Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ledins revansch – avslöjar hemligheten efter alla år

Nu berättar Tomas Ledin sanningen – efter alla år. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Det var nära att "Sommaren är kort" aldrig gavs ut” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ledin drömde om en utlandskarriär. Foto: ULF RYD / KVP
Expressens Anders Lundstedt tillsammans med Tomas Ledin.

Tomas Ledin hade precis skapat en svensk sommarklassiker.

Men ibland är minnet kort.

Han sjöng in låten på en demo, lade den på en hylla och glömde bort den. Och det var bara början.

– Det var nära att "Sommaren är kort" aldrig gavs ut, berättar Ledin för Expressen.

Sommaren 1981 var Tomas Ledin 29 år.

Likt många andra tyckte han att det mesta av den svenska sommaren regnat bort. I Härnösand uppmättes den största nederbörden sedan mätningarna startat 1934. Den tolfte juni föll snö i de sydsvenska skogarna i Tiveden, snö som låg kvar i flera dagar.  Smhi betecknade hela juli som "sval", undantaget en värmebölja som drog in över landet den sjunde juli och stannade kvar i 6-7 dagar.

En vecka, det var kort.

Tomas Ledin hade genomfört en folkparkturné och i augusti var han hemma sitt hus i Saltsjö-Boo där han och blivande frun Marie Ledin hade en granne över på middag.

– Efterrätten tog väldigt lång tid så vår granne gjorde Marie sällskap i köket och jag gick in, plockade upp en gitarr och skrev ner några strofer som bara kom ur mig: “Sommaren är kort, det mesta regnar bort", berättar Tomas Ledin.

 

LÄS MER: Stora förmögenheten – efter Ledins affärer 

 

”Visste inte vad jag skulle göra med den”

Några dagar senare gjorde han klart låten på sin akustiska gitarr, och under hösten var den en av "fyra–fem" låtar han spelade in på en demo.

– Jag kände inget särskilt inför den just då. Det var en bra låt, men jag visste inte riktigt var jag skulle göra av den.

Ledin drömde om en utlandskarriär. Han hade turnerat jorden runt med ABBA och 1980 års schlagervinnare "Just nu" hade blivit en radiohit på engelska ("Right now") i några länder efter Eurovision.

– Mitt sikte var inställt på att lyckas internationellt. Jag hade liksom fått en inblick i allt det där. Det kom telefax från stora skivbolagen i Tyskland, USA och England som skrev att nu var det på gång… Men sedan hände ingenting. Det var väldigt frustrerande ett tag. 

Tomas Ledin beskriver det som att han skrev låtar med splitvision. Det blev såväl svensk pop och mer rockbetonade låtar på engelska.  

- Jag hörde talas om artister som jobbade tolv timmar om dagen i studion. Då bestämde jag mig för att jag skulle jobba sexton timmar om dygnet.

Tomas Ledin är brunbränd. Han har spenderat årets sanslösa försommar med att "ligga på en brygga" på familjens lantställe i Stockholms skärgård, där han tar igen sig efter att ha genomfört sin senaste långkörare, krogshowen "Skarpt läge", sedan september i fjol.

- I dag fattar jag inte var jag fick den där energin och beslutsamheten ifrån. På den tiden körda jag bara på. Jag skrev låtar, jobbade som en galning i studion, och sen var det bara att sticka ut på turné, spela och festa.

 

LÄS MER: Här är sommarplågorna svenskarna inte får nog av 

 

”Aldrig berättat förut”

1982 gjorde Ledin in två (!) album. Det som skulle kallas "Gränslös" innehöll fyra engelskspråkiga låtar och sex svenska. När Ledin spelade in albumet i Abbas Polar–studio på Kungsholmen i Stockholm var det någon som efterfrågade "den där sommarlåten".

Tomas Ledin mindes svagt "Sommaren är kort" som han skrivit året innan.

– Det här har jag aldrig berättat förut - men det kunde ha gått åt helvete. Vi höll på att inte hitta den.

Demoinspelningen var försvunnen.

– På multitejperna på den tiden skrev man låttitlarna på ryggen så att det skulle gå lätt att hitta dem. Men vi hittade inte den låten.., ingenstans hittade vi den där jävla sommarlåten.

Studioteknikern Lennart Östlund sökte igenom arkivet i flera dagar efter Ledins demo. Eventuellt spelade radion Bob Dylan när de gick ut för att ta frisk luft.

Tomas Ledin tillsammans med Ted Gärdestad, 1979. Foto: IBL/KAMERAREPORTAGE

– Då kom Lennart på att han döpt om "Sommaren är kort" till "Zimmerman und Kurt"! Han och Michael B , som jobbat med Abba, brukade ibland roa sig med att koda låtarna, och hitta på egna namn, säger Ledin och skakar roat på huvudet.

De plockade fram demon och speedade upp hastigheten med hjälp av en digital bandspelare som kunde öka tempot med några procent.

– Jag lade på några syntar och spelade in ny sång, och så en elgitarr på det - sen var det klart. Det kändes riktigt bra, men jag förstod inte kraften i den låten. Inte när jag skrev den och inte när jag spelade in den. Det är nog därför den hamnade på en lite undanskymd plats på albumet, mot slutet av sida B.

När Marie och Tomas var hemma hos den senares blivande svärfar Stikkan Anderson, skivbolagsboss och Abbas "femte medlem" på middag, spelade Ledin upp lite nya låtar efter maten.

 

Släpptes – efter sågning

– Han gillade den grejen. Det fanns en förväntan att han skulle lyssna på det senaste jag skrivit när vi var där.

Turen kom till "Sommaren är kort", och Stikkans kommentar minns Ledin med förtjust värme.

– Han sa att det var en bra låtidé, men fortsatte: “Synd bara att inte Björn och Benny skrev den, för då hade den kunnat bli en hit.”

I maj 1982 släpptes trots Stikkans sågning "Sommaren är kort" som singel, efter att Marie insisterat på att låten hade något speciellt.

– Någon vecka efter att den getts ut kom jag gående på Hamngatan i Stockholm och Björn Ulvaeus kom körande i sin bil. "Sommaren är kort" spelades på radion. Han vevade ner rutan och gjorde tummen upp och ropade “jäkla bra låt”. Det kändes skönt. Som att jag faktiskt gjort något som kunde funka.

Och visste funkade det, men succén kom inte med vindens fart. I mitten av augusti peakade låten på den svenska singellistans sjundeplats. En placering efter Gyllene Tiders lika stora sommarklassiker "Sommartider" (som inte heller nådde en förstaplats).

– Haha. Var det så? Det känns ju ändå lite märkligt i dag...

– Men att “Sommartider” hamnade på platsen före "Sommaren är kort" var inget som störde mig. Jag var kompis med Per Gessle redan då och när vi spelade nere i Halmstad brukade Gyllene Tider kolla in oss och komma backstage efteråt.

Vad som gjort låten till en klassiker är förstås inte enkelt att svara på. Men Tomas Ledin har sina teorier.

 

LÄS MER: Så håller Tomas Ledin sig i form: "Är viktigt" 

 

– Svårt att säga. Den är ljus och positiv och ett vemod i botten som jag tror att den vinner på. Sedan innehåller texten små detaljer som många säkert kan relatera till, som "sand mellan tårna" och "sandaler av plast"...

Trots att den fastnar som en fästing är kompositionen inte okomplicerad. Den har några mer avancerade ackord, och ett arrangemang och en produktion som tålt tidens tand.

– "God is in the details", som man brukar säga: Det finns en brygga i låten, innan första refrängen. Det är en inte oviktig detalj som gör att låten kommer till liv.

Singeln var inte Tomas Ledins första med sommartema. I fjol ville skivbolaget Universal ge ut en hitsamling med sommarsånger, och han sa okej.

– Det var inte så att det fanns 40 sommarlåtar att välja bland, utan det var tio-femton stycken. Och då har jag ändå släppt runt 250 låtar så det är ändå förvånansvärt få som handlar om sommar. Kan man tycka.

Titeln på samlingen blev "Inte ett moln så långt ögat kan nå". Senaste singelsläppet heter "En midsommaraftons dröm".

Malin Åkerman ska spela ”Sensuella Isabella” i den kommande filmen ”En del av mitt hjärta”. Foto: /IBL / /IBL

– Det var inte så att jag drömde om att skriva sommarlåtar på 70-talet, det fanns ingen plan. De har bara kommit, och sedan har de tagit för sig av sig själva.

– Sen har jag förstått att jag förknippas med sommar, men det har säkert också mycket att göra med att jag turnerade mycket på somrarna på 70- och 80-talet. Ja: 90–talet också förstås. Jag har spelat "Sommaren är kort" på varenda sommarturné jag gjort. 

För att låten inte ska bli uttjatad har 66-åringen varit noga med att alltid arrangera om låten inför varje turné.

– Det kanske inte folk i allmänhet märker, men det är ett sätt för mig och bandet att hitta en lust i den och hålla den levande.

– Jag har aldrig känt att jag behövt leva i skuggan av "Sommaren är kort". Den har inte stått i vägen för mitt artisteri eller mina andra låtar. Det är en av flera låtar jag gjort som jag är väldigt stolt över. Den resan den har varit med om - den är fantastiskt rolig. Jag är evigt tacksam över att den gjort mig så bortskämd.

Hur mycket pengar har du egentligen tjänat på just "Sommaren är kort"?

– Det har jag absolut ingen aning om, men det är säkert en rejäl slant. Bortsett från Stim-pengar och så vidare så har den ju legat på samlingsskivor, och i ett större perspektiv kan den säkert ha påverkat att en och annan konsertbiljetter blivit sålda.

Vad har du egentligen för relation till låten i dag?

– Det är inte min låt längre, den tillhör alla...

– Jag kommer ihåg när en av våra söner sjöng "Sommaren är kort" på skolavslutningen i mellanstadiet, då var det inte långt till tårarna. Han reflekterade inte ens över att det var pappa som skrivit låten, vilket också är starkt. Det hade gått 20 år sedan jag spelat in den, och jag insåg att den där sången – den lever sitt eget liv nu. Det är inget man kan förvänta sig eller förutse, eller knappt ens drömma om.

– För mig är alla skolkörer som sjunger "Sommaren är kort" så här års den bästa versionen. Att den låten nästan blev kvar i en byrålåda.., jag är tacksam över att det inte slutade så.

Största midsommarhitsen i Sverige

1) Ted Gärdestad "Sol, vind och vatten", 2) Gyllene Tider "Sommartider", 3) Tomas Ledin "Sommaren är kort", 4) Ted Gärdestad "Oh, vilken härlig da'", 5) Uno Svenningsson "Vågorna", 6) Peps Persson "Oh boy", 7) Håkan Hellström "Det kommer aldrig va över för mig", 8) Peter Lundblad "Ta mig till havet", 9) Glenmark Eriksson Strömstedt "När vi gräver guld i USA", 10) Tomas Ledin "En del av mitt hjärta".

Källa: Spotify