserna mot Timell har TV4-ledningen anklagats för att ha blundat i flera år. 

"Det beteende som har skildrats är fullständigt oacceptabelt. TV4 har brustit, de har de själva varit mycket tydliga med. Jag har löpande dialog med vd och står helt bakom de åtgärder som TV4:s ledning nu med kraft och eftertanke initierat och genomför", skriver Bonnier AB:s vd Tomas Franzén tillika styrelseordförande i TV4-gruppen.

 

LÄS MER: Produktionsbolaget gör ny Timell-granskning – jagar övertramp

 

Bonnier: "Helt oacceptabelt"

Carl-Johan Bonnier, ägarrepresentant och styrelseordförande för Bonnier AB, är också han djupt kritisk till de kränkningar som Timell anklagats för. 

– Jag tycker att det som kommit upp under de här dagarna – och det gäller inte bara det vi sett på TV4 – det är ett helt oacceptabelt beteende. Det kan inte tolereras. 

Han fördömer beteendet, men har förtroende för TV4-ledningen: 

– Jag tycker att TV4 har hanterat det väldigt väl. De har nu satt till en oberoende utredning, som sannolikt kommer ge svar på en del frågor. 

Har det hanterats tillräckligt skyndsamt? 

– Det vet vi inte riktigt ännu. Som det ser ut nu när det kommit upp, så tycker jag att det har varit tillräckligt skyndsamt. Nu ska utredningen rapporteras till styrelsen i TV4, då får vi mer underlag.

 

LÄS MER: TV4 skyddade Timell efter sexövergreppslarm

 

Branschexpert kritisk till hanterandet

Förra året skakades Bonnierägda SF Studios av avslöjanden om grabbighet och sexism.

Dåvarande vd Jonas Fors duckade intervjuer i veckor. Ärendet fick hård kritik trots att flera chefer sparkades – och vd:n tvingades bort.

Rolf van den Brink, chefredaktör för Dagens opinion och branschexpert, är kritisk till den saktfärdiga PR-hanteringen i Timell-skandalen:

– Man tar bort saker som kan skada TV4 genom att peta Timell och tillsätta en utredning. Men man kan inte undgå att det här har pågått väldigt länge och att man låtit det ske, för att det funnits pengar att tjäna.

På TV4 är det Unionen som ansvarar för de som jobbar med tv-produktion:

– Arbetsgivaren har en skyldighet att utreda, agera och vidta åtgärder så att trakasserierna upphör, säger Ellinor Gudmundsson, jurist till Unionens medlemstidning. 

Ägarna Martina Bonnier och Åke Bonnier har avböjt att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.