Lasse Brandeby död

Publicerad
Uppdaterad
Skådespelaren, komikern och journalisten Lasse Brandeby, 66, är död.
Han avled på sjukhus i Göteborg natten mot söndagen.
Lasse Brandeby hade under nästan fyra års tid kämpat mot en prostatacancer som spred sig.
Brandeby blev mest känd som "Kurt Olsson", en förvirrad person i storrutig kavaj.
Den populäre skådespelaren Lasse Brandeby brottades med sin sjukdom länge. Redan när "Fångarna på fortet" spelades in var han sjuk, men ingen förstod hur allvarligt sjuk han var.
Själv visste han länge att han skulle dö. Prostatacancern han kämpade emot spred sig och den gick inte att bota.
- Lasse visste, men han ville inte dö, han ville inte att han skulle dras bort, han ville leva om än han skulle ligga på sjukhus i hundra år. Han var så levnadsglad och brydde sig om sina medmänniskor. Alla andra kom före honom själv, säger livskamraten Ninnie Fjelkegård, 65.
I somras tillbringade Lasse Brandeby mycket tid på sjukhuset. Då var han för svag för att tala med Expressen.

Var på sjukhus

För en månad sedan intervjuade Expressen honom då han var tillbaka på sjukhuset.
- Jag är inne just nu, men det är bara för att ta prover - njurprover, sade han och berättade att han mådde bättre även om njurarna krånglade.
I februari hade han planer på att göra revyföreställningar i Göteborg.
Lasse Brandeby berättade för Expressen att han hoppades slippa dialys.
- Det innebär tre dagar i veckan, tre timmar om dagen i så fall. Så det hoppas jag att jag slipper, sade Lasse Brandeby.
Samtidigt ville han inte att någon skulle veta om hur sjuk han faktiskt var. Vännen Lasse Kronér berättar för Expressen.se att han besökte Lasse Brandeby på sjukhuset flera gånger om dagen den sista tiden. Men när någon frågade hur Brandeby mådde var Kronér tvungen att ljuga.
- Han ville inte att människor skulle pjoska med honom, säger Lasse Kronér till Expressen.se.
Lasse Brandeby somnade in omgiven av nära och kära på sjukhuset i Göteborg på söndagen.

Folkkär

Han jobbade som journalist och figuren "Kurt Olsson" föddes när han 1979 jobbade på lokalradion i Borås. 1985 debuterade han i Nationalteatern och 1987 blev han folkkär som "Kurt Olsson" med en egen damorkester.
Expressen.se har talat med Brandebys dotter Anna Brandeby Harström som bekräftar sin fars död.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag