Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledins intima spel med Lena PH: ”Låg illa till”

Tomas Ledin: "Mycket kan gå fel i långfilm"
Tomas Ledin uppträder i Melodifestivalen – tillsammans med Björn Skifs.
Ledin och bandet ska sedan ut på stor turné.
För Expressen berättar Tomas Ledin samtidigt om en gammal turné med Lena PH – där hon använde sig av ett oväntat grepp. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
”Vid ett tillfälle gjorde jag och Lena en duett. Vi retades på scen, och plötsligt tog hon ett rejält grepp på mig mellan benen”, minns Tomas Ledin och skrattar.Foto: Stella Pictures

Tomas Ledin återvänder till Melodifestivalen för att uppträda tillsammans med Björn Skifs, och i sommar väntar en stor turné i Norden.

Nu berättar den 68-åriga artisten om framtidsplanerna, hur han behåller superkroppen, relationen till hustrun Marie – och varför Lena Philipsson attackerade hans skrev en hel konsertsommar.

– Det var väldigt uppskattat av publiken. Kanske inte lika uppskattat av mig alla kvällar, för hon tog i ganska hårt ibland, säger Tomas Ledin.

Han är en nyfylld 68-åring, men pensionen är långt borta för Tomas Ledin. På lördag äntrar han Melodifestivalen-scenen i Andra chansen tillsammans med Björn Skifs, för att uppmärksamma den nygrundade Melodifestivalen Hall of Fame, där båda artisterna har blivit invalda.

– Vi har aldrig stått på scen tillsammans, så det var anledningen till att jag tackade ja. Jag känner Björn sedan 70-talet, men det har aldrig blivit av märkligt nog. Det var SVT som kom och frågade och hade en idé. Jag sa ja direkt, det kändes väldigt roligt, säger Tomas Ledin om inspelet i Melodifestivalen, tävlingen han själv vann 1980 med ”Just nu”.

De senaste åren har han hyllats för sin ”superkropp”, och artisten erkänner att han aldrig behövt tänka på vad han stoppar i sig för att hålla formen. Däremot är han noggrann med att röra mycket på sig för att behålla sin rörlighet på scen – och varierar mellan att simma, spela tennis, åka skidor och gymma, bland mycket annat.

– Jag är som jag är. Min käre far och mor är båda 93 år, så jag kanske har nytta av bra gener. Jag tycker om att röra på mig, det har jag alltid gjort. När jag står på scen har jag ett behov av att känna mig rörlig, det gäller både privat och på scenen.

Med tillgångar på över hundra miljoner i sina bolag är det länge sedan Tomas Ledin behövde fortsätta uppträda och skriva musik för att få ekonomin att gå ihop. Tillsammans med hustrun Marie Ledin lever han ett bekvämt liv i centrala Stockholm.

Du och Marie har varit gifta i 37 år. Hur håller ni kärleken vid liv?

– Det är bara att vara tacksam för att det landat på ett bra sätt. Jag tror det kan spela in att hon är uppvuxen i den här branschen, det är lite annorlunda. Man reser mycket, och det finns ingen riktig vardag, som jag kan tänka mig att det gör i andra yrken. Sen är ju Marie världens bästa tjej. 

Berättar om Lena PH:s oväntade grepp 

Nyligen firade Tomas Ledin 30-årsjubileum med sitt hyllade album ”Tillfälligheternas spel”, med en intim helkväll på Nalen, där fansen bjöds på frågestund, utställning och konsert, allt i ett. Albumet, som kom 1990, blev en återkomst för artisten efter en tid av depression och utbrändhet på slutet av 80-talet. Året därpå väntade turné med Niklas Strömstedt och Lena Philipsson – en sommar Ledin har tydliga minnen ifrån.

– Min turné året därpå var Rocktåget, där jag bjöd in Niklas Strömstedt och Lena Philipsson. De gjorde ju sina egna konserter, men vid ett tillfälle gjorde jag och Lena en duett. Vi retades på scen, och plötsligt tog hon ett rejält grepp på mig mellan benen, minns Tomas Ledin och skrattar.

– Det var väldigt uppskattat av publiken. Kanske inte lika uppskattat av mig alla kvällar, för hon tog i ganska hårt ibland. När det var dags för gitarrsolot visste jag att jag låg illa till.

”Kändes inte alls självklart”

Till sommaren beger sig Tomas Ledin ut på en stor sommarturné igen, den här gången utan Strömstedt och Philipsson, där han bjuder fansen på alla sina stora hits genom åren. Men att bege sig ut på turné var inte en självklarhet för den 68-åriga artisten, som samtidigt ser mötet med publiken som sin stora anledning att fortsätta turnera.

– Det kändes inte alls självklart att det skulle bli någon mer turné. Jag befinner mig i en ålder där varje nytt projekt inte är helt självklart. Man känner efter: ”Det här känns roligt, det gör vi”. Vi ska bjuda på det bästa vi kan.

– Jag har varit väldigt aktiv de senaste 10-15 åren. Det ena leder till det andra, och det dyker upp nya roliga projekt. Långfilmen till exempel dök upp som ett både oväntat och roligt projekt. 

”Som jordgubben på tårtan”

Filmen ”En del av mitt hjärta”, en musikalkomedi baserad på Ledins låtar, släpptes på juldagen – och lyckades på en vecka bli den mest sedda svenskproducerade biofilmen under hela 2019.

– Att det nu efter så många år kan resultera i en framgångsrik musikal – det är lite som jordgubben på tårtan. Jag känner stor stolthet och även glädje när jag förstår att det är enorma mängder människor som tar sig till biograferna.

Men länge trodde inte artisten att filmprojektet skulle bli av. Det var inte förrän han besökte filminspelningen som han vågade tro på det.

 – När jag ser skådespelarna framföra låtarna så förstår jag att de här sångerna står ju på egna ben.

Efter sommaren planerar Tomas Ledin att ta det lugnare än på länge, med en intensiv tid av musikalfilm, krogshower och turné i ryggen.

– Jag brukar pausa ett-två år i taget, det har jag gjort de senaste 30 åren. Det tar tid att skriva låtar. Ska lusten finnas där och jag ska prestera på topp, då måste jag hålla mig borta emellanåt och få längta lite.

Men att vara ledig betyder inte samma sak för Tomas Ledin som för många andra – han vill gärna skapa ny musik under sin ledighet. 

- Jag har alltid skrivit, ända sen tidiga tonåren, jag skriver mest hela tiden. Att vara ”ledig-ledig” och inte göra någonting har aldrig varit min livsstil. Jag är så lyckligt lottad att jag kan skriva varsomhelst. 

Tomas Ledins sommarturné

25.6 Helsingborg, Sofiero Slott

26.6 Tønsberg, Foynhagen

27.6 Hvaler, Gjestgiveri

1.7 Piteå, Pite Havsbad

2.7 Sundsvall, Arenafesten

3.7 Gävle, Furuvik

4.7 Oskarshamn, Latitud 57

10.7 Varberg, Societetsparken

11.7 Stockholm, Skansen

14.7 Rättvik, Dalhalla

17.7 Grebbestad, Hamnplan

18.7 Vadstena, Vadstena Slott

19.7 Mariehamn, Rock Off Festival

21.7 Fårö, Stora Gåsemora Gård

23.7 Borgholm, Borgholms Slottsruin

24.7 Ystad, Öja Krog

25.7 Halmstad, Brottet

1.8 Karlskrona, Karlskrona Skärgårdsfest

7.8 Vasa, Vaasa Festival

8.8 Ekenäs, Stallörsparken

14.8 Nyköping, Hamnplan

15.8 Karlstad, Mariebergsskogen

21.8 Örebro, Gustavsvik

22.8 Göteborg, Trädgårdsföreningen

 

Källa: Live nation

Bindefeld hyllades av Orup och Tomas Ledin

Bindefeld hyllades av Orup och Tomas Ledin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.