Lasse Berghagen öppnar upp om sorgen efter Lill-Babs och Härenstams död

Berghagen på Lill-Babs minnesgudstjänst
Marcus Birro skriver Lasse Berghagens biografi.
Foto: Privat.
”För egen del är det bland de finaste uppdragen jag fått i mitt liv”, säger Birro.
Foto: Privat.
Lasse Berghagen berättar om sorgen efter Lill-Babs död i sin nya bok.
Foto: BERTIL HASKEL / SYDSVENSKAN / IBL BILD / IBL BILDBYRÅ SYDSVENSKAN BILD/ KVP / IBLAB
Lasse Berhagen och Magnus Härenstam var goda vänner.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

I höst släpps Lasse Berghagens självbiografi ”Hej livet”, som han själv beskriver som en berättelse om hans liv och karriär.

Berghagen har tillsammans med författaren Marcus Birro arbetat i över ett år med boken, som hyllar samarbetet duon emellan – och ger en inblick i vad boken kommer handla om.

– Förhoppningen är att den kommer ge en annan dimension, ett annat djup och en annan förklaring till vem och varför han är den han är, säger Birro.

I ett års tid har arbetet med Lasse Berghagens, 76, memoarer pågått. En bok som ska skildra livet, sorgerna, glädjeämnena och karriären står nu färdig att ges ut i höst.

Berghagen har arbetat tillsammans med författaren Marcus Birro, 49, och tillsammans har de summerat Berghagens liv, med toppar och dalar.

– Det är en berättelse om mitt liv och min karriär. Det har varit jättekul att jobba med Marcus och det ska bli kul när den kommer, säger Lasse Berghagen.

Vad kan du berätta mer om boken?

– Jag har inte så mycket mer att säga just nu. Jag ser framemot att den ska komma, säger han.

Någon som däremot kan berätta lite mer är bokens författare Marcus Birro.

– Förhoppningen är att den kommer ge en annan dimension, ett annat djup och en annan förklaring till vem och varför han är den han är. Och även att det mer poetiskt klingande i hans gärning kommer fram. Jag hade koll på Lasse Berghagen precis som alla andra, men när man läser en hel del av hans dikter och musik, det är rent poetiskt fantastiskt bra. Men sedan har han rört sig i folkliga lager, men den biten har jag velat lyfta mer.

– Så är det alltid med offentliga personer, även de som varit offentliga i 50 år. Det är en begränsad bild man får, och det förstod jag snabbt, säger Marcus Birro.

Har du upplevt några svårigheter?

– Det som varit utmaningen och det roliga är att hitta det unika i en människa som varit offentlig i ett halvt sekel, där många vet väldigt mycket. Samtidigt får man ju berätta det, men det gäller också att hitta en liten annan ingång på de händelserna och kanske lyfta lite andra saker som folk inte vet. Det har tagit lite tid, men vi har fått ihop en hel del, säger Birro.

Lasse Berghagen förlorade inom loppet av ett par år exhustrun Barbro ”Lill-Babs” Svensson och bäste vännen Magnus Härenstam, som gick bort 2018 respektive 2015.

Två förluster som tärde på honom. Och två förluster som han till en början inte ville öppna upp sig allt för mycket kring.

Marcus Birro berättar att han fått uppmana Berghagen att placera sig i sorgerummet bredvid de han förlorat. 

– Känslorna som du har kring Magnus Härenstam, Barbro och alla de här grejerna. Du behöver ställa ditt skrivbord i det mörkret någon gång och skapa utifrån det. Det har han varit tveksam till.

Hur gör man i det läget?

– Man får ställa andra typer av frågor gällande saker som de flesta kanske vet om. Den fantastiska succén på allsången, men: ”hur var det då att kliva av?”, ”Var du orolig?” Att fråga om känslolägen i situationer och brytpunkter, det tycker jag har varit spännande. Men också att vara rak och ärlig och prata om åldrandet, vänner som dör, och inte ställa frågan en gång utan tio gånger, och tvinga honom att svara på hur det var när Magnus Härenstam gick bort. Att det inte bara var sorg utan att det fan i mig var livskris. Han har varit befriande öppen och ärlig om det, det tycker jag känns bra.

Birro berättar att det år han haft tillsammans med Berghagen underlättat. Vissa ämnen har varit svårare än andra att prata om, och att då kunna vänta en månad – eller ett halvår – innan de berört ett känsligt ämne igen har varit bra.

– Som kulturarbetare ska man ju hitta konflikter och de regniga lundarna, det har vi väl försökt göra i hans liv, däremot har vårt samarbete varit totalt fläckfritt, det har varit fantastiskt på alla sätt, säger Birro.

– Eftersom han är en väldigt ljus person som ser väldigt hoppfullt på det mesta, det är en del av hans framgång och den han är, får man ställa samma fråga ett antal gånger och om man träffar honom en gång och gör en intervju kanske det inte fungerar. Men har du ett år på dig så kan du återkomma till det.

Vad kan man som läsare förvänta sig?

– Sorgerna, förlusterna och vemodet går som en röd tråd genom hela den här boken.

Hur har det varit att arbeta tillsammans?

– Det sa jag i början, jag kommer få leda dig till en del ställen som du kanske inte vill vara på, men vi behöver ge det också. Eftersom många har en relation till dig och många vet väldigt mycket och du har varit öppen och tydlig med mycket, säger Birro och avslutar med att hylla samarbetet.

– Han har gett mig ett förtroende som är oerhört. Jag har försökt skriva så bra jag bara kan, men om det räcker vet jag inte. För egen del är det bland de finaste uppdragen jag fått i mitt liv, säger Birro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.