Lasse Holm vägrar hotell under turnén

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lasse Holm har tröttnat på hotell.
Foto: Ulf Ryd

SVANEHOLMS SLOTT. Han är hjärnan bakom sommarens stora turnévinnare "Diggiloo". Men till skillnad från övriga ensemblen bor Lasse Holm i en husbil. Därifrån sköter han allt; möten, skriver musik, sover, lagar mat och laddar batterierna. 

- Det här är mitt hem under sommaren, säger Lasse.

Härifrån styrs sommarens största turnésuccé, "Diggiloo". För första gången visar Lasse Holm, 65, hjärnan och idémakaren bakom hela konceptet, upp det allra heligaste för pressen. Bilen som har sex sängplatser, kök, badrum, musikanläggning och alla faciliteter man kan önska sig tillbringar han hela sin sommar i.

 - Men för att klara det här livet måste man gilla att köra bil, vara van vid trånga ytor och gilla äventyr, säger Lasse.

 - Det är ingen räkmacka. I helgen körde jag över 140 mil. Men jag har ju kört turnébuss i flera år och seglat i tolv år så jag är van vid trånga ytor.

Plats för reflektion

 Lasse älskar frihetskänslan som det ger honom, att kunna rå om sig själv, duscha när man vill och stanna var man vill.

 - Jag har tidigare bott på hotell och hatar det. Så sterilt. Tänk att komma hit efter konserten, ta sig en kall öl, tända ett levande ljus och sätta sig på trappen och andas in naturen. Känna dofterna och reflektera över kvällen som varit.

 Ögonen lyser på honom när han berättar och visar oss runt. Övriga i ensemblen bor alla på hotell och reser i turnébuss. Det har även Lasse gjort i alla år. Men efter 45 års turnerande tycker han att han är värd detta.

Samma förmåner

 - Annars är det otroligt jämlikt i "Diggiloo", ingen är mer värd än någon annan, alla har samma förmåner oavsett om du är en scenarbetare eller artist. Och alla respekterar varandras kunnande. Vi har en unik och familjär stämning.

 Förutom att kunna rå om sig själv, ta en powernap mellan varven och ha privata möten kan han också bjuda in vänner och familj att följa med på turnén.

 - Både min hustru och barnbarn har varit med på en del spelningar. Sedan har det blivit en och annan efterfest här inne också, ha ha. Så den fyller verkligen alla funktioner.

Golfar med Strömstedt

 - Jag har både cykel, golfklubbor, joggingkläder och utemöbler med mig, berättar Lasse, och öppnar hemliga luckor där allt ligger och visar markisen som kan fällas ut.

 Lasse håller sig i form genom att jogga flera gånger i veckan och letar upp en golfbana på varje nytt ställe turnén kommer till. Kvart i sex på morgnarna brukar han och Niklas Strömstedt åka iväg och spela.

 - Han är en lika stor golfgalning som jag, säger Lasse. Det är flera i ensemblen som spelar, men tyvärr inga tjejer.

 Och husbilen är också en av anledningarna till att Lasse känner sig så stark denna sommar.

 - Vid samma tidpunkt förra året var jag mycket mera sliten. Nu går jag in och tar en powernap på tio minuter och sedan är jag igång igen. Och jag kan jobba i bussen, vilket gör allt mycket effektivare.

 - Så det är inte sista sommaren med denna, det kan jag säga, säger Lasse Holm.

FAKTA

Ålder: 65 år.
Yrke:
Låtskrivare, pianist och sångare.
Karriär:
Lasse medverkade i flera pop- och rockgrupper under 1960-talet: Doug and the Millsmen, The Spacemen och The Moonlighters. Under 1980-talet var han med i Chips samt Rankarna, som uppträdde med Mats Rådberg, och fick en stor hit på "Svensktoppen" med låten "Canelloni, Macaroni (Pizzeria Fantasia)". Lasse har även varit tv-programledare i "Sikta mot stjärnorna", Melodifestivalen (2000), "Pictionary" och "Diggiloo". Han har också skrivit 17 bidrag till svenska Melodifestivalen. Aktuell: Turnerar med "Diggiloo" runt hela Sverige.

SAGAN OM "DIGGLIOO"
Allt började med en kvällstidningsrubrik. "Diggiloo" ska ut på turné stod det att läsa. Lasse Holm, som har lett tv-programmet med samma namn sedan 1999, förstod ingenting. Han ringde upp nöjesproducenten Patrik Krall som han har samarbetat med i många år. Inte heller han visste vad det var. Men de tyckte båda det var en "fruktansvärt bra idé" och bestämde sig för att sätta upp tre föreställningar på Tennisstadion i Båstad "på prov". Året var 2003 och Lasse som var kapten hade inte stått på en scen sedan 1987. Nu skulle han sjunga "Högt över havet" med Arja Saijonmaa. - Men vilken succé det blev! Det var embryot till det "Diggiloo" vi ser i dag, berättar Lasse. Sedan dess har "Diggiloo" rest landet runt med sina shower och haft de flesta stora artister medverkande. Kvarvarande shower: Båstad 30/7-1/8, Kungsbacka 2/8, Åland 6/8, Ekenäs (Finland) 7/8, Malax (Finland) 8/8, Ullared 12/8, Avesta 14/8, Stockholm 15/8.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.