Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lasse Berghagens viktkamp för hälsan

När Lasse Berghagen för ungefär 20 år sedan råkade se sig själv på tv tyckte han inte att han var i optimal form. Då ändrade han sin livsstil och gick ner elva kilo. Foto: OLLE SPORRONG
Lasse Berghagen äter inte ens upp den portion med lax och grönsaker som Expressens reporter Karin Sörbring inte blir mätt på... Foto: OLLE SPORRONG
Lasse Berghagen har fått en ny karriär som barnboksförfattare. Hamburgerkedjan Max har köpt in 300 000 exemplar av hans böcker om Filippa och morfar. Foto: OLLE SPORRONG
För Expressens Karin Sörbring berättar Lasse Berhagen om viktnedgången och glädjen över att sånger som "När sorgen känns tung i mitt sinne" spelas flitigt i landets kyrkor. Foto: OLLE SPORRONG
Lasse Berghagens nya bok om Filippa och morfar.

Han har stått på scenen i 53 år.

Nu berättar Lasse Berghagen hur han gör för att orka - och för att hålla sig i form.

– Bland annat så äter jag inte längre sent om kvällarna, säger den 73-årige folkkäre underhållaren som tappat elva kilo jämfört med när han vägde som mest. 

Lasse Berghagen, aktuell med barnböckerna om "Morfar & Filippa", beställer in en öl och dagens rätt med grillad lax och vårprimörer, men äter inte upp den lilla portion som reportern slukar utan att bli helt mätt. 

– Jag väger 101 kilo, säger Lasse och klappar sig över byxlinningen.

Nåja, dessa kilon fördelas ju på ganska många - 198 - centimeters längd?

– Jo, men som mest vägde jag 112 kilo. Det var för 20 år sedan. När jag råkade se mig själv på tv kände jag "nej men hallå". Då bestämde jag mig för att börja hålla igen. Sedan dess har jag ätit mindre portioner - och så promenerar jag 1,5 timme om dagen, säger Lasse.

Fakta

NAMN: Lars Nils Berghagen.

ÅLDER: 73.

YRKE: Kompositör, författare, artist, skådespelare.

BOR: Lägenhet i Stockholm.

FAMILJ: Hustrun Eva Berghagen, 65. Gemensamma barnet Maria, 42. Barnbarnet Filippa, 10. Dottern Malin Berghagen, 52 (med Barbro "Lill-Babs" Svensson). Malins fyra barn i åldrarna 16-31.

KARRIÄR I URVAL: Programledare för "Allsång på Skansen" (1994–2003). SKAP:s stipendium och folkparkernas pris Tigertassen, tidningen Kvällspostens Edvardpris och Lisebergsapplåden för att han gjort Sverige gladare. Han har fått Lennart Hylands tv-pris på 100 000 kronor för bästa programledare. 2002 erhöll han S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. Illis quorum meruere labores av åttonde storleken i blått band 2003. År 2012 fick Lasse Berghagen poeten Nils Ferlins stipendium Trubadurpriset. År 2014 fick Berghagen av Evert Taube Stiftelsen mottaga Evert Taubes Sjösalapris.

AKTUELL: Med barnboken "Filippa & morfar i djurens hus", den tredje i serien.

Att han är en offentlig person och att många som träffar honom vill stanna och prata och ta bilder hindrar inte Lasse Berghagen från att se till att den dagliga motionen verkligen blir av. På helgerna då bussar med teaterbesökare kommer till stadsdelen Östermalm i Stockholm där Lasse bor händer det dock att han drar ner kepsen i pannan för att kunna traska på i bra takt utan alltför många uppehåll.

– En annan förändring jag har gjort är att jag inte längre äter för sent om kvällarna. Efter en föreställning nöjer mig mig med någonting enklare, som en förrätt.

 

LÄS MER: Lasse Berghagens om livsförändringarna 

 

Du fyllde 73 i maj. Vilken ålder känner du att du har, inombords?

– Jag vet inte hur man ska känna sig när man är 73, men jag tycker att livet är kul och stimulerande och det är lika roligt att stå på scenen fortfarande. Jag är väl lite mindre förtjust i resandet och att sitta på hotellrum, men när ouvertyren spelar upp känner jag mig som 19 igen snarare än som 70+.

Lasse Berghagen har på sistone bland annat förlorat sin ena syster och sin vän Magnus Härenstam och vi pratar en del om döden. 

Förbereds ni inte på döden inom Frimurarna?

– Jag är en nyfiken människa, men de senaste tio åren har jag varken varit aktiv i Frimurarna eller Stallbröderna. Jag är mer en "nu-människa" och har insett hur viktigt nuet är för mig.

– Då jag började i Stallbröderna för 50 år sedan brukade Björn Skifs, Magnus Härenstam och jag efter sammankomsterna gå ut på nattklubben Alexandras och braka loss. Det tror jag varken Björn eller jag är så intresserade av i dag.

Apropå sorg så är det nog ovanligt att en Melodifestivalvinnare även finns med i  psalmboken. Du har ju skrivit psalm 950, "När sorgen känns tung i mitt sinne"?

– Ja, den och "Du är för alltid en del utav mig" används ofta i kyrkor och det känns fint. Samtidigt är jag jätteglad för låtar som "Ding-dong" och "Flirtige Knut". Mest stolt är jag nog över sången "Stockholm i mitt hjärta", säger Lasse Berghagen, vars böcker om "Filippa & morfar" har sålts i hundratusentals exemplar.