Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lasse Sandberg har avlidit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SCANPIX

Illustratören och barnboksförfattaren Lasse Sandberg avled i Karlstad natten till onsdagen efter att hastigt ha insjuknat. Han blev 84 år gammal. 

Tillsammans med hustrun Inger Sandberg skapade han de älskade barnboksfigurerna Spöket Laban och Lilla Anna och Långa farbrorn.

 Lasse Sandbergs figurer är kända bland såväl unga som gamla i många länder. I en karriär som spann över mer än 50 år stod han som författare eller illustratör till närmare 120 barnböcker, de allra flesta tillsammans med hustrun Inger. Han var också verksam som skämttecknare i många tidningar.

 -Han var en väldigt humoristisk och ovanligt skickligt illustratör med en fantastisk känsla, en frisk fläkt att ha i närheten, säger sonen Niklas Sandberg, som numera driver det bolag som förvaltar föräldrarnas livsverk.

1965 ett märkesår

 Lasse Sandberg föddes i Stockholm 1924 och utbildade sig på Beckmans illustrationslinje. Han gifte sig med Inger 1950, och paret bosatte sig i Värmland. Deras första gemensamma bok blev "Fåret Ullrik får medalj" år 1953. Tolv år senare, 1965, debuterade deras mest kända figurer i böckerna "Lilla Anna och trollerihatten" samt "Lilla Spöket Laban".

 Kristin Hallberg, litteraturvetare som har forskat kring Inger och Lasse Sandberg, tycker att deras författarskap är att jämföra med Astrid Lindgrens och Lennart Hellsings i betydelse:

 -Deras förmåga att förena fantasi med pedagogik är något alldeles unikt när de inför det på 60-talet med Lilla Anna. Den svenska småbarnsbilderboken är deras uppfinning, några få pekböcker fanns visserligen tidigare, men det är verkligen Inger och Lasse Sandberg som skapat genren.

Enkel och särpräglad stil

 Lasse Sandberg hade en enkel, särpräglad stil när han tecknade. Den uppskattades inte alltid, särskilt inte tidigt i karriären.

 -Han var egentligen skämttecknaren Herr Sandberg som tog med sig skämttecknarkonsten till bilderboken och skapade en ny stil. Folk tyckte att Lilla Anna och de andra figurerna var fula, de såg inte ut som på riktigt. De var inte Elsa Beskow-barn utan streckfigurer. Han skapade den stil som vi nu är så vana vid, säger Kristin Hallberg.

 Även sonen Niklas Sandberg framhåller den unika stilen.

 -Han stod för den i alla väder, alltid rakryggad, även fast det för 50 år sedan kanske inte var så populärt, säger han.

 Den sista boken från Lasse Sandbergs penna blev "Lilla Anna och lilla Långa Farbrorn", som gavs ut så sent som i september. Det sista han tecknade blev en samling litografier, som inte hunnit gå i tryck ännu.

FAKTA

Lasse Sandberg


Föddes den 17 februari 1924 i Stockholm.
Utbildade sig på Beckmans illustrationslinje. Etablerade sig som skämttecknare och illustratör, och började även teckna sagor på barnsidor i tidningar. Hustrun Inger fick uppdraget att skriva sagorna, och så var samarbetet fött.
1965 gavs de första böckerna i serierna om Lilla Spöket Laban samt Lilla Anna ut. Samma år tilldelades Lasse Sandberg Elsa Beskow-plaketten för sina illustrationer.
Parets produktion är omfattande. Närmare 120 böcker finns utgivna med Lasse Sandberg som författare eller illustratör. Ett flertal tv-serier och filmer har också gjorts baserade på figurerna. Böckerna finns utgivna på 33 språk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.