Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lasse Kronér om Metoo: ”Jag gick inte ut på åtta månader”

Lasse Kronér insjuknade i Corona
Lasse Kronér i intervju med Fredrik Önnevall.
Foto: SVT/SVERIGE

Det har gått tre år sedan Lasse Kronér polisanmäldes – och därefter friades – för sexuella trakasserier av tidigare kvinnlig kollega och förlorade sina uppdrag på SVT.

I en intervju berättar programledaren om tiden efter Metoo och comebacken i tv-rutan.

– Jag är lite tacksam över detta. Jag lever på ett helt annat sätt än jag gjorde innan, säger han i programmet ”Sverige!”.

Det är nästan exakt två år sedan som Metoo-rörelsen tog fart i världen. I samband med det polisanmäldes Lasse Kronér, 57, för sexuellt utnyttjande av en person i beroendeställning samt sexuellt ofredande av en tidigare kvinnlig praktikant på SVT.

Enligt polisanmälningarna inträffade händelserna under 2012, 2013 och 2014 och handlade bland annat om olämpliga kontakter, bland annat i form av sms.  

För drygt två år sedan lades förundersökningen ner och ”Doobidoo”-programledaren friades från alla anklagelser. 

– Det var som att åka i en flodvåg och inte ha någonstans att hålla sig i, berättar Lasse Kronér om tiden under Metoo. 

I intervjun i SVT-programmet ”Sverige!” säger Kronér att han höll sig hemma i åtta månader efter polisanmälan. För att klara vardagen beställde han hem mat och snus från nätet. 

– Det var jäkligt skruvad tid. Är man så folklig som jag alltid varit, så har jag varit van vid att gå ut på stan, titta upp och se någon i ögonen och så ler den personen.

– När detta hände så kunde jag inte gå ut alls. 

”Jag levde på ostbågar”

När anklagelserna kom förlorade programledaren sina jobb på SVT och förfrågningarna från andra företag slutade komma. För programledare Fredrik Önnevall berättar Kronér att om hur han började tröstäta och att han under perioden gick upp och vägde 147 kilo som mest. 

– Jag levde på ostbågar, säger han. 

De tre senaste åren har inneburit en stor förändring för programledaren. Under året då han inte hade kvar sina uppdrag hos SVT började träningen spela en stor roll i hans liv. Kilona han hade gått upp gick han ner genom träningsprogrammet ”16 weeks of hell”. 

– Träningen blev anledningen till att jag gick upp på morgonen. 

I dag leder Lasse Kronér långköraren ”Doobidoo” på fredagarna igen. I år programleder han också ”Årets sockerbagare” på bästa sändningstid, lördagar 20.00. 

– När du rannsakat dig själv efteråt, finns det något du skulle gjort annorlunda, frågar Fredrik Önnevall.

– Om jag är 100 procent ärlig så säger jag nej, svarar Kronér. 

Även om Kronér friades från alla anklagelser efter Metoo berättar han att det finns saker han har ändrat på. Bland annat försöker han läsa omgivningen bättre.

– Jag är rätt fram och kramas liksom. Nu får man tänka på att just den här personen inte vill att man ska lägga sig över honom eller henne, säger han. 

Skriver en bok om hösten 2017

Kronér avslöjar också att han har skrivit boken ”#jagmed”, som handlar om hösten 2017. Men boken har han skrivit för sin egen skull och tänker bara trycka den i ett ex – till sig själv. 

– Jag bestämde mig för att skriva 100 procent sanning och då är det så många andra som råkar illa ut.

– Men tanken är inte att jag ska ge ut en bok och hänga med Liza Marklund på kvällarna.

I dag försöker ”Doobidoo”-programledaren att hitta de positiva delarna av den där hösten för tre år sedan. Kronér själv säger att den på många sätt har gjort honom till en bättre människa. 

– Jag är lite tacksam över detta. Jag lever på ett helt annat sätt än jag gjorde innan. Jag har ett annat driv, ett driv som jag hade när jag var yngre. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.